Aktiiviura päättyy, mutta rallia Juha Salo ei hylkää – “Ensi vuonna joku ralli”

29.9.2023 / 16:42
Juha Salon aktiiviura rallin parissa päättyy tänä viikonloppuna (Kuva: Pekka Koski).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan kauden päätösosakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Kokkolassa. Samalla päätökseen tulee myös Juha Salon huikea ja menestyksekäs aktiivinen kuljettajaura rallin parissa.

Lähes 30 vuotta rallia, neljällä eri vuosikymmenellä, kymmenen Suomen mestaruutta ja yhteensä 19 SM-mitalia. Siinä ovat numerot, joita harvoilta CV:stään löytyy ja joita todellakin voi tituleerata uraksi. Kaikki kuitenkin päättyy joskus ja Juha Salon, 47, aktiiviura rallin parissa kuljettajana päättyy tänä viikonloppuna ajettavaan Kokkolan SM-ralliin.

– Kyllä tässä tietynlainen haikeuskin on päällä. Olen saanut ajaa hienoilla ralliautoilla kilpaa, kuten nykyisellä Skodallani, ja juuri ajamista jään eniten kaipaamaan. Ne kaikki tunteet huippuauton ratissa ovat hienoja, Salo korostaa tiedotteessaan.

SM1-luokan pisteissä neljäntenä oleva Salo omaa edelleen mahdollisuuden SM-mitaliin päättyvän kauden osalta ja Salolle tuo mitali olisi siis jo uran 20. Kärkikolmikko, Lauri Joona, Jari Huttunen ja Teemu Asunmaa, tulevat ratkaisemaan mestaruuden kohtalon, mutta saako kärkikolmikosta jokainen Kokkolasta hyvän tuloksen? Siinä on juuri se Salon mahdollisuus mitaliin, eli hyvä oma suoritus ja pistetaulukon kärkikolmikosta vähintään yhdelle kuljettajalle heikompi tulos.

– Ralli on laji, jossa voi tapahtua ihan mitä vaan. Meillä on erinomainen lähtöpaikka, joten pidetään pää kylmänä. En mieti mitään muuta kuin sitä, että ajan jokaisen pätkän rallisprint-tyylisesti niin kovaa kun pystyn. Se riittää sitten mihin se riittää, neljäntenä reitille starttaava Salo ennakoi.

Salo ja kartanlukija Kristian Temonen valmistautuivat Kokkolan SM-ralliin ajamalla viime viikonloppuna Lopen seudulla ajetun Kaloppi Rallin voittoon.

– Hyvä testi meille. Jos pystyisin ajamaan Kokkolassa samalla tyylillä ja vauhdilla kuin Kaloppi Rallissa neljännen erikoiskokeen, joka on kotipätkä mulle, niin olisimme Kokkolassa hyvinkin korkealla tuloksissa. En tiedä sitten, kestämmekö samanlaisella yrityksellä tiellä ja se onkin sitten toinen juttu. Mutta ei me ihan ”kaikki tai ei mitään” tyylillä viikonlopun ralliin lähdetä, Salo muistuttaa.

Kuten Salo itsekin myönsi, tietynlaista haikeutta pyörii kilpailun alla mielessä, mutta sanomattakin on selvää, että siinä vaiheessa kun kellot lyödään Kokkolassa käyntiin, Salon päässä pyörii vain yksi ajatus: ajaa mahdollisimman kovaa ja mahdollisimman hyvä tulos. Niiden suurten tunteiden aika on sitten kilpailun jälkeen.

– Sanoin Temoselle, että jokainen pätkä yksi kerrallaan yritetään ajaa niin kovaa kuin vain pystytään ja katsotaan sitten lopussa mihin se riittää. Tilanne ei mitalien kanssa ole omissa käsissä, mutta tehdään kaikkemme sen eteen, että saamme maksimaalisen suorituksen Kokkolassa aikaiseksi, Salo vakuuttaa.

Salon aktiiviuran päättymisen myötä päättyy rallin SM-sarjassa myös yksi todella merkittävä aikakausi ja ensi vuoden SM-avauksessa Riihimäellä moni varmasti pohtii sitä, että on outoa katsella SM-rallin lähtölistaa ilman Juha Salon nimeä. Toisaalta, vaikka aktiiviura nyt siis päättyy, ei Salo aio rallia kuljettajan roolissa kokonaan hylätä. Yksittäisiä kilpailuja on Salon mukaan tiedossa jo ensi vuonna.

– Vaikka tämän viikonlopun jälkeen SM-sarjan kiertäminen jää osaltani historiaan, niin ensi vuonna olisi tarkoitus vielä joku ralli ajaa, Salo myöntää.

Kokkolan SM-rallin avauserikoiskoe ajetaan tänään perjantaina kello 18.18 alkaen. Kilpailu päättyy myöhään lauantai-iltana.

 

 

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote
YouTube-video: Moottoriurheilu.tv

 

Merkittävä aikakausi rallin SM-sarjassa päättyy Kokkolassa – “Aika jäädä sivuun”


Facebook kommentit