Ajatus uran päättämisestä maailmanmestarina syntyi Suzukan voiton jälkeen – “Olen onnistunut kiipeämään vuoren huipulle”

2.12.2016 / 16:47

[ A- ] / [ A+ ]

Jos joskus voi huippu-urheilijan uutinen uran lopettamisesta tulla täysin puskista, niin Formula 1:n maailmanmestaruuden tänä vuonna urallaan ensimmäisen kerran voittaneen Nico Rosbergin, 31, kohdalla todellakin kävi juuri näin. Rosberg kommentoi päätöstään Facebook-sivullaan perjantaina.

Nico Rosbergin kohdalla 11. kerta toden sanoi. Vuonna 2006 autourheilun kuninkuusluokassa debytoinut Rosberg valloitti lajin maailmanmestaruuden 11. kaudellaan ajettuaan kahdella edellisellä kaudella tallikaveri Lewis Hamiltonin jälkeen MM-hopealle. Vuodesta 2010 lähtien Mercedeksen tallissa ajanut Rosberg ilmoitti yllättäen Facebook-sivullaan alle viikko kauden päättymisen jälkeen, että uran suurin tavoite on nyt saavutettu ja on aika ripustaa ajokäsineet naulaan.

– Olen ajanut kilpaa 25 vuoden ajan ja suurin tavoitteeni ja unelmani oli voittaa Formula 1:n maailmanmestaruus. Nyt se on totta, olen onnistunut kiipeämään vuoren huipulle ja se on todella vaatinut paljon uhrauksia, sekä kovaa työtä, Rosberg sanoo.

– Tunnen suurta kiitollisuutta kaikille niille, jotka ovat tukeneet minua matkalla tavoitteeseeni ja ovat tämän mahdollistaneet.

Vuonna 2014 Rosberg voitti viisi ja viime vuonna kuusi osakilpailua. Ne riittivät kahteen peräkkäiseen MM-hopeaan. Tänä vuonna voittoja kertyi yhdeksän, yksi vähemmän kuin Hamiltonilla, mutta pisteitä Rosberg keräsi viisi enemmän kuin brittikuljettaja ja kausi päättyi Abu Dhabissa Rosbergin mestaruusjuhliin.

– Tämä kausi oli pirun kova kausi. Kahden viimeisen kauden pettymyksen jälkeen paiskin jokaisella osa-alueella töitä hullun lailla ja ne pettymykset kasvattivat minun motivaatiotani tavalla, jota en koskaan ole urallani aiemmin kokenut, Rosberg kuvailee.

“Päätös syntyi maanantai-iltana”

Ajatus lopettamisesta lajin maailmanmestarina alkoi kypsymään mielessä kauden viidenneksi viimeisessä MM-osakilpailussa Japanin Suzukassa, missä Rosberg voitti ja vahvisti asemiaan MM-pistejohtajana Hamiltoniin nähden.

– Kun voitin Suzukassa ja tiesin, että mestaruus oli loppukauden kisoissa minun omissa käsissäni, niin aloin miettimään lopettamista, jos voitan maailmanmestaruuden. Abu Dhabissa sunnuntai-aamuna tiesin, että tämä saattaa olla viimeinen kilpailuni. Halusinkin vain nauttia jokaisesta hetkestä ajatellen, että tämä saattaa olla viimeinen kerta. Päätös syntyi (kilpailun jälkeisenä) maanantai-iltana, Rosberg taustoittaa.

– Ainoa asia mikä tekee päätöksestäni vaikean on se, että tämä pistää myös perheeni (viittaa tässä kohtaa Mercedes-talliin) moottoriurheilun puolella vaikean tilanteen eteen. Mutta Toto ymmärtää, Rosberg viittaa Mercedeksen moottoriurheilujohtajaan Christian “Toto” Wolffiin.

– Hän (Wolff) tiesi heti, että olin täysin vakuuttunut päätöksestäni ja se rauhoitti minut. Olen erittäin ylpeä, että sain voittaa maailmanmestaruuden tässä uskomattomassa tiimissä ja hopeanuolilla, se on ehdottomasti urani hienoin saavutus Rosberg hehkuttaa.

Samalla kun autourheilun kuninkuusluokan ympärillä vasta sulatellaan Rosbergin yllättävää uutista, niin välittömästi käynnistyi myös spekulointi siitä, kuka Rosbergin tilalla Mercedeksellä ensi vuonna Lewis Hamiltonin tallikaverina ajaa. Sinivalkoisin lasein asiaa katsottuna herääkin kysymys, että kuinka helposti esimerkiksi Valtteri Bottaksen tuore Williams-sopimus olisi purettavissa, nyt kun tarjolla olisi penkki MM-sarjan parhaasta tallista?

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit