15. kerta toden sanoi! Jarkko Aronen teki sinivalkoista Crosskart-historiaa

17.5.2021 / 20:22
Jarkko Aronen taisteli Höljesin sunnuntain finaalissa komeasti kolmanneksi (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Crosskart-luokka on ollut mukana rallicrossin Pohjoismaiden mestaruussarjassa RallyX Nordicissa vuodesta 2019 lähtien. Sunnuntaina Höljesin radalla Ruotsissa, kauden neljännessä osakilpailussa, tehtiin suomalaista Crosskart-historiaa Jarkko Arosen toimesta.

RallyX Nordic -sarjan kauden kolmessa aiemmassa osakilpailussa loppusijoitukset 8-14-9 Crosskart-luokasta kirjauttanut Jarkko Aronen oli jo torstaina Höljesissä, Ruotsissa, kauden kolmannessa osakilpailussa lähellä ensimmäistä finaalipaikkaa ja sijoitusta kuuden parhaan joukossa. Aroselta jäi kuitenkin semifinaalilähdössä lisälenkki kiertämättä ja siitä seuranneen rangaistuksen myötä finaalipaikka jäi haaveeksi, loppusijoituksen ollessa yhdeksäs.

Lauantaina ja sunnuntaina ajettu kauden neljäs osakilpailu olikin sitten Aroselle ikimuistoinen, kun hänestä tuli ensimmäinen suomalainen Crosskart-kuljettaja, joka ylsi palkintosijoitukseen RallyX Nordic -sarjassa. Jo lauantaina sadesäässä ajettu ensimmäinen alkuerä osoitti, että Joensuun UA:n kuljettaja ei jäänyt torstain pettymystään “maahan makaamaan”, vaan kolmanneksi nopein aika oli äärimmäisen kova näyttö Arosen osaamisesta.

Kolmesta seuraavasta alkuerästä Aroselle merkittiin sijoitukset 11-4-12 ja kokonaispisteissä sijoitus oli seitsemäs. Finaalipaikan tavoittelu käynnistyi ensimmäisen semifinaalilähdön toisesta rivistä, kolmannesta ruudusta ja viereensä Aronen sai Oskar Anderssonin. Eturivistä löytyi alkuerien pisteykkönen Jimmie Österberg, sekä rallicrossin Supercar-luokan vuoden 2014 MM-pronssimitalisti Reinis Nitiss. Kolmannessa rivissä olivat Timo Laapotti ja Andre Bendixen.

Koska Crosskart-luokassa oli jälleen kerran mukana iso määrä kuljettajia, ajettiin tässä luokassa semifinaaleja normaalin kahden sijaan kolme ja jokaisesta niistä vain kaksi parasta kuljettajaa eteni finaaliin. Aronen sai loistavan startin, nousten kolmannessa mutkassa jo toiseksi. Johtopaikan otti haltuunsa Nitiss, kun taas paalupaikalta startissaan epäonnistunut Österberg meni välittömästi lisälenkille. Saman ratkaisun teki myös Laapotti.

Ensimmäisen kierroksen viimeisessä mutkassa Nitiss teki ajovirheen ajautuen puhtaalta ajolinjalta radan ulkoreunaan, Aronen yritti välittömästi ohi latvialaisesta, mutta ei onnistunut. Kaksikon autojen renkaat osuivat tilanteessa toisiinsa, mutta vaurioita ei kummallekaan onneksi tullut. Arosen toinen ohitusyritys tuottikin sitten tulosta ja ohitus Nitisistä radan kolmannessa mutkassa oli ehdottomasti yksi Höljesin kilpailuviikon komeimpia suorituksia.

Viimeisen kierroksen käynnistyessä johtokaksikko Aronen ja Nitiss menivät samaan aikaan lisälenkille. Österberg nousi kärkeen, Laapotti otti kakkospaikan ja kun Aronen palasi takaisin radalle, oli sijoitus kolmas ja Nitiss puolestaan otti paikkansa neljänneltä sijalta. Aronen ja Nitiss onnistuivat ohittamaan Laapotin viimeisellä kierroksella, mikä tiesi Aroselle finaalipaikkaa, mutta Nitiss ja Laapotti sen sijaan joutuivat pettymään.

 

Tomi Rakkolainen täydensi hienoa Crosskart-suomalaismenestystä Höljesissä sunnuntaina (Kuva: RPF).

 

 

Myös Rakkolainen taisteli tiensä finaaliin

Toisessa semifinaalilähdössä ei suomalaisia nähty, mutta kolmannessa lähdössä nähtiin. Eturiviin asettuivat Sindre Tröyterud ja Patrik Hallberg, kakkosriviin Tomi Rakkolainen ja Tommie Svärd, kun taas kolmannesta rivistä viiden kierroksen mittaiseen lähtöön starttasivat Erik Andersson, sekä Riku Huuhka.

Parhaan startin saivat kakkosruudun Hallberg, sekä neljännen ruudun Rakkolainen, joka nousi ensimmäisen mutkan jälkeen toiseksi. Paalupaikan Tröyterud jätettiin startin jälkeen kolmanneksi, kun taas Huuhka nousi neljänneksi. Huuhka suoritti lisälenkin toisella kierroksella ja Tröyterud kolmannella kierroksella. Rakkolainen meni lisälenkille neljännellä kierroksella kakkospaikalta, palaten takaisin radalle samalle sijalle ja aivan Svärdin eteen.

