18-vuotiaasta Kalliokoskesta Super Car-kauden komeetta? – “Kaasu pohjassa vedetään”

6.5.2016 / 15:17
Jere Kalliokoski ajaa Super Car-luokassa Skoda Fabialla (Kuva: Jari Hotti)

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin SM-sarja käynnistyy lauantaina Hyvinkään Vauhtipuistossa. Super Car-luokan yksi ehdottomasti mielenkiintoisimmista tulokaskuljettajista on 18-vuotias Autoliitto Härmää edustava Jere Kalliokoski, jonka UrheiluUutiset.comin toimitus tapasi Hyvinkäällä reilu viikko ennen kauden avausstarttia. Rallicrossin viisinkertaisen Suomen mestarin kehut saaneella kuljettajalahjakkuudella on kaikki eväät nousta lajin kuninkuusluokan todelliseksi komeetaksi tänä kesänä.

Jere Kalliokoski debytoi rallicrossin puolella viime kaudella, kun hän ajoi Autokrossin SM-sarjassa loppupisteissä sijalle viisi. Ennen rallicrossin pariin siirtymistään Kalliokoski ajoi jokamiesluokkaa, sekä kahdeksan vuotta kartingia ja nähtiinpä pohjanmaalainen ralliautonkin ratissa tammikuussa, kun hän uransa ensimmäisessä rallissa ajoi Arctic Lapland Rallissa Volvolla B-junioreissa 12 lähtijän joukossa neljänneksi.

– Tässä vaiheessa emme tiedä ajammeko kuinka paljon ralleja, koska rallicross on meidän ykkösjuttu, Kalliokoski kommentoi rallin jälkeen ja kolmisen kuukautta myöhemmin tulevaisuuden suunnitelmat ovat pysyneet näiltä osin muuttumattomina.

– Olisihan se mukavaa jos tästä (rallicross) saisi ammatin, äskettäin autonasentajaksi valmistunut Kalliokoski vastasi kysymykseen mitkä ovat nuoren kuljettajan tavoitteet pitkällä tähtäimellä autourheilun saralla.

Viime vuonna Autoliitto Härmän Vuoden Autourheilijaksi valittu Kalliokoski ajaa tänä kesänä Super Car-luokassa Skoda Fabialla, jolla viime vuonna Mika Liinamaa ajoi SM-pisteissä seitsemänneksi. Kun Kalliokosken ajosuorituksia katseli Hyvinkään radalla reilu viikko ennen SM-kauden avausosakilpailua, vaikea oli uskoa, että testit uudella autolla olivat jääneet vähäiseksi, sen verran tyylikkäältä meno näytti.

– En kauhean paljon ole ehtinyt testaamaan. Viime viikonloppuna Honkajoella tuli parikymmentä kierrosta ja viime syksynä muutama kierros, että aika vähälle on testi jäänyt, Kalliokoski harmitteli.

Aiemmin Kalliokoski Motorsportin tiedotteessa Kalliokoski taustoitti kotiradallaan ajettua testiä hieman tarkemmin.

– Kokeilimme kahta eri rengasta ja teimme pieniä alustan säätöjä. Hyvältä tuntui.

Hyppäys Autokrossin puolelta Super Car-luokkaan on jo pelkästään kaluston tehojen puolesta iso.

– Tehoja kyllä on paljon enemmän tässä autossa. Hevosvoimia löytyy se reilut 500 ja vääntöä yli 700 newtonia, Kalliokoski taustoitti.

 

Kalliokoskelle alkava kausi on rallicrossissa uran toinen (Kuva: Vesa Rauhala)

Kalliokoskelle alkava kausi on rallicrossissa uran toinen (Kuva: Vesa Rauhala)

 

“Ei sitä vuosikausia tarvitse hangata”

Hyvinkäällä tulevaa kautta UrheiluUutiset.comille kommentoi myös rallicrossin viisinkertainen Suomen mestari, Kalliokoskea 24 vuotta vanhempi Atro Määttä, joka nimesi Kalliokosken yhdeksi alkavan kauden potentiaalisimmista yllättäjistä. Kalliokoski otti lajilegendan “terveiset” vastaan varsin nöyrin mielin, jalat pysyivät tiukasti edelleen Hyvinkään varikkoalueen hiekassa kiinni.

