MOTORSPORT

255 päivän ajotauolta rattiin ja komeaan voittoon – “Emme tehneet yhtään virhettä”

Rallin EM-sarjan kauden avausosakilpailu Italian asfaltilla viime viikonloppuna oli vuoden 2018 Euroopan mestarin Alexey Lukyanukin näytöstä startista aina maaliin asti.

Alexey Lukyanuk, 39, ranskalaisen Sainteloc Junior Teamin Citroen-kuljettaja, nappasi Italian EM-rallin avauspäivänä lauantaina ensimmäisellä erikoiskokeella yleiskilpailun johtopaikan haltuunsa 5,8 sekunnin turvin. Kun lauantain kaikki kuusi erikoiskoetta oli ajettu, huomasi Lukyanuk olleensa nopein kaikilla niistä ja yötauolle saavuttaessa johtomarginaali toisena olleeseen, Italian EM-rallin hallitsevaan voittajaan Giandomenico Bassoon, oli jo yli puoli minuuttia.

Sunnuntaina ohjelmassa oli vielä yhdeksän erikoiskoetta ja kun kahden päivän, 15 erikoiskokeen ja 197,8 ek-kilometrin urakka oli ohi, pääsivät Lukyanuk ja kartanlukija Dmitriy Eremeev juhlimaan EM-sarjan kauden avausosakilpailun voittoa. Kaksikko johti kilpailua lähdöstä maaliin. Lukyanukille voitto oli EM-sarjassa uran 10. (40. EM-ralli), kun taas ensimmäistä kertaa Lukyanukin kartanlukijana toimineelle Eremeeville ykkössija EM-sarjassa oli uran ensimmäinen.

– Hyvät pisteet sarjan kannalta ja tottakai voittaminen Roomassa on aina jotain erityistä. Tämä on ainutlaatuinen kilpailu, jossa taso on aina erittäin kova. Kilpailu oli pitkä, erittäin vaativa ja erittäin kuuma. Tämän tuloksen saavuttaminen vaati paljon työtä ja olen iloinen suorituksestamme, sekä onnellinen tiimin puolesta, Lukyanyk hehkutti tuoreeltaan kilpailun jälkeen.

Voittomarginaali Bassoon nähden oli lopulta 16,1 sekuntia, eli italialainen puolitti eron toisena ajopäivänä. Lukyanykin johtomarginaali lauantain jälkeen oli kuitenkin sen verran suuri, että venäläinen tyytyi sunnuntaina vain tarkkailemaan tilannetta suurempia riskejä vältellen. Kun vain sunnuntaina ajettujen erikoiskokeiden ajat huomioidaan, oli Lukyanyk päivän kolmanneksi nopein kuljettaja.

– Emme tehneet yhtään virhettä koko viikonloppuna, kaiken kaikkiaan erittäin puhdas kilpailu ja vauhti oli hyvällä tasolla heti ensimmäistä erikoiskokeesta lähtien. Toisena ajopäivänä ei ollut enää tarvetta ajaa pätkävoitoista, ajoimme vain fiksusti maaliin, Lukyanuk kertasi EM-sarjan kauden avausosakilpailun tapahtumia kotisivuillaan maanantaina.

 

Italian EM-ralli oli venäläiskuljettaja Alexey Lukyanukin näytöstä lähdöstä aina maaliin asti (Kuva: ERC Media).

 

“Yhtäkkiä vauhtini olikin hyvällä tasolla”

Lukyanuk on urallaan voittanut rallin Euroopan mestaruuden kerran ja se tapahtui vuonna 2018. Samana vuonna Lukyanuk juhli myös Italian EM-rallin voittoa. Ennen viime tiistain testipäivää Lukyanuk ei ollut istunut ralliauton ratissa 255 päivään, joten paluu pitkältä ajo- ja kilpailutauolta sujui parhaalla mahdollisella tavalla.

Kärkikolmikossa nähtiin kuljettajien ikäjakauman puolesta melkoinen “isät vastaan pojat” asetelma, kun 39-vuotiaan Lukyanukin vierelle palkintopallille nousi toiseksi ajanut 46-vuotias Basso, sekä kolmannen sijan napannut 18-vuotias Oliver Solberg. Basso on osallistunut vuosina 2012-2020 Italian EM-ralliin viisi kertaa, jokaisena vuonna kotikilpailu on ollut Basson kauden ainoa EM-ralli, ja tuloksena noista kilpailuista on kolme voittoa, sekä kaksi kakkossijaa.

Solberg sen sijaan osallistui nyt vasta toista kertaa urallaan EM-sarjan osakilpailuun ja ensimmäistä kertaa kokonaan asfaltilla ajettuun ralliin. Viime vuonna Solberg voitti EM-debyytissään Latvian osakilpailussa yleiskilpailun ja ERC1 Junior -luokan. Nyt Italiasta mukaan kotimatkalle lähti yleiskilpailun kolmas sija, sekä toinen peräkkäinen ERC1 Junior -luokan voitto.

– Fantastinen kilpailu. Kun tulin tänne, niin opittavaa oli paljon, mutta sitten yhtäkkiä vauhtini olikin hyvällä tasolla. Luulin, että tulen häviämään paljon, mutta paransin koko ajan ja pääsin lopulta varsin lähelle kärkikuljettajien vauhtia, Solberg hehkutti.

Emil Lindholm kartanlukijansa Mikael Korhosen kanssa sijoittuivat yleiskilpailussa sijalle 10. Koska yhdeksänneksi sijoittunut isäntämaan Rudy Michelini ei ajanut EM-sarjan pisteistä, kuittasi suomalaiskaksikko EM-sarjan kauden avauksesta yhdeksänneksi korkeimman pistepotin. ERC3- ja ERC3 Junior -luokassa kilpaillut Miika Hokkanen keskeytti lauantaina, eikä pystynyt enää starttaamaan sunnuntain erikoiskokeille Ralli 2 -säännön turvin.

ERC2-luokan voittoon ajoi Zelindo Melegari, kun taas ERC3-luokan ykkönen oli Ken Torn, jonka voittomarginaaliksi kirjattiin lähes neljä minuuttia. Solberg siis vei nimiinsä ERC1 Junior -luokan ja ERC3 Junior -luokassa nopein oli Torn. Naisten ykkönen oli Adrienn Vogel ja Abarth Rally Cupissa voiton nappasi Andrea Mabellini.

Rallin EM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Latviassa 14.-16. elokuuta.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Alexey Lukyanuk (Citroen C3 R5) 1.58.57,0
2) Giandomenico Basso (Volkswagen Polo GTI R5) + 16,1
3) Oliver Solberg (Volkswagen Polo GTI R5) + 1.03,2
4) Craig Breen (Hyundai i20 R5) + 1.57,0
5) Simone Tempestini (Skoda Fabia R5) + 1.58,3
6) Efren Llarena (Citroen C3 R5) + 2.15,9
7) Gregoire Munster (Hyundai i20 R5) + 2.20,5
8) Filip Mares (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 2.26,0
9) Rudy Michelini (Volkswagen Polo GTI R5) + 2.31,9
10) Emil Lindholm (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 2.54,0

Lukyanukin keskinopeus: 99,8 km/h
Pohja-ajat: Lukyanuk 6, Crugnola 6, Basso 3

Rallin EM-sarjan pistetilanteet Italian osakilpailun jälkeen löydät täältä

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: FIA ERC

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com