Hallberg meni kärkipaikalta lisälenkille viimeisellä kierroksella ja ajoi lopulta ylivoimaiseen voittoon. Vaikka Svärd antoi kovaa painetta Rakkolaiselle, suomalainen taisteli upeasti ja säilytti kakkospaikkansa aina ruutulipulle asti. Näin finaaliin eteni kaksi suomalaiskuljettajaa, ensimmäistä kertaa RallyX Nordic -sarjan Crosskart-historiassa. Huuhkan sijoitus kolmannessa semifinaalilähdössä oli kuudes.

Finaalissa kakkosruudusta startannut Isak Reiersen nappasi johtopaikan haltuunsa ensimmäisen mutkan jälkeen, kun taas paalupaikan Österberg yhdessä Ronalds Baldinsin (kuudes lähtöruutu) ja Patrik Hallbergin (kolmas lähtöruutu) kanssa menivät lisälenkille. Neljännestä ruudusta startannut Aronen sai semifinaalilähdön tavoin hyvän startin ja vaikka ensimmäisen mutkan “kanttari” hieman vaikeuksia tuottikin, oli Arosen sijoitus ensimmäisten mutkien jälkeen toinen.

Aronen ja Rakkolainen päättivät hoitaa lisälenkin samaan aikaan ja tämä tapahtui kolmannella kierroksella. Österberg ehti lisälenkiltä radalle palaavan Arosen eteen ja nappasi tältä kakkossijan, kun taas Rakkolainen putosi kuudenneksi. Reiersen meni kärkipaikalta lisälenkille viimeisellä kierroksella ja säilytti asemansa kärjessä helposti, ajaen kauden toiseen voittoonsa.

Aronen nappasi suomalaisittain historiallisen palkintosijoituksen ollen kolmas ja Rakkolainen nousi viimeisellä kierroksella viidenneksi.

 

Timo Laapotti oli ensimmäinen suomalainen Crosskart-kuljettaja, joka selvisi RallyX Nordicissa finaaliin (Kuva: RPF).

 

Viron sarjasta Pohjoismaiden mestaruussarjaan

Crosskart-autot tulivat mukaan RallyX Nordic -sarjaan vuonna 2019. Kun takana on 15 osakilpailua ja jaossa on ollut yhteensä 90 finaalipaikkaa, ovat ruotsalaiset vieneet niistä peräti 71 (78,9 %). Norjalaisten osuus kokonaismäärästä on kahdeksan finaalipaikkaa, tanskalaisten neljä, latvialaisten neljä ja suomalaisten kolme. Ensimmäisen kerran suomalaiskuljettaja nähtiin finaalissa tänä vuonna Nysumissa, Tanskassa, missä Timo Laapotti ajoi kauden toisessa osakilpailussa kuudenneksi.

Höljesin viikonlopun kilpailu, kauden neljäs osakilpailu, toi siis ensimmäistä kertaa suomalaiskuljettajille kaksi finaalipaikkaa ja samalla myös ensimmäisen palkintosijoituksen Arosen kolmannen sijan myötä. Tänä vuonna RallyX Nordic -sarjaan lähti mukaan Speedweekend Finland -tiimi, joka kilpailee Crosskart-luokassa viiden kuljettajan voimin.

Tiimin vetäjänä toimii lajin pioneeri Frasse Alm. Ajatus tiimin perustamiseen ja RallyX Nordic -sarjaan osallistumiseen syntyi viime vuonna, kun kaveriporukka kävi ajamassa Viron mestaruussarjan osakilpailuja, koronaviruksen peruttua Crosskartin SM-sarjan kokonaan. Pasi Penttinen kiersi koko sarjan ja loppusijoitus oli toinen.

Laapotti ja Aronen osallistuivat viidestä osakilpailusta kolmeen, joista Laapotti vei nimiinsä kaksi, kun taas Rakkolainen tuli mukaan kauden viimeiseen osakilpailuun. Suomalaiskuljettajat nappasivat yhdestä osakilpailusta kolmoisvoiton ja vain kerran virolaiset kilpakumppanit onnistuivat jättämään suomalaiskuljettajat ulos palkintopallilta. Viime syksynä Aronen sitten sai ajatuksen, joka johti siihen mitä tänä vuonna on RallyX Nordic -sarjassa nähty ja koettu.

– Aronen sai syksyisenä sunnuntai-ltana ajatuksen, että mitä jos. Asiaa ei sen enempää mietitty, vaan puhelin käteen ja soittorinki käyntiin. Tuntiakaan ei kerinnyt kulumaan, kun Team Speedweekend Finland oli syntynyt, tiimin kotisivujen esittelyssä taustoitetaan.

RallyX Nordic -sarjan kauden viides ja kuudes osakilpailu ajetaan Oulussa 5.-6. kesäkuuta.

Crosskart finaalin lopputulokset

1) Isak Reiersen (SWE) 4.03,299
2) Jimmie Österberg (SWE) + 2,240
3) Jarkko Aronen + 6,761
4) Patrik Hallberg (SWE) + 9,071
5) Tomi Rakkolainen + 12,497
6) Ronalds Baldins (LAT) Hylkäys

———-

14) Timo Laapotti
18) Riku Huuhka

Pistetilanne 4/7 osakilpailun jälkeen

1) Isak Reiersen (SWE) 96
2) Patrik Hallberg (SWE) 92
3) Jimmie Österberg (SWE) 86
4) Reinis Nitiss (LAT) 56
5) Sebastian Enholm (SWE) 55
6) Jarkko Aronen 50
7) Ronalds Baldins (LAT) 47
8) Timo Laapotti 44
9) Isac Egonsson (SWE) 42
10) Erik Andersson (SWE) 39

———-

16) Tomi Rakkolainen 24
19) Pasi Penttinen 14
25) Riku Huuhka 2

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit