AKK panostaa digitaaliseen autourheiluun – Ensi vuonna SM-taistot kahdessa lajissa

5.11.2019 / 11:52

[ A- ] / [ A+ ]

Kansallinen lajiliitto AKK nostaa digitaalisen autourheilun viralliseksi autourheiluluokaksi. Harrastajille ja kumppaneille laji tarjoaa paljon kiinnostavia mahdollisuuksia olla mukana monimuotoistuvassa autourheilussa. AKK järjestää ensi vuonna yhteistyössä FiSRA:n kanssa Suomen mestaruussarjat rata-ajossa, sekä rallicrossissa, joista jälkimmäisen SM-finaali nähdään Yleisradion kanavilla.

Digitaalinen autourheilu on nopeasti kasvava laji sähköisessä urheilussa, eSportsissa. Lajipäällikkö Henri Karjalainen AKK:sta näkee lajin edullisuuden ja matalan kynnyksen aloittamisen positiivisena paitsi harrastajille, myös vahvistavan entuudestaan autourheilun tasa-arvoisia lähtökohtia.

– Nykyiset pelisimulaattorit ovat kehittyneet niin realistisiksi, että AKK haluaa luoda lajeille viralliset SM-arvot. Aloittaminen on helppoa ja digitaalisesti kilpaileminen on huomattavasti halvempaa, kuin oikean elämän kilpa-ajaminen. Alkuun pääsee tietokoneella ja esimerkiksi käytetyllä parin sadan euron rattipoljin-yhdistelmällä. Laji sopii sekä nuorille, sekä aikuisille ja pelejä löytyy paljon erilaisia tietokoneelle, sekä konsoleille, Karjalainen taustoittaa.

– Meillä on tällä hetkellä hyvä määrä harrastajia, mutta toivomme lajin pariin entistä enemmän uusia kasvoja. Tulevaisuudessa tavoitteena on kasvattaa lajia entisestään ja ottaa huomioon useampi peli sekä pelialusta, kuten konsolipelaajat, Karjalainen lisää.

Karjalainen näkee digitaalisen autourheilun kiinnostavaksi lajiksi myös kumppanitahoille.

– Monet yritykset ovat lähteneet markkinoimaan itseään eSportsin avulla tavoitellen erityisesti nuorta yleisöä ja harrastajia. Digitaalisen autourheilun suhteen uskon yritysten arvostavan erityisesti lajin väkivallattomuutta, puhtautta, rehtiyttä ja vastuullisuutta, sekä ympäristön, että harrastajien suhteen. Sarjojen yhteistyökumppanuusneuvottelut ovat käynnissä ensi vuotta varten ja kerromme mielellämme lisää, mikäli esimerkiksi uudet SM-sarjat kiinnostavat, Karjalainen vinkkaa.

AKK ja FiSRA (Finnish Sim Racing Association ry) järjestävät yhteistyössä vuonna 2020 kaksi digitaalisen autourheilun SM-sarjaa, jotka ajetaan rallicrossissa, sekä rata-autoilussa. Yhteistyön tahot aloittivat menestyksekkäästi jo kuluvana vuonna, jolloin Suomen MM-rallin yhteydessä ajettiin komeasti katsojia kerännyt Sim Racing eSM -finaali. Jyväskylän Paviljongin kilpailukeskuksessa vierailleet rallifanit ottivat omakseen myös digitaalisia autourheiluelämyksiä tarjonneen simulaattorimaailman, jossa pääsi testaamaan taitojaan koko Suomen MM-rallin viikonlopun ajan.

Ensi vuonna ajettavien SM-sarjojen pelinä toimii maailman yksi realistisimmista simulaatioista, yhdysvaltalainen iRacing. Ensimmäisenä vauhtiin pääsee rallicrossin SM-sarja, jonka finaali ajetaan Joensuussa 1. helmikuuta. Loppukilpailun tapahtumat tullaan välittämään kotikatsojille myös Yleisradion televisiokanavilla.

Finaalipaikoista karsitaan kolmen karsintakilpailun sarjassa, joka käynnistyy 16. marraskuuta. Karsinnoista valitaan kahdeksan parasta kuljettajaa live-finaaliin ja loput neljä kuljettajaa tulevat suoraan digitaalisen rallicrossin MM-sarjasta. Palkintona on tarjolla AKK:n virallisen Suomen mestaruuden ohella 3000 euron rahapalkinto.

– Mikäli osallistuminen Digital Rallicross SM -sarjaan kiinnostaa, mukaan karsintoihin ehtii vielä. Toinen vaihtoehto on harjoitella tämä talvi FiSRA:n järjestämissä harrastetason kilpailuissa ja tähdätä kesällä Neste Rallin yhteydessä ajettavaan rata-ajon SM-finaaliin. Sarjaan osallistumiseen tarvitsee vain tietokoneen, ratin ja polkimet, sekä itse pelin, Karjalainen päätti.

Digitaalisen rallicrossin SM-sarjasäännöt ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä.

Teksti: AKK:n tiedote


Facebook kommentit