9-vuotias Maiju Niemi mukana rallicrossin SM-sarjassa

27.5.2016 / 10:00
Maiju Niemen auto on vaaleanpunainen. Hän ajaa ainoana tyttönä rallicrossin SM-sarjassa crosskart-luokkaa.

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin SM-sarjan yhteydessä ajettava crosskart-sarja on suunniteltu nuorille kuljettajille. Sen suosio on kasvaa tasaisesti. Sarjan nuorin kuski on 9-vuotias Maiju Niemi.

Kauden toinen SM-osakilpailu ajetaan lauantaina Kouvolan Tykkimäen radalla, jolla on ajettu EM- ja MM-rallicrossiakin. Avauskilpailussa Hyvinkäällä Maiju Niemi oli kymmenes.

– Hyvinkäällä oli ihan kivaa ajaa ja kisat eivät juuri jännitä. Sytytystulpan hattu irtosi kerran, mutta se saatiin kiinni. Joku osui muhun yhdessä lähdössä ja jäin sitten hiekkakasaan kiinni. Tämä on kivaa, kun saa ajaa paljon, Maiju Niemi iloitsee.

– Ihan kivaa lähteä ajamaan. Ihan kauheasti en ole harjoitellut. Sitten kun siihen tottuu ja oppii, niin sitten on ihan helppoakin ajaa tuollaisella. Isoveli on ajanut tällä aiemmin. Se opetti mua, Maiju Niemi sanoo

Kolmasluokkalainen tyttö ei ole asettanut kilpailullisia tavoitteita.

– Kunhan vaan auto pysyisi kunnossa, se oli varmaan ehkä tärkeintä, hän miettii.

Rallicross on jalasjärveläisen Niemen perheen yhteinen harrastus. Iivari Niemi ajaa autokrossi-luokassa ja Ari-Pekka Niemi supercaria.

– On se vähän hurjaa, mutta onhan hän (Maiju) tätä jo odottanut pari vuotta. Autossa on hyvät turvavarusteet, ja kolhuja nyt voi tulla ihan missä vaan. Laji on mielestäni ihan turvallinen, äiti Tarja Niemi sanoo.

Crosskart-sarjan kärjessä on avauskilpailun jälkeen Roni Kalliokoski.

Crosskart-autot ovat olleet suosittuja Ruotsissa ja Norjassa jo pitkään. Suomessa crosskarteille luotiin oma kilpailuluokka neljä vuotta sitten.

SM-sarjassa on kahdenlaisia crosskart-autoja, joista pienempi tehoisempi on tarkoitettu 9-13 -vuotiaille, ja isompi tehoisempi 12-16 -vuotiaille. Auto itsessään on sama, mutta nuoremmille tarkoitetussa luokassa moottoritehoa on rajoitettu käyttämällä pienempää kaasutinta.

Miiro Koivula, twitter @MiiroKoivula


Facebook kommentit