– Ihan hyvältähän se kuulostaa. Mutta uusi luokka kuitenkin minulle kyseessä, joten maltillisin mielin lähdetään uuteen kauteen. Tottakai voittaa yritetään ja kaasu pohjassa vedetään, Kalliokoski lupasi.

Viime vuonna Super Car-luokassa SM-pronssille ajanut Määttä muistutti, että vaikka puhutaankin sarjan kuninkuusluokasta, ei kokemattomuus ja nuori ikä ole esteenä menestykselle kokeneimpien konkareiden puristuksessa.

– Ei sitä vuosikausia tarvitse “hangata”. Jos sinulla on lahjoja ja olet hyvä, niin voi nopeastikin lähteä sujumaan. Ja kun olet hyvin valmistautunut ja harjoitellut ja into on kohdallaan, ei sitä tarvitse 10 vuotta ajaa, että pystyy pärjäämään. Kalliokoski on esimerkiksi ajanut jokamiesluokkaa ja muuta niin vaikka on nuori kaveri, niin kokemusta on jo paljon, Määttä kuvaili.

Kun sama kysymys esitettiin Kalliokoskelle itselleen, että ketkä tulevissa kilpailuissa ovat niitä kovimpia kilpakumppaneita, esille nousi Määtän lisäksi kolme muuta nimeä.

– Määttä ja Karttusen Aki. Sitten myös (Ari) Perkiömäki ja (Jussi-Petteri) Leppihalme.

Suosikkiratoja tulevan kesän viiden osakilpailun SM-sarjasta löytyi nuorelta kuljettajalta kaksi.

– Honkajoki ja Hyvinkää, Kalliokoski kommentoi.

Vahvuuksista kuljettajana puhuttaessa Kalliokoski kertoi, että rattia ei tule juurikaan puristettua liikaa radalla ollessa.

– Kylmäpäinen olen. Ei sitä paljoa tule stressattua, Topi Heikkisen ja Petter Solbergin suosikkikuljettajikseen nimeävä Kalliokoski naurahti.

Kalliokoski ajaa lauantaina Hyvinkäällä käynnistyvässä rallicrossin SM-sarjan Super Car-luokassa numerolla 11.

Rallicrossin SM-sarja 2016

7.5. Hyvinkää
28.5. Kouvola
9.7. Honkajoki
20.8. Oulu
10.9. Kaanaa

Super Car-luokan SM-sarjaan ilmoittautuneet kuljettajat

2 Aki Karttunen (AMM) Honda Civic Type R
3 Atro Määttä (ValUA) Ford Fiesta
5 Aki Perkiömäki (RaaUA) Ford Fiesta
6 Jukka Lautamäki (JaMoKe/UA) Ford Focus WRC
8 Kari Irri (Päij-HUA) Peugeot 206
9 Miikka Kaskinen (MikUA) Citroen C4 WRC
10 Mikko Malinen (K-KUA) Volkswagen Up
11 Jere Kalliokoski (AL-Härmä) Skoda Fabia
21 Jukka Pykäläinen (OrSUA) Ford Fiesta
60 Matti Nisula (ViiUA) Mini Cooper S
74 Ari-Pekka Niemi (JaMoKe/UA) Skoda Fabia
76 Jussi-Petteri Leppihalme (ParkUA) Mitsubishi Mirage
84 Ville Mikkola (AMM) Ford Escort Cosworth
87 Toni Lukander (ValUA) Mitsubishi Lancer E6
99 Pekka Mustakallio (BRT) Citroen C4 WRC

Katso myös! Kalliokoski Motorsport Facebookissa ja Instagramissa

Teksti: Jari Hotti @JariHotti


Facebook kommentit