Ajetaanko Virossa kesällä rallin MM-sarjan kandidaattikilpailu? Valtio lähdössä isolla tuella mukaan

8.2.2019 / 11:26
Rally Estonian kärkikolmikko kesän 2018 kilpailussa (Kuva: Karli Saul).

[ A- ] / [ A+ ]

Viime kesänä Rally Estonia toi Viroon kolme rallin MM-sarjan tehdastallia, Toyotan, Citroenin, sekä Hyundain. Tänä kesänä Rally Estonia saattaa olla rallin MM-sarjan kandidaattikilpailu, eli MM-sarjan promoottori haluaa testata kilpailun toimivuutta nähdäkseen olisiko siitä MM-sarjan osakilpailuksi tulevaisuudessa.

Viime vuoden heinäkuussa rallin MM-sarjan tehdastalleista Toyota (Ott Tänak), Citroen (Craig Breen), sekä Hyundai (Hayden Paddon) osallistuivat Rally Estoniaan tarkoituksenaan hakea kilpailutuntumaa nopeista sorateistä ennen Suomen MM-rallia. Rally Estonia keräsi tähtivieraittensa ansiosta jättimäisen yleisön ja ison mediahuomion, vaikka muuten kyseessä olikin vain Baltic Rally Trophyn kauden avausosakilpailu, sekä Viron kansallisen rallisarjan viides osakilpailu.

Sattumaa tai ei, mutta Rally Estonian menestyjät menestyivät myös Suomen MM-rallissa pari viikkoa myöhemmin. Virossa yleiskilpailun voittanut Ott Tänak oli Suomessa täysin omaa luokkaansa, Virossa R5-autojen voiton vienyt Eerik Pietarinen oli ykkönen Jyväskylässä WRC2-luokassa ja Virossa nopeimman etuvetokuljettajan tittelin napannut Ken Torn puolestaan oli Keski-Suomen sorateillä niin WRC3-luokan, kuin junioreidenkin nopein.

– Rally Estonia kesällä 2018 oli meille iso haaste. Oli positiivista, että vuoden tauon jälkeen onnistuimme saamaan kasaan organisaation, joka toimi erinomaisesti. Meillä oli kilpailuun omat tavoitteemme ja nyt voin sanoa, että ne tavoitteet myös saavutettiin. Kasvua aiempien vuosien kilpailuihin tapahtui monellakin eri tapaa, kilpailunjohtaja Urmo Aava hehkutti Rally Estonian tiedotteessa viime vuoden marraskuussa.

Samaisessa tiedotteessa myös vahvistettiin, että Rally Estonia tullaan ajamaan vuonna 2019 heinäkuun 12.-14. päivä, eli kaksi ja puoli viikkoa ennen Suomen MM-rallin starttia. Tiedotteen mukaan viime vuoden kilpailuun osallistuneiden rallin MM-sarjan tehdastallien palaute oli ollut erittäin positiivista ja kiinnostusta myös seuraavan vuoden kilpailua kohtaan oli löytynyt merkittävällä tavalla.

Nyt tämänvuotinen Rally Estonia on saamassa täysin uudenlaisen aspektin, kun siitä ollaan tekemässä rallin MM-sarjan kandidaattikilpailua. Tammikuun lopulla virolainen uutissivusto Delfi uutisoi, että rallin MM-sarjan edustaja, todennäköisesti promoottori, olisi lähestynyt Rally Estonian organisaatiota asian tiimoilta.

Rallin MM-sarja ei ole asiasta vielä tähän päivään mennessä tiedottanut mitään mikä tietysti viittaa keskeneräisiin neuvotteluihin, mutta Delfin mukaan Virossa asia olisi viety jo niin pitkälle, että maan kulttuuriministeri Indrek Saaren tekemän ehdotuksen mukaan Viro olisi lähdössä tukemaan Rally Estoniaa lähes miljoonalla eurolla, mikäli se on kesällä rallin MM-sarjan kandidaattikilpailu.

– Olen erittäin iloinen siitä, että se vuosien saatossa tehty hieno työ Rally Estonian järjestäjän puolelta on saanut nyt myös merkittävän tunnustuksen rallin MM-sarjalta. Meidän hyvät rallikuljettajat ja korkeatasoiset kansalliset kilpailumme ovat luoneet todellisen rallibuumin Virossa. Tämä antaa meille erinomaisen mahdollisuuden viralliseen MM-sarjan kandidaattikilpailuun, Viron pääministeri Juri Ratas kommentoi Viron hallituksen tiedotteessa.

Rally Estonian kilpailutietoihin on merkitty vuoden 2019 osalta, että kyseessä on Baltic Rally Trophyn kauden toinen osakilpailu, sekä Viron ja Latvian rallisarjojen viides osakilpailu. Rally Estonia oli rallin EM-sarjan osakilpailu vuosina 2014-2016.

Mikäli Rally Estonia on tänä vuonna rallin MM-sarjan kandidaattikilpailu, niin tietenkään se ei vielä automaattisesti tuo edes kaiken onnistuessa rallin MM-sarjan osakilpailua Viroon. Pitää kuitenkin muistaa tuoreimpana esimerkkinä Chile, missä ajettiin kandidaattikilpailu vuonna 2018 ja jo tänä vuonna Chilessa ajetaan rallin MM-sarjan osakilpailu. Autourheilun huipulla asiat tapahtuvat yleensä todella nopeasti.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit