Asunmaa ennakkosuosikkina Latviassa – “Ajetaan ensisijaisesti ehjä kilpailu”

11.2.2022 / 21:08
Teemu Asunmaa (Kuva: Taneli Niinimäki / AKK).

[ A- ] / [ A+ ]

Viikko sitten Riihimäellä SM-rallin yleiskilpailun ja SM1-luokan voittanut Teemu Asunmaa kilpailee yhdessä kartanlukijansa Ville Mannisenmäen kanssa tänä viikonloppuna Latviassa.

Lauantaina ajettava Sarma Ralli avaa Latvian rallisarjan kauden ja on samalla myös Viron rallisarjan kauden toinen osakilpailu. Kilpailun keskuspaikka sijaitsee Gulbanen kaupungissa Latviassa, reilut 340 kilometriä Viron pääkaupungista Tallinnasta. Sarma Rallissa ajetaan kolmen erikoiskokeen urakka kahteen kertaan ja kuudelle erikoiskokeelle yhteispituutta kertyy hieman yli 88 kilometriä. Suomalaisedustuksesta kilpailussa vastaa Teemu Asunmaa.

– Käytiin vuonna 2019 katsomassa kilpailu ja ajettiin pätkät läpi ennen rallia. Tiet olivat asiallisessa kunnossa ja hyvin vaihtelevat, oli isompaa tietä ja pienempää, teknistä osuutta. Erikoiskokeet eivät ehdottomasti ole helpoimmasta päästä. Vähän samanlaiset profiililtaan kuin Riihimäellä viime viikonloppuna, Riihimäellä viime viikonloppuna yleiskilpailun, sekä SM1-luokan voittanut Asunmaa kuvailee tiedotteessaan.

Rallin SM-sarjan talvikauden viimeinen osakilpailu ajetaan Kuopion seudulla maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna ja juuri tuo kilpailu mielessään Asunmaa Latviaan suuntasikin, normaalit kilpailuun valmistavat testit kun vaihdettiin tällä kertaa kilpailemiseen.

– Ja onhan se aina hyvä olla muuallakin päin maailmaa esillä. Latvia on sen verran lähellä, että meidän on helppo matkustaa sinne. Matkustamista helpottaa myös se, että Rally2 Kit -auton kehittämisestä vastaava yhteistyökumppanimme Proracing vastaa huollostamme, Asunmaa taustoittaa.

Kun Sarma Rallin lähtölistaa tutkii, niin toimituksen sinivalkoisista laseista huolimatta Asunmaa on nostettava kilpailun suurimmaksi ennakkosuosikiksi. Asunmaa ei tulosta ennakkoon juurikaan stressaa, vaan nostaa lähestyvän kilpailun alla kaksi muuta asiaa esiin.

– Ajetaan ensisijaisesti ehjä kilpailu, sekä pidetään hauskaa ja mietitään voittotaistelua sen jälkeen. Periaatteessa meidän on täysin realistista ajaa voitosta, vaikka mukana onkin yksi entinen WRC-auto. Aura-auton rooli voi vaikeuttaa tekemistä hieman, mutta katsotaan miten ralli lähtee käyntiin, numerolla yksi reitille starttaava Asunmaa ennakoi.

Asunmaan kilpakumppaneista nostamme esiin viisi nimeä. 22-vuotias Martins Sesks on rallin junioreiden MM-sarjan kaksinkertainen mitalisti. Viime vuonna latvialainen sijoittui JWRC:ssä kolmanneksi, kun taas kausi 2020 toi hopeaa. Sesks kilpailee ensimmäisen kerran nelivetokalustolla sitten vuoden 2019 ja nyt alla on Proracingin kehittämä Skoda Fabia Rally2 Kit -auto, jonka testi- ja kehitystyössä viime vuonna mukana vahvasti oli juuri Asunmaa.

Ruotsin MM-ralliin valmistautuva 23-vuotias Georg Linnamäe vei nimiinsä Viron rallisarjan avausosakilpailun Otepäässä tammikuussa. Linnamäe kilpailee viimevuotiseen tapaan Volkswagen Polo GTi R5 -autolla. Jo usean vuoden ajan kilpailuja Baltiassa Minin WRC-autolla kiertävä Valeriy Gorban jäi Otepäässä yleiskilpailun kolmanneksi, joten Gorban on tänä viikonloppuna liikkeellä revanssihengessä.

21-vuotias Gregor Jeets ei kilpaillut viime vuonna kuin neljässä rallissa, muun muassa MM- ja SM-ralleissa Rovaniemellä. Otepäässä Skoda-kuljettaja jäi ulos kärkikolmikosta. Roland Murakas yllätti tämänvuotisessa Tunturirallissa ajamalla Mäntyvaaran toisella ajokerralla viidenneksi nopeimman ajan, mutta muuten virolainen Ford-kuljettaja oli varsin hukassa, jääden aikasakkojen rasittamana sijalle 22.

Viime vuonna Venäjän rallimestariksi 52 vuoden iässä kruunattu Igor Bulantsev ei ole kilpaillut kotimaansa ulkopuolella sitten vuoden 2019. Sarma Rallissa Bulantsev nähdään Skoda Fabia R5 -auton ratissa. Yhteensä kilpailuun starttaa 87 kilpailijaparia ja aivan kuten Baltian ralleissa aina, kilpailukalusto on varsin kirjavaa ja kilpailuluokkia on mukana useita.

Sarma Rallin ensimmäinen erikoiskoe käynnistyy lauantaina kello 9.22. Kilpailu viedään läpi varsin nopeassa tahdissa, sillä yleiskilpailun kärjen osalta tuloksia voidaan odottaa jo kello 15.00 mennessä. Viime vuonna perutun Sarma Rallin yleiskilpailun voittoon vuosina 2016 ja 2017 ajoi Kalle Rovanperä. Vuonna 2018 voiton nappasi Nikolay Gryazin, kun taas kaksi vuotta sitten pienimmällä kokonaisajalla maaliin saapui Oliver Solberg.

Aikataulu lauantaina 12.2.

09.22 – EK1 Kamalda 1 (11,83 km)
10.07 – EK2 Avoti 1 (14,45 km)
10.43 – EK3 Grantini-1 1 (17,94 km)

Huoltotauko

12.40 – EK4 Kamalda 2 (11,83 km)
13.25 – EK5 Avoti 2 (14,45 km)
14.01 – EK6 Grantini-1 2 (17,94 km)

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote

 

Asunmaalle maistuva revanssi ja kymppi täyteen – “Tätä haettiin ja se saatiin”


Facebook kommentit