Asunmaalle komea voitto rengasrikoista huolimatta – “Ne oli ihan omaa tyhmyyttä”

17.5.2022 / 17:47
35-vuotissynttäreitään lauantaina viettänyt Teemu Asunmaa ajoi Turun SM-rallin voittoon (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Viime viikonloppuna Turun seudulla ajettu rallin SM-sarjan kesäkauden avausosakilpailu päättyi yleiskilpailun ja SM1-luokan osalta Teemu Asunmaan voitonjuhliin.

Lauantaina 35-vuotissyntymäpäiviään viettänyt Teemu Asunmaa yhdessä kartanlukijansa Ville Mannisenmäen kanssa nappasivat Turun SM-rallista yleiskilpailun ja SM1-luokan voiton lopulta 5,9 sekunnin marginaalilla, vaikka ennen viimeistä erikoiskoetta kaksikko olikin toisena, 2,1 sekunnin päässä Mikko Heikkilästä. Heikkilä, Turun SM-rallin viime vuoden voittaja, sortui kuitenkin päätöspätkällä ajovirheeseen ja putosi lopputuloksissa kolmanneksi.

– Mietittiin Villen kanssa siirtymällä, että ei varmaan koskaan ole SM-rallia voitettu kahdella rengasrikolla, Asunmaa naurahti kilpailun jälkeen UrheiluUutiset Motorsportin haastattelussa.

Todellakin, Asunmaan kaksipäiväiseen kilpailu-urakkaan mahtui kaksi rengasrikkoa, joista ensimmäinen tuli perjantaina (EK2) ja toinen lauantaina (EK7). Molempiin rengasrikkoihin syynä oli osuma oikaisuesteeseen ja Asunmaa myönsikin kilpailun jälkeen, että ainoa syyllinen niihin löytyy peiliin katsomalla.

– Ne oli ihan omaa tyhmyyttä, kun menin ajamaan oikaisuesteisiin. Ei osunut paljon, muutaman sentin, mutta kun ne on teräviä. Se on niiden tehtävä, niihin ei vain saa ajaa ja nyt se kostautui. Molemmat virheet tuli kuitenkin kaksi, kolme kilometriä ennen maalia, että niillä ei ollut ihan niin isoa vaikutusta. Tuuria oli mukana, Asunmaa korosti.

Yksi Asunmaan voiton avaimista oli onnistuminen perjantain asfalttipätkillä. Siinä missä alavutelainen saapui Turun SM-rallissa vuosi sitten yötauolle perjantain kolmen asfalttipätkän jälkeen 16,6 sekunnin päässä kärjestä, niin tänä vuonna perjantain kaksi asfaltilla ajettua erikoiskoetta toivat Asunmaalle tappiota kärjelle vain 3,2 sekuntia. Ero on todella iso, kun huomioidaan se miten vahva Asunmaa lähes poikkeuksetta kaksipäiväisissä SM-ralleissa lauantaisin on.

Asunmaan mukaan valmistautuminen tämänvuotiseen kilpailuun juuri asfalttipätkien osalta oli tehty erityisen huolella, Skoda kun nähtiin kilpailun alla testikierroksilla muun muassa Paimion ajoharjoitteluradalla. Kun lauantain erikoiskokeista oli ajettu neljä, nousi Asunmaa ensimmäisen kerran kilpailussa johtoon, kunnes menetti asemansa seuraavalla erikoiskokeella sattuneen rengasrikon seurauksena.

Turun SM-rallissa voittotaistelussa oli mukana parhaimmillaan neljä eri kuljettajaa ja tämä sai monet jälleen kerran pohtimaan sitä, olisiko SM-sarjan kuninkuusluokan taso tänä vuonna kovempi kuin koskaan aiemmin, kun tilannetta peilataan lähihistoriaan viiden vuoden ajalta, Asunmaa kun debytoi SM1-luokassa vuonna 2017.

– Niinhän sitä sanotaan joka vuosi, Asunmaa naurahti.

 

SM1-luokan pisteissä toisena oleva Teemu Asunmaa on voittanut tänä vuonna kaksi SM-rallia (Kuva: Paavo Huovila).

