Asunmaa kävi hangessa, Lindholm ajoi voittoon – “Sitten hakemaan poronsarvia”

15.1.2022 / 19:02
Emil Lindholm ja Reeta Hämäläinen, Tunturirallin 2022 voittajapari (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailu, legendaarinen Tunturiralli Rovaniemellä, päättyi yleiskilpailun ja SM1-luokan osalta Emil Lindholmin ja Reeta Hämäläisen voittoon.

Historian 57. Tunturiralli tarjosi yleiskilpailun ja SM1-luokan voittotaistelun osalta kaikkien aikojen jännitysnäytelmän, kun kärkikaksikko lähti viimeiselle erikoiskokeelle lähes tasatilanteessa. Kilpailun toiseksi viimeisellä erikoiskokeella ensimmäistä kertaa kilpailussa johtoon nousseen Teemu Asunmaan ero Emil Lindholmiin oli vain 0,1 sekuntia. Viimeisellä erikoiskokeella Asunmaa ajoi kuitenkin ulos ja näin Lindholm pääsi juhlimaan voittoa.

– Reeta, se on voitto! Sitten mennään hakemaan poronsarvia Lordin aukiolta, Lindholm iloitsi viimeisen erikoiskokeen maalihaastattelussa, saatuaan tiedon Asunmaan ulosajosta.

Lindholm yhdessä kartanlukijansa Reeta Hämäläisen kanssa on vienyt SM1-luokan nimiinsä nyt neljässä SM-rallissa peräkkäin. Voittoputki käynnistyi viime kesänä Seinäjoelta ja jatkui siitä Lahden, sekä Kokkolan SM-rallien kautta nyt ajettuun Rovaniemen SM-ralliin. Viimeisellä erikoiskokeella Lindholm kellotti hurjan pohja-ajan, lyöden Egon Kaurin 19,5 sekunnilla. Virolaiskuljettajan sijoitus kilpailussa oli toinen, eron ollessa kärkeen lähes puolitoista minuuttia.

Asunmaan ulosajo tapahtui varsin alkupäässä erikoiskoetta, eikä edellä ajaneella Lindholmilla tietenkään ollut tästä mitään tietoa. SM1-luokan hallitseva Suomen mestari naurahtikin maalissa, että jos tieto Asunmaan ongelmista olisi tullut tietoon ajon aikana, olisi kaasujalkaa ja käsiä ratissa voinut hieman rentouttaa, muista kuljettajista kun ei tässä voittotaistelussa uhkaa ollut.

– Me tultiin ihan sydämen kyllyydestä! Okei, oli hauskaa, en sitä kiellä. Mutta vähemmälläkin “yrkällä” olisi ollut hauskaa. Ei se ihan maksimaalinen suoritus ollut. Joitain osuuksia yritettiin vähän varoa, mutta missä oli hyvä pito ja puhdas tie, niin annettiin mennä, Lindholm kertasi viimeisen erikoiskokeen kulkua.

Vuonna 2017 Lindholm juhli Tunturirallissa SM3-luokan voittoa ja vuotta myöhemmin Tunturiralli todisti Lindholmin nelivetodebyyttiä, sijoituksen ollessa Skodan ratissa maalissa toinen. Vuonna 2019 Lindholm ajoi Volkswagenilla Tunturirallin yleiskilpailun voittoon, kun taas vuosina 2020 ja 2021 sijoitus SM1-luokassa oli kolmas. Emil nousi nyt myös Lindholmin ralliperheessä isänsä Sebastianin ohi Tunturirallin voittojen määrässä, Sebastianilla voittoja kun on yksi (1995).

Asunmaa hävisi viimeisellä erikoiskokeella Lindholmille lopulta lähes 12 minuuttia ja putosi kauas yleiskilpailun kärkikymmeniköstä.

– Hieman tökkäsi hankeen, imaisi keulan ja spinnasi. Spinnasi kyllä tielle, mutta paristakymmenestä sentistä oli kiinni, että olisi hyvällä tuurilla mennyt aikaa vain viisi sekuntia. Jäi jumiin. Tälläistä se on joskus, ei sitä aina onnistu, Tunturirallissa voittoa vuosina 2017, 2020 ja 2021 juhlinut Asunmaa harmitteli.

Mikko Heikkilä avasi kautensa kolmannella sijalla.

– Eipä se sija tyydytä, kun tuli noin. Vauhti oli surkeaa koko viikonlopun ajan. Jos sitä oikein kaivamalla kaivetaan positiivista, niin ihan hyvät pisteet. Aika paljon pitää kuitenkin vauhdin nousta, jos meinaa näissä karkeloissa pärjätä, viime vuonna SM1-luokan loppupisteissä hopealle sijoittunut Heikkilä korosti.

Rallin SM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajetaan Riihimäellä 5. helmikuuta.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Emil Lindholm-Reeta Hämäläinen FIN/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo) 1.53.30,8
2) Egon Kaur-Silver Simm EST/EST (Volkswagen Polo GTI R5) + 1.23,7
3) Mikko Heikkilä-Samu Vaaleri FIN/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 1.50,0
4) Aleksi Röyhkiö-Antti Haapala FIN/FIN (Volkswagen Polo GTI R5) + 4.06,7
5) Juha Salo-Mikko Markkula FIN/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 5.04,5
6) Anssi Rytkönen-Juho-Ville Koskela FIN/FIN (Skoda Fabia R5) + 5.11,3
7) Anssi Valkonen-Jani Pohto FIN/FIN (Skoda Fabia R5) + 7.02,0
8) Roope Korhonen-Anssi Viinikka FIN/FIN (Ford Fiesta Rally3) + 7.13,6
9) Eerik Pietarinen-Antti Linnaketo FIN/FIN (Volkswagen Polo GTI R5) + 8.14,1
10) Mikko Eskelinen-Arto Kapanen FIN/FIN (Ford Fiesta RS WRC) + 8.21,1

Lindholmin keskinopeus: 118,24 km/h
Pohja-ajat: Lindholm 5, Asunmaa 2, Kaur 1, Pietarinen 1, Salo 1

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Moottoriurheilu.tv:n YouTube-lähetys


Facebook kommentit