MOTORSPORT

Andreas Mikkelsen otti ison askeleen kohti mestaruutta – “Todella hyvä viikonloppu”

Andreas Mikkelsen ajoi WRC2-luokan voittoon Kreikan MM-rallissa viime viikonloppuna ja otti voiton myötä ison askeleen kohti kyseisen luokan mestaruutta.

Andreas Mikkelsenille, 32, Kreikasta tullut voitto oli WRC2-luokassa tänä vuonna kolmas. Aiemmin norjalainen oli vienyt WRC2-luokan ykkössijan nimiinsä Monte Carlossa tammikuussa, sekä Virossa heinäkuussa. Mikkelsenin pistejohto toisena pisteissä olevaan ja Kreikassa toiseksi ajaneeseen Marco Bulacia Wilkinsoniin, 20, on 22 pistettä, kun taas kolmatta sijaa hallussaan pitävä Mikkelsenin maanmies, Mads Östberg, 33, on jäänyt kärjestä 30 pistettä.

– Todella hyvä viikonloppu! Marco ajoi erittäin hyvän kilpailun, hän oli lähellä meitä ja edelläkin suurimman osan kilpailusta. Meillä oli taktiikkana pysyä poissa ongelmista, aivan kuten hänelläkin. Yritimme välttää mahdollisimman monia kiviä ja ei tuntunut siltä, että olisin ajanut mitenkään kovaa, mutta teimme sen mikä pitikin tehdä, Mikkelsen kommentoi kilpailun jälkeen.

Wilkinsonin vauhdista kertoo paljon se, että bolivialainen ajoi kilpailussa kuusi pohja-aikaa, kun Mikkelsen ylsi neljään pohja-aikaan. Perjantain jälkeen Wilkinson johti Mikkelseniä 5,4 sekunnilla, kun taas lauantain jälkeen ero oli 0,8 sekuntia. Mikkelsen ajoi kuitenkin heti sunnuntain avauserikoiskokeella 7,6 sekuntia nopeamman ajan kuin Wilkinson ja kun seuraavalla erikoiskokeella ero kokonaistilanteessa kasvoi jo 20,2 sekuntiin, ei voittajasta ollut epäselvyyttä.

– Viimeisen ajopäivän aamuna olin vain 0,8 sekuntia Marcoa jäljessä, joten päätin hyökätä, mutta koko ajan tietäen, että minun pitää myös tulla maaliin. Yritin ajaa niin kovaa ja turvallisesti kuin vain mahdollista. Onnistuimme saamaan aikaan hyvän eron ja sen jälkeen en ottanut enää riskejä Power Stagella, Mikkelsen kertasi Kreikan MM-rallin päätöspäivän tapahtumia.

Maalissa Mikkelsenin voittomarginaaliksi kirjattiin lopulta 16,7 sekuntia. Kaksoisvoiton napanneen saksalaisen Toksport WRT -tiimin Skoda-kuljettajat olivat WRC2-luokassa lopulta omaa luokkaansa, sillä kolmanneksi sijoittunut ja ensimmäistä kertaa Fordilla kilpaillut Nikolay Gryazin, 24, hävisi voittajalle lähes viisi minuuttia. Mikkelsenin pahin kilpakumppani mestaruustaistelussa, Östberg, putosi ulos kärkitaistelusta jo heti kilpailun alussa.

– Nähdessäni hänet vaikeuksissa tiesin, että kovin kilpakumppanimme olisi poissa pelistä. Pysyttelimme poissa vaikeuksista ja ajoimme fiksusti. Marco tarjosi hyvän taistelun voitosta ja ilman sitä taistelua kilpailu ei olisi ollut niin mielenkiintoinen. Nautin koko ajan, vaikkakin huoli keskeytyksestä oli jatkuvasti läsnä. Tämä kilpailu ei ollut niin raju kuin muistin, vuonna 2013 Kreikan MM-rallissa Volkswagenilla neljänneksi ajanut Mikkelsen arvioi.

 

Marco Bulacia Wilkinson ajoi erinomaisen kilpailun Kreikassa viime viikonloppuna (Kuva: Skoda Motorsport).

 

 

“Katsotaan miten Mads suoriutuu Suomessa”

Mikkelsen kilpaili nyt ensimmäistä kertaa yhdessä Elliott Edmondsonin, 27, kanssa. Britti on lukenut nuotteja aiemmin muun muassa Gus Greensmithille, sekä Chris Ingramille.

– Hän teki uskomatonta työtä! Istumme täällä voittajina, joten ei voi sanoa, etteikö yhteistyö olisi toiminut, Mikkelsen naurahti.

Seuraavaksi Mikkelsen ja Edmondson kilpailevat tulevana viikonloppuna Portugalin EM-rallissa Azorien saarilla, minne Mikkelsen matkustaa EM-sarjan ylivoimaisena pisteykkösenä. WRC2-luokan mestaruustaistelun osalta Mikkelsenin jatko on vielä auki, seuraava kilpailu ei ole tiedossa, mutta varmaa on ainakin se, ettei kyseessä ole Keski-Suomen sorasirkus lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna.

– Mestaruustaistelun osalta fiilis on juuri nyt todella hyvä. Nyt voimme ottaa Suomen MM-rallin aikaan hieman rennommin ja tarkkailla muita miten heillä siellä tulee menemään. Katsotaan miten Mads suoriutuu Suomessa ja sen jälkeen vielä yksi kilpailu, mistä todennäköisesti tulemme tarvitsemaan hyvän tuloksen, Mikkelsen pohti.

WRC2-luokassa kuljettajan loppupisteisiin lasketaan kauden seitsemästä ensimmäisestä ajetusta MM-rallista kuusi parasta tulosta. Mikkelsenillä MM-ralleja on kuluvan kauden osalta ajettuna kuusi ja huonoin tulos tällä hetkellä Italian keskeytys, joten siitä seitsemännestä MM-rallista Mikkelsen voi laskea jokaisen pisteen kauden loppupisteisiinsä. Wilkinsonilla ajettuja kilpailuja on myös kuusi, kun taas Östberg on nähty vasta viidessä MM-rallissa. Mikkelsenin tavoin myöskään Wilkinson ei Suomessa kilpaile.

– Olen erittäin tyytyväinen siihen mitä saimme aikaiseksi tänä viikonloppuna. Tänään Andreas oli nopeampi, mutta myös meillä vauhti oli hyvällä tasolla ja olen iloinen, että pystyin tuomaan auton maaliin ilman ongelmia, 22 ajamastaan MM-rallista WRC2- ja WRC3-luokan palkintosijoituksia yhteensä yhdeksän kappaletta urallaan tähän mennessä saavuttanut Wilkinson iloitsi.

Rallin MM-sarjan kauden kymmenes osakilpailu, Secto Rally Finland, ajetaan Keski-Suomen sorateillä lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna, Jyväskylän toimiessa tuttuun tapaan kilpailun keskuspaikkana. Östberg tulee saamaan vastaansa WRC2-luokassa muun muassa isäntämaan kovan kaksikon Jari Huttunen ja Teemu Suninen, pisteissä neljäntenä olevan Gryazinin, sekä Huttusen tapaan Hyundain uudella Rally2-autolla kilpailevan Oliver Solbergin.

Kreikan MM-rallin WRC2-luokan lopputulokset

1) Andreas Mikkelsen-Elliott Edmondson NOR/GBR (Skoda) 3.37.27,1
2) Marco Bulacia Wilkinson-Marcelo Der Ohannesian BOL/ARG (Skoda) + 16,7
3) Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov RUS/RUS (Ford) + 4.45,0
4) Georg Linnamäe-James Morgan EST/GBR (Skoda) + 6.02,0
5) Martin Prokop-Michal Ernst CZE/CZE (Ford) + 9.02,7
6) Sean Johnston-Alexander Kihurani USA/USA (Citroen) + 9.27,6
7) Leo Crazy-Tom Woodburn CAN/GBR (Citroen) + 18.11,7
8) Mads Östberg-Torstein Eriksen NOR/NOR (Citroen) + 40.50,4

Mikkelsenin keskinopeus: 80,6 km/h
Pohja-ajat: Wilkinson 6, Mikkelsen 4, Östberg 3, Solberg 2

MM-pistetilanne 9/12 osakilpailun jälkeen

Kuljettajat

1) Andreas Mikkelsen (NOR) 126
2) Marco Bulacia Wilkinson (BOL) 104
3) Mads Östberg (NOR) 96
4) Nikolay Gryazin (RUS) 67
5) Jari Huttunen 60
6) Esapekka Lappi 59
7) Adrien Fourmaux (FRA) 48
8) Teemu Suninen 41
9) Martin Prokop (CZE) 38
10) Enrico Brazzoli (ITA) 31

Tiimit

1) Toksport WRT 211
2) M-Sport Ford 131
3) Movisport 125
4) Hyundai Motorsport N 37
5) Sainteloc Junior Team 27

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote, FIA:n virallinen lehdistötilaisuus

 

Maaginen Rovanperä kesytti legendaarisen Akropolis Rallin ensi yrittämällään

Kahden voiton Rovanperällä hallussaan varsin yllättävän tilaston kärkipaikka

Ranskalaisvoittaja hylättiin, Lindholm nousi kolmanneksi – “Virheetön viikonloppu”

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com