Asunmaa kolmas Liettuassa, Pajarille pettymys – “Ajo sujui lauantaina paremmin”

2.8.2020 / 17:24
Teemu Asunmaa ajoi Samsonas Rallissa kolmanneksi (Kuva: Honza Fronek).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM1-luokan hallitsevan Suomen mestarin Teemu Asunmaan pitkä kilpailutauko päättyi tänä viikonloppuna, kun alavutelainen osallistui Liettuassa ajettuun Samsonas Ralliin. Liettuassa kilpaili myös toinen hallitseva Suomen mestari, SM3-luokan viime vuoden ykkönen Sami Pajari.

Kansainvälinen Samsonas Ralli ajettiin kaksipäiväisenä kilpailuna perjantaina ja lauantaina Liettuassa. 16 erikoiskokeen ja reilun 138 ek-kilometrin urakoinnin jälkeen TGS Worldwide -tiimin Skoda Fabia Rally2 Evo -autolla kilpaillut Teemu Asunmaa yhdessä lainakartturinsa Topi Luhtisen kanssa sijoittuivat yleiskilpailussa kolmanneksi. Samsonas Ralli oli Asunmaalle ensimmäinen kilpailu sitten helmikuisen Joensuun SM-rallin.

– Ihan tyytyväinen saa olla. Tässä kilpailussa ei ollut oikein voitettavaa, eikä hävittävää. Olisihan se toinen sija tietysti kelvannut, mutta eipä tämä vaikuta mihinkään. Hyvä kilpailu, hienosti järjestetty tapahtuma kaikin puolin ja yleisöä oli aivan älyttömän paljon. Kyllä tämä vetää vertoja monille isoimmillekin kilpailuille, Asunmaa kommentoi tiedotteessaan tuoreeltaan Samsonas Rallin päättymisen jälkeen.

Kilpailun voittoon ajoi Hyundain tehdaskalustolla kilpaillut Nikolay Gryazin, jonka voittomarginaali isäntämaan Vaidotas Zalaan nähden oli 35,7 sekuntia. Asunmaan mainitsema toinen sija meni Zalan, tämän kilpailun kaksinkertaisen voittajan, nimiin jännittävän sekuntitaistelun päätteeksi 4,5 sekunnin erolla.

– Ajo alkoi sujumaan lauantaina jo paremmin. En sitten tiedä oliko yritystä liikaa, mutta paljon tuli pieniä virheitä. Sellaisia sekunnin, kahden juttuja. Sitten taas välillä ajettiin tosi kovaa ja onnistuttiin todella hyvin, kilpailussa yhteensä neljä pohja-aikaa kellottanut Asunmaa kertasi kaksijakoista viikonloppuaan.

 

Sami Pajari oli huippuvauhdissa ennen keskeytystään yhdeksännellä erikoiskokeella (Kuva: Arturs Igavens).

 

“Harmittaa, kiva olisi ollut ajaa maaliin”

Perjantain jälkeen toisena olleen Zalan ja kolmatta sijaa hallussaan pitäneen Asunmaan välinen aikaero oli 6,2 sekuntia, joten lauantain erikoiskokeella Asunmaa oli kaksikosta nopeampi.

– Aloitus perjantaina oli aivan liian varovaista. Välillä satoi vettä ja välillä paistoi aurinko. Väärä rengasvalintakin tuli siinä tehtyä. Muutama risteys ajettiin suoraksi, niissä hävittiin yhteensä kahdeksan sekuntia. Kaksi viimeistä pätkää asfaltilla meni tosi hyvin, Asunmaa paketoi ensimmäisen ajopäivän tapahtumat.

Jatko-ohjelman osalta Asunmaa ei vielä osannut sanoa tässä vaiheessa mitään varmaa, ajatuksissa on parin viikon päästä Virossa ajettava Louna-Eesti Ralli. Syksyn päätavoite on ilman muuta Suomen mestaruuden uusiminen SM1-luokassa, jonka loppuratkaisut nähdään syyskuussa Kouvolassa ja Seinäjoella. Kahteen viimeiseen osakilpailuun Asunmaa ja Emil Lindholm lähtevät tasapisteissä.

