MOTORSPORT

Asiantuntija ennakoi Kouvolaan yllätyksiä – “Hyvä, että tulee uusia ratoja”

Rallicrossin MM-sarjan kauden kolmas ja neljäs osakilpailu ajetaan tulevana viikonloppuna Kouvolassa. UrheiluUutiset Motorsportin rallicross-asiantuntija Toomas “Topi” Heikkinen uskoo, että Tykkimäessä tullaan näkemään yllätyksiä.

Rallicrossin MM-sarjan historian ensimmäisellä kaudella 2014 MM-hopeaa saavuttanut Toomas “Topi” Heikkinen, 29, on kilpaillut Kouvolan Tykkimäessä urallaan niin MM-osakilpailussa vuonna 2014, kuin myös EM-osakilpailussa vuosina 2010, sekä 2013. Rata on siis Heikkiselle tuttu, toisin kuin suurimmalle osalle MM-sarjan nykykuljettajista, jotka tulevana viikonloppuna Kouvolaan MM-pistejahtiin saapuvat.

Tämänvuotisessa Kouvolan MM-rallicrossissa mukana on 19 kuljettajaa ja heistä kuusi vuotta sitten Tykkimäessä Supercar-luokan auton ratissa nähtiin Andreas Bakkerud, Anton Marklund, Liam Doran, Timur Timerzyanov, Timmy Hansen, sekä Atro Määttä. Jos kauden kaksi ensimmäistä osakilpailua viime viikonloppuna Ruotsin Höljesissä vietiin läpi ilman jättimäisiä yllätyksiä, niin Heikkinen ennakoi Kouvolassa tilanteen olevan täysin toinen.

– Uskon, että Kouvolassa tullaan näkemään yllätyksiä. Rallicrossin MM-sarja on ollut vähän tylsä, kun on pyöritty samoilla radoilla jo pitkään. Tietyt kuljettajat ovat ajaneet samoja ratoja jo älyttömän kauan. Hyvä, että tulee uusia ratoja, kuten Belgia viime vuonna ja nyt Kouvola. Ennen kaikkea mukaan tulee erilaisia ratoja. Vaikka Höljes esimerkiksi on hieno paikka ja siinä ei ole mitään vikaa, niin kyllähän nämä tietyt kuljettajat tuntevat sen jo niin hyvin ja tietävät jokaisen kiven ja montun. Vauhti löytyy silloin ratatuntemuksen kautta, ei lahjakkuuden kautta, Heikkinen korostaa.

Kouvolan Tykkimäen rata on korkeuseroineen ainutlaatuinen kaikilla mittapuilla mitattuna ja kerännyt aiempina vuosina kuljettajilta lähes vain ja ainoastaan ylistäviä lausuntoja.

– Uskon siihen, että Kouvola tuo kuljettajille ja tiimeille ihan uusia haasteita. Ei tiedetä miten se rata muuttuu viikonlopun aikana, ei ole minkääläistä tietoa säädöistä. Ei ole vertauskohtia, eikä videoita, muita kuin vanhoista kilpailuista. Onhan se kuljettajalle ihan erilainen tilanne, kun on paljon uutta. Lähestymistapa on ihan erilainen. Höljesiin kun tullaan, niin dataa löytyy ja radan muistaa ulkoa, sitä ei tarvitse edes kävellä läpi ennen kilpailua, Heikkinen sanoo.

Kouvolassa kilpailevista kuljettajista tuorein ajokokemus Kouvolan radalta on Jani Paasosella testien kautta ja Juha Rytkösellä, Jere Kalliokoskella, sekä Atro Määtällä kilpailujen kautta. Heikkinen uskoo, että suomalaiset ovat tässä suhteessa kilpakumppaneihin nähden pienoisessa etulyöntiasemassa, etenkin GRX:n huippukalustolla kilpaileva Rytkönen.

– Varmasti he hyötyvät siitä ja varsinkin Rytkönen, joka on ajanut Kouvolassa monta kilpailua ja erilaisilla autoilla. Rytkönen saa suoraan alkaa keskittymään uuden auton metkuihin, kun rata on jo tuttu. Helpottaahan se, Heikkinen ennakoi.

Rallicrossin MM-sarjan kauden kolmas ja neljäs osakilpailu ajetaan Kouvolassa lauantaina ja sunnuntaina. Paasosen, Rytkösen, Kalliokosken ja Määtän lisäksi suomalaiskuljettajista mukana kilpailussa nähdään Niclas Grönholm, joka starttaa viikonloppuun yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista, vaikka Höljesin avausviikonloppu tulosten valossa ja ennakko-odotuksiin nähden vaisuksi jäikin.

 

 

Lue myös! MM-sarjan menestynein suomalaiskuljettaja paketoi Höljesin tapahtumat – “Ei yllättänyt” (25.8.2020)

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com