Antti Burin Euroopan valloitus jatkuu – Huikea taistelu toi Italian mestaruuden

11.10.2021 / 20:50
Italian TCR -sarjan mestari vuosimallia 2021 on Antti Buri (Kuva: TCR Italy).

[ A- ] / [ A+ ]

Rata-autoilun vakioautojen Italian TCR -sarjan kauden kaksi viimeistä osakilpailua ajettiin viime viikonloppuna Mugellossa. Jännittävien vaiheiden jälkeen mestarin kruunun päähänsä vastaanotti Antti Buri.

Viime vuonna Saksan ADAC TCR -sarjan mestaruuden voittaneen Antti Burin, 32, Euroopan valloitus rata-autoilun vakioautosarjoissa sai jatkoa tänä vuonna, kun turkulainen meni ja voitti Italian TCR -sarjan mestaruuden. Kuljettajien mestaruuden lisäksi Buri yhdessä tiimikaverinsa Nicola Baldanin kanssa toivat Target Competition -tiimille tiimien mestaruuden.

Italian TCR -sarjassa ajettiin tänä vuonna kuusi kilpailuviikonloppua ja yhteensä 12 kilpailulähtöä, eli kaksi kilpailulähtöä jokaisena kilpailuviikonloppuna. Italiassa sijaitsevista moottoriradoista mukana olivat Monza, Misano, Vallelunga, kahta kilpailuviikonloppua isännöinyt Imola, sekä Mugello, missä kausi viime viikonloppuna päättyi.

Ennen kauden viimeistä kilpailuviikonloppua Buri oli pisteissä kolmantena, 12 pisteen päässä sarjaa johtaneesta Seat-kuljettajasta Salvatore Tavanosta, joka oli vienyt nimiinsä Italian TCR -sarjan mestaruuden kolmena edellisenä vuonna. Tavanolla pisteitä oli 298, kun taas sijoilla kaksi, kolme ja neljä olleet Hyundai-kuljettajat, Baldan (290), Buri (286) ja Kevin Ceccon (285) mahtuivat viiden pisteen sisään. Baldan voitti mestaruuden vuonna 2017.

Burin osalta Mugellon viikonloppu käynnistyi parhaalla mahdollisella tavalla, kun aika-ajoista tuli kauden ensimmäinen paalupaikka ja sen myötä Buri ajoi ensimmäisessä kilpailulähdössä kauden toiseen voittoonsa. Toiseen kilpailulähtöön Buri starttasi kahdeksannesta lähtöruudusta, eli asetelmat mestaruuden tavoitteluun tiukassa pistetilanteessa olivat Burin osalta äärimmäisen haastavat.

Kun toisen ja samalla koko kauden viimeisen kilpailulähdön loppu lähestyi, näytti Buri olevan jäämässä pistekakkoseksi, kun sijoitus radalla oli kolmas ja mestaruuteen vaadittiin vähintään toista sijaa. Ja sen Buri lopulta nappasikin, ohittamalla aivan viimeisillä metreillä Michele Imbertin ja kun ruutulipulla sijoitus oli toinen, nappasi Buri uskomattoman taistelun päätteeksi mestaruuden pisteen erolla hopealle sijoittuneeseen Cecconiin nähden.

Samalla Buri katkaisi italialaisten kuljettajien mestaruusputken. Italiassa vakioautojen mestaruussarjaa on ajettu TCR:n nimellä ja säännöillä vuodesta 2017 lähtien ja neljällä aiemmalla kaudella mestarin kansalaisuus on joka kerta ollut Italia. Yhteensä seitsemän palkintosijoitusta (2-4-1) kauden aikana saavuttanut Buri teki siis historiaa, nousemalla Italian TCR -sarjan ensimmäiseksi ei-italialaiseksi ja ensimmäiseksi suomalaiseksi mestariksi kautta aikojen.

TCR Italy ja kauden 2021 loppupisteet

1) Antti Buri (Hyundai) 358
2) Kevin Ceccon ITA (Hyundai) 357
3) Salvatore Tavano ITA (Seat) 343
4) Nicola Baldan ITA (Hyundai) 316
5) Eric Brigliadori ITA (Audi) 289
6) Ruben Volt EST (Honda) 181
7) Michele Imberti ITA (Seat) 176
8) Igor Stefanovski MKD (Hyundai) 155
9) Mattias Vathel EST (Honda) 134
10) Riccardo Romagnoli ITA (Seat) 108

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

 

Viides kerta toden sanoi, Antti Burille mestaruus – “Ei ollut helppoa, oli hullua”

Burin tavoitteena vakioautojen MM-sarja – “Mestaruus urani kannalta askel eteenpäin”


Facebook kommentit