Ari Vatasen ensimmäisestä rallista 50 vuotta – “Sokki, kuinka hidas olinkaan!”

18.4.2021 / 08:58
Ari Vatanen osallistui komealla urallaan 101 MM-ralliin (Kuva: Ari Vatasen arkisto).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin vuoden 1981 maailmanmestari Ari Vatasen komean uran ensimmäinen kilpailu ajettiin helmikuun viimeisenä viikonloppuna Etelä-Suomessa.

Kyseessä oli legendaarinen Hankiralli, joka 26.-28. helmikuuta vuonna 1971 toimi rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailuna. Lähtöviivalle reilut 50 vuotta sitten asettui peräti 191 kilpailijaparia ja heidän joukossaan myös tuupovaaralainen Ari Vatanen, yhdessä kartanlukijansa Martti Simosen kanssa. Kaksikon menopeli oli Opel Rally Kadett, oviin oli liimattu lähtönumero 122 ja kyseessä oli Vatasen uran ensimmäinen ralli.

– Vaikea uskoa, mutta 50 vuotta sitten ajoin ensimmäisen rallini. Unelmani täyttyi pitkän odotuksen jälkeen! Olin niin hermostunut, että ajoin ensimmäisen erikoiskokeen isoilla talvisaappaillani ja painoin kaikkia kolmea poljinta samaan aikaan. Talvihattuni oli niin paksu, että ei olisi edes kypärää välttämättä tarvittu, Vatanen muisteli värikkäästi Facebook-sivullaan 50 vuoden takaisia tapahtumia.

Ruotsalaiset nappasivat yleiskilpailusta kaksoisvoiton, Stig Blomqvistin oltua nopein yhdessä kartanlukijansa Arne Hertzin kanssa. Toiseksi kaasutteli Carl Orrenius, häviten maanmiehelleen reilut kaksi minuuttia. Molemmat ruotsalaiset kilpailivat Saab 96 V4 -autolla. Heikki Majander parhaana suomalaiskuljettajana löytyi tuloksista sijalta kolme, mutta eroa kärkeen kertyi lähes 17 minuuttia. Vatasen debyytti kantoi aina maaliin asti ja sijoitus oli 31.

– Ajattelin silloin, että olisin nopea, mutta olin sokissa nähdessäni kuinka hidas olinkaan! Minulle se kilpailu oli kuitenkin alku uskomattomalle, koko elämän kestäneelle seikkailulle, Vatanen korosti.

Vuonna 1976 Vatanen voitti Brittien rallimestaruuden ja 1977 kaulaan ripustettiin rallin EM-pronssia. Vuonna 1981 Vatanen teki suurta suomalaista rallihistoriaa nousemalla historian ensimmäisenä suomalaiskuljettajana rallin maailmanmestariksi. Tuosta Vatasen komeasta saavutuksesta tulee tänä vuonna kuluneeksi tasan 40 vuotta. Mestaruuskaudellaan Vatanen voitti Kreikan, Brasilian, Suomen, Italian, sekä Englannin osakilpailut.

 

Hard to believe, but last weekend, 50 years ago, I drove my first rally – the Hankiralli. My late cousin Martti was with…

Julkaissut Ari Vatanen Keskiviikkona 3. maaliskuuta 2021

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit