MOTORSPORT

Asunmaalle kolmannet ja Salmiselle viidennet poronsarvet – “Tavoite täytetty”

Rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailu, Tunturiralli Rovaniemellä, päättyi toisena vuonna peräkkäin SM1-luokan osalta Teemu Asunmaan voitonjuhliin.

SM1-luokan hallitseva Suomen mestari Teemu Asunmaa ylsi SM1-luokan voittoon Tunturirallissa nyt kolmannen kerran urallaan. Siinä missä aiemmat voitot vuosina 2017 ja 2020 tulivat viimeisellä erikoiskokeella tapahtuneiden nousujen myötä, niin nyt alavutelainen hallitsi luokkaa käytännössä koko viikonlopun ajan. Asunmaa ja kartanlukija Marko Salminen nousivat SM1-luokan johtoon toisen erikoiskokeen jälkeen, eivätkä enää johtoasemastaan kilpailussa luopuneet.

– Tavoite on täytetty ja siihen pitää olla tyytyväinen. Onhan se tietenkin aina erityistä voittaa täällä. Kauden ensimmäiseen kisaan panostetaan eniten, jotta saadaan kausi hyvin pyörähtämään käyntiin. Paljon ajettiin testiä ja se kannatti. Suuret kiitokset yhteistyökumppaneille ja huoltotiimille, kaikki pelasi loistavasti, Asunmaa hehkutti kilpailun jälkeen.

Asunmaan johtomarginaali perjantain jälkeen oli 4,6 sekuntia. Lauantain avauserikoiskokeella takaa-ajajat Emil Lindholm ja Juha Salo ajoivat nopeamman ajan kuin Asunmaa ja kolmen kärki mahtui ennen kolmea viimeistä erikoiskoetta 5,1 sekunnin sisään. Heinunkierrossa Asunmaa kuitenkin täräytti huikean pohja-ajan, lyöden Lindholmin 14,1 ja Salon 15 sekunnilla. Kahdella viimeisellä erikoiskokeella ainoa muutos kärjessä oli enää se, että Salo ohitti Lindholmin.

– Aamupäivästä ei ollut ihan sellainen rento fiilis, mutta iltapäivällä sitten ajettiin vähän aggressiivisemmin ja ikään kuin nostettiin vielä tasoa. Vähän meinasi olla tiukkaa, mutta löydettiin kuitenkin vauhtia pikkuisen lisää ja se riitti. Oli meilläkin aikahäviötä viimeisellä erikoiskokeella, kun (Ole Christian) Veiby ajoi ulos ja jouduttiin hidastamaan sen takia, Asunmaa kertasi lauantain tapahtumia.

SM1-luokan voittotaistelussa taistelua käytiin myös kolmen rengasmerkin välillä. Asunmaan edustama Pirelli toi Tunturiralliin täysin uuden R5-autoille kansallisiin sarjoihin tarkoitetun talvirenkaan, joka ottikin tässä kohtaa selkeän voiton Michelinistä (Salo), sekä MRF:stä (Lindholm).

– Kiitokset Pirellille. Päästiin ajamaan kilpaa ensimmäistä kertaa uudella mallilla. Ollaan oltu vahvasti kehitystyössä mukana ja renkaat osoittautuivat kilpailussa sellaisiksi kuin toivottiin. Askel on otettu eteenpäin, Asunmaa kehui.

Tunturirallissa kilpailun pääluokan, tässä tapauksessa SM1-luokan, voittajapari palkitaan perinteiseen tyyliin poronsarvilla. Asunmaalle nyt saavutetut poronsarvet olivat kolmannet ja kartanlukija Marko Salmiselle viidennet. Asunmaasta tuli myös Tunturirallin historian ensimmäinen kuljettaja, joka on yltänyt pääluokan voittoon kolmen eri kartanlukijan kanssa. Vuonna 2017 Asunmaalle nuotteja luki Jonne Halttunen ja viime vuonna Jani Salo.

 

Juha Salo nousi SM1-luokassa toiseksi kilpailun viimeisellä erikoiskokeella (Kuva: Taneli Niinimäki).

 

Aivan kuten vuosi sitten Tunturirallissa, myös nyt Emil Lindholm avasi kautensa kolmossijalla (Kuva: Merita Mäkinen).

 

 

“Olemme mestaruustaistelussa mukana”

Juha Salo on puolestaan kuuden ykkössijan myötä Tunturirallin menestynein kuljettaja kautta aikojen. Kolme pohja-aikaa SM1-luokassa ajanut Salo yhdessä kartanlukijansa Mikko Markkulan kanssa starttasivat lauantain erikoiskokeille sijalta kolme, mutta maalissa kaksikolle ojennettiiin SM1-luokan kakkospalkinnot. Salo oli edellisen kerran sijoittunut SM1-luokassa Tunturirallissa kahden parhaan joukkoon neljä vuotta sitten ja myös silloin sijoitus oli toinen.

– Vähän jäi ristiriitaiset fiilikset. Harmittavan lähelle päästiin, mutta lauantain kahdella selkeästi lumisemmalla pätkällä en vain onnistunut niin kuin olisin halunnut onnistua ja ralli ratkesi siihen. Etenkin Heinunkierron huono aika harmittaa. En vain päässyt kunnolliseen ajorytmiin ja se kostautui. Toki eiliset murheet tekivät takaa-ajostamme turhankin haasteellisen. Mutta ainakin yritettiin sata lasissa, Salo korosti.

Viime vuonna Salo keskeytti ulosajoon Tunturirallissa ja kun myös seuraava osakilpailu Mikkelissä päättyi keskeytykseen, oli kausi piloilla käytännössä jo ennen kuin se oli kunnolla ehtinyt edes alkaa. Nyt Salon tilanne kakkossijasta saatujen korotettujen SM-pisteiden myötä on huomattavasti parempi.

– Toki kakkossija on ihan jotain muuta, mitä tässä viime vuosina on Rovaniemeltä saatu aikaiseksi. Tärkeät pisteet meille. Iso kiitos yhteistyökumppaneillemme siitä, että saimme budjettimme kasaan ja että pääsimme näyttämään osaamistamme. Kiitokset myös Printsportille asiantuntevasta huollosta. Auto ja renkaat toimivat hienosti. Edellisiin vuosiin verrattuna tästä tilanteesta on huomattavasti mukavampi lähteä jatkossa taistelemaan voitoista. Mitään ei olla menetetty. Mikon kanssa on hauska ajaa. Olemme mestaruustaistelussa mukana, Salo muistutti.

Aivan kuten vuosi sitten Tunturirallissa, niin myös tänä vuonna GRX-tiimin Emil Lindholm ja Mikael Korhonen kirjauttivat SM1-luokasta itselleen kolmannen sijan.

– Tämä oli MRF:lle hieno kisa. Arctic Lapland Ralli oli vasta toinen talviralli heille ja kun kysymyksessä on yksi rallimaailman perinteikkäimmistä talviralleista, niin paikka palkintopallilla on huikea saavutus. Renkaamme toimivat kovassa pakkasessa, lumella ja jäällä erinomaisesti. Keli reitillä oli vaihteleva. Välillä tiellä oli enemmän lunta, joskus vain kova jääpohja. Luotto uuteen renkaaseen löytyi nopeasti. Tästä on hyvä jatkaa kautta eteenpäin, uransa ensimmäistä Suomen mestaruutta metsästävä Lindholm sanoi.

Lindholmilla käynnistyi nyt neljäs kausi SM-sarjan kuninkuusluokassa ja kolme aiempaa kautta ovat tuoneet espoolaiselle kaksi SM-hopeaa ja yhden SM-pronssin.

– SM-sarja on kova sarja. Viime vuonna näimme, että Arctic Lapland Rallista saavutettu kolmas sija merkitsee sitä, että loppukauden aikana meidän pitää onnistua hyvin. Kolmas sija antaa meille mahdollisuuden toki taistella mestaruudesta, mutta voittaakseen sen kaiken pitää onnistua ihan nappiin, Lindholm päätti.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Kouvolassa lauantaina 6. maaliskuuta.

Tunturiralli 2021 ja SM1-luokan lopputulokset

1) Teemu Asunmaa (Skoda Fabia Rally2 Evo) 1.45.56,6
2) Juha Salo (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 22,0
3) Emil Lindholm (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 34,0
4) Juuso Metsälä (Skoda Fabia R5) + 3.49,0
5) Riku Tahko (Hyundai i20 R5) + 5.19,1
6) Niclas Grönholm (Volkswagen Polo GTI R5) + 5.22,1
7) Aleksi Röyhkiö (Skoda Fabia R5) + 8.21,4
8) Jarmo Berg (Skoda Fabia R5) + 10.21,4
9) Stig Andervang (Skoda Fabia R5) + 11.06,8
10) Jussi Keskiniva (Volkswagen Polo GTI R5) + 14.10,0

Asunmaan keskinopeus: 122,6 km/h
Pohja-ajat: Juha Salo 3, Teemu Asunmaa 3, Emil Lindholm 1

SM1-luokan SM-pisteet 1/6 osakilpailua

1) Teemu Asunmaa (AlavUA) 34
2) Juha Salo (KaUA) 25
3) Emil Lindholm (NHD) 20
4) Juuso Metsälä (KeurUA) 16
5) Riku Tahko (PoSUA) 13
6) Niclas Grönholm (EMSC) 11
7) Aleksi Röyhkiö (PR-Rac) 9
8) Jarmo Berg (IiMU) 8
9) Jussi Keskiniva (RoiUA) 6
10) Tuomas Skantz (PihtUA) 5

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet
YouTube-video: Marko Salminen

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com