– Lauantaina ajettiin paikoitellen sellaista vauhtia, että ei ole epäselvää etteikö SM-sarjassa voitosta sillä vauhdilla ajettaisi. Oikeasti tosi kovaa piti täällä ajaa, paikalliset kun menee todella kovaa, Asunmaa korosti.

Yleiskilpailussa Arto Soininen kartanlukijansa Kristian Sohlbergin kanssa sijoittuivat kuudenneksi ja Benjamin Korhola ja Pekka Kelander etuvetoluokassa viidenneksi. Kahdeksan erikoiskokeen jälkeen etuvetoisissa toisella sijalla ollut Sami Pajari kartturi Marko Salmisen lukiessa nuottia, joutuivat pettymään yhdeksännellä erikoiskokeella auton tekniikkamurheiden seurauksena.

– Lähtökiihdytyksessä vasen vetoakseli meni rikki. Sen jälkeen vaan katseltiin sopivaa paikkaa, johon ajaa turvallisesti sivuun. Harmittaa, kiva olisi ollut ajaa maaliin ja jatkaa kovaa, mutta rehtiä taistoa Martinsin (Sesks) kanssa. Ei uralleni keskeytyksiä montaa mahdu vaikka kisoja kolmisenkymmentä on takana. Tämä oli ensimmäinen ihan puhtaasti tekninen vika. Toivotaan, että tämä oli sellainen tilastollinen pakko, Pajari harmitteli tiedotteessaan.

Perjantaina ajettujen viiden erikoiskokeen jälkeen Pajari oli Sesksin edellä 15 sekunnin turvin ja lauantain kolmen ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen ero oli kasvanut jo 19 sekuntiin. Sesks ajoi lopulta etuvetoisten voittoon ja kirjautti yleiskilpailustakin kahdeksannen sijan, joten siinä vertailupohjaa Pajarin mahdollisuuksille tässä kilpailussa ilman vetoakseli murheita. Mutta kuten aina autourheilussa, jossittelu on turhaa, eikä kuljettaja siihen sortunutkaan.

– Avauspäivä sujui hyvin. Pitkästä kisatauosta huolimatta päästiin hyvin rytmiin heti alussa. Nopeahkoja teitä joita tykkään kyllä ajaa, asfalttikin tuntui sujuvan mukavasti. Vauhdillisesti ja auton säätöjen osalta viikonloppu oli ehdottoman onnistunut. Nyt tutkimme tarkasti tekniikan läpi ja teemme sitten lopullisia päätöksiä missä kilpailemme seuraavaksi, Pajari päätti.

Samsonas Rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Nikolay Gryazin (RUS) Hyundai i20 R5 1.11.21,2
2) Vaidotas Zala (LTU) Skoda Fabia R5 + 35,7
3) Teemu Asunmaa Skoda Fabia Rally2 Evo + 40,2
4) Dominykas Butvilas (LTU) Skoda Fabia R5 + 2.56,0
5) Vytautas Svedas (LTU) Mitsubishi Lancer Evo X + 7.47,8
6) Arto Soininen Ford Fiesta R5 + 7.57,6
7) Adrian Chwietczuk (POL) Subaru Impreza STi R4 + 8.02,9
8) Martins Sesks (LAT) Ford Fiesta Rally4 + 8.05,1
9) Guntis Lielkajis (LAT) Mitsubishi Lancer Evo IX + 8.06,7
10) Eugenijus Sladkevicius (LTU) Mitsubishi Mirage RS Proto + 9.10,8

Gryazinin keskinopeus: 116,3 km/h
Pohja-ajat: Gryazin 9, Asunmaa 4, Zala 3

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit