MOTORSPORT

Andreas Bakkerudilla ikimuistoiset 30-vuotissynttärit Belgiassa – “Tämä on hullua”

Andreas Bakkerud on rallicrossin RX1-luokan Euroopan mestari vuosimallia 2021.

Tänään sunnuntaina 30 vuotta täyttänyt Andreas Bakkerud juhlisti syntymäpäiviään komealla tavalla, kun norjalainen vei nimiinsä Spa-Francorchampsin radalla Belgiassa ajetun rallicrossin EM-sarjan RX1-luokan kauden viidennen ja samalla viimeisen osakilpailun. Kauden avausvoitto tuli viimeisellä mahdollisella hetkellä ja se myös varmisti mestaruuden Bakkerudille, joka lähti kauden viimeiseen osakilpailuun pistekakkosena.

– Tämä on hullua! Iso kiitos ES Motorsport -tiimille ja kaikille yhteistyökumppaneilleni, sekä faneilleni, Bakkerud riemuitsi tuoreeltaan finaalin jälkeen.

EM-sarjan RX1-luokassa ajettiin tänä vuonna neljä osakilpailua. Ennen Belgian finaaliviikonloppua Fabien Paillerin pistejohto Bakkerudiin nähden oli kaksi pistettä. Kun alkuerät oli ajettu, oli selvää, että mestaruus tultaisiin myös ratkaisemaan näiden kahden kuljettajan kesken. Bakkerud oli alkueräpisteissä ykkönen, kellotettuaan kolmessa alkuerässä nopeimman ajan, kun taas Pailler oli kokonaispisteissä neljäs.

Kun Bakkerud ja Pailler voittivat omat semifinaalilähtönsä, oli ranskalaisen pistejohto ennen finaalia yksi piste ja mikä hienointa, nämä kaksi mestaruudesta taistellutta kuljettajaa starttasivat finaaliin eturivistä. Bakkerud sai paalupaikalta hyvän startin ja kun norjalainen ei virheisiin sortunut, kaasutteli hän finaalin voittoon 1,394 sekunnin erolla Pailleriin nähden. Kolmannen sijan niin finaalissa, kuin EM-pisteissäkin nappasi Bakkerudin tiimikaveri Janis Baumanis.

– Fabien ei tehnyt tätä todellakaan helpoksi minulle ja olin ennen finaalia todella hermostunut. Minulla on kuitenkin kokemusta näistä tilanteista, joten tilanne oli siinä mielessä hallussa ja olin luottavainen mahdollisuuksiini, Bakkerud kuvaili.

Bakkerud voitti Super1600-luokan Euroopan mestaruuden vuosina 2011 ja 2012, kilpailtuaan silloin suomalaisessa SET Promotion -tiimissä. Debyyttikausi Supercar-luokassa vuonna 2013 toi EM-sarjasta kaksi osakilpailuvoittoa ja loppupisteissä neljännen sijan. Vuodet 2014-2020 Bakkerud kilpaili MM-sarjassa, saavuttaen MM-hopeaa 2019, sekä MM-pronssia 2016 ja 2018. Hopeakaudellaan Bakkerud päätyi tasapisteisiin mestaruuden voittaneen Timmy Hansenin kanssa.

71 MM-osakilpailusta seitsemän voittoa ja yhteensä 30 palkintosijoitusta saavuttanut Bakkerud oli ennen kuluvaa kautta yksi niistä kuljettajista, jotka olivat osallistuneet kaikkiin osakilpailuihin MM-sarjan historiassa. Bakkerud ei kuitenkaan saanut kasaan tarvittavaa budjettia MM-sarjassa tänä vuonna kilpailemiseen, mutta päätyi lopulta liettualaisen ES Motorsport -tiimin kuljettajaksi EM-sarjaan ja loppu onkin rallicrossin historiaa isoin, kultaisin kirjaimin.

– Eihän tämän kauden näin pitänyt mennä, kun MM-sarja jäi ensin väliin ja näytti, että emme aja mitään. Tänään on luvassa hurjat juhlat, Bakkerud naurahti.

ES Motorsport -tiimi ja Bakkerud saatetaan nähdä mukana MM-sarjassa vielä tänä vuonna ja seuraavassa osakilpailussa, joka ajetaan Montalegren radalla Portugalissa 23.-24. lokakuuta.

Belgian Euro RX1 finaalin tulokset

1) Andreas Bakkerud NOR (Skoda) 3.16,833
2) Fabien Pailler FRA (Peugeot) + 1,394
3) Janis Baumanis LAT (Skoda) + 2,238
4) Jonathan Pailler FRA (Peugeot) + 2,766
5) Tamas Karai HUN (Audi) + 6,480
6) Paulius Pleskovas LTU (Ford) + 9,977

Nopein kierros: Bakkerud (kierros 1/6) 31,669

Pisteet 5/5 osakilpailun jälkeen

1) Andreas Bakkerud (NOR) 90
2) Fabien Pailler (FRA) 86
3) Janis Baumanis (LAT) 69
4) Jonathan Pailler (FRA) 60
5) Andrea Dubourg (FRA) 57
6) Rene Munnich (GER) 53
7) Tamas Karai (HUN) 52
8) Thomas Bryntesson (NOR) 46
9) Jean-Baptiste Dubourg (FRA) 35
10) Csucsu (HUN) 30

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: RX+

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com