 

 

“Kyllä sitä oli muut asiat mielessä”

Tiukin tilanne kärjen osalta oli viidennen erikoiskokeen jälkeen, kun kärkinelikko, Heikkilä, Asunmaa, Emil Lindholm ja Egon Kaur, mahtuivat 3,7 sekunnin sisään.

– Tunturissa oltiin Emilin kanssa selkeä kärkikaksikko, mutta sitten homma tasoittui Riihimäellä ja Kuopiossa. Tiet ja keli vaikuttaa aina, mutta olihan tämä yksi tasaisimmista kilpailuista, Asunmaa myönsi hetken asiaa mietittyään.

Asunmaan kohdalla on kerran aiemmin osunut eteen se tilanne, että syntymäpäivä sattui samalle päivälle kuin kilpailupäivä. Tämä tapahtui vuonna 2011, kun Asunmaa osallistui BMW:llä Turengissa ajettuun rallin junioreiden SM-sarjan osakilpailuun, Black Rocket Ralliin. Sijoitus yleiskilpailussa oli silloin yhdeksäs ja junioreissa toinen. Turun SM-rallin voittovauhtiin ei synttäripäivä lisäbuustia kuljettajan mukaan juurikaan tuonut ja siihen löytyi hyvä syy.

– En ensin edes muistanut, että on synttärit, ennen kuin joku siitä mainitsi. Kyllä sitä oli muut asiat mielessä, Asunmaa hymyili.

Asunmaalle mennyt viikonloppu oli rallin täyteinen, kun sunnuntaina lajin moninkertainen Suomen mestari piipahti Kangasalla Rallimuseon Ystävät ry:n järjestämässä tapahtumassa yhdessä autonsa, Skoda Fabia Rally2 Evon, kanssa. Asunmaa kertoi UrheiluUutiset Motorsportille, että tällä viikolla ohjelmassa on pari päivää testiä, sekä mahdollisesti osallistuminen Raisiossa lauantaina ajettavaan rallin F-Cupin osakilpailuun.

Alkavan kesän osalta Asunmaan kalenteriin sisältyy SM-rallien lisäksi ainakin Jyväskylän MM-ralli, sekä heinäkuun toisena viikonloppuna ajettava Rally Zemaitija, Liettuan rallisarjan osakilpailu. Viron MM-ralli tulee tänäkin vuonna keräämään ison määrän suomalaisedustusta, mutta Asunmaa tiimeineen ei naapurimaahan MM-pistejahtiin aio lähteä.

Asunmaalle nyt tullut voitto oli SM-sarjassa kauden toinen ja SM-rallien yleiskilpailujen osalta koko uralla yhdeksäs. SM1-luokan voittoja on 12 kappaletta, se ensimmäinen SM-rallin yleiskilpailun voitto Seinäjoella vuonna 2015 kun tuli SM2-luokan kalustolla. SM1-luokan pisteissä Asunmaa nousi toiseksi, kymmenen pisteen päähän Lindholmista, joka Asunmaan tavoin on tänä vuonna voittanut kaksi osakilpailua.

Rallin SM-sarja jatkuu Pohjanmaa Rallin merkeissä Seinäjoen seudulla 17.-18. kesäkuuta. Kuluvaa kautta on jäljellä vielä kolme osakilpailua, kun Seinäjoen jälkeen ohjelmassa ovat vielä Mikkeli elokuussa, sekä Kouvola syys-lokakuun vaihteessa. Kauden päätösosakilpailussa on tuttuun tapaan jaossa korotetut SM-pisteet.

Turun SM-rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Teemu Asunmaa-Ville Mannisenmäki (Skoda Fabia Rally2 Evo) 50.09,6
2) Emil Lindholm-Reeta Hämäläinen (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 5,9
3) Mikko Heikkilä-Samu Vaaleri (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 12,4
4) Egon Kaur-Silver Simm EST/EST (Volkswagen Polo GTI R5) + 20,8
5) Juha Salo-Mikko Markkula (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 23,3
6) Aleksi Röyhkiö-Antti Haapala (Volkswagen Polo GTI R5) + 47,0
7) Riku Tahko-Sami Ryynänen (Hyundai i20 R5) + 2.18,1
8) Lauri Joona-Tuukka Shemeikka (Ford Fiesta Rally3) + 2.32,8 SM3
9) Roope Korhonen-Anssi Viinikka (Ford Fiesta Rally3) + 3.05,5 SM3
10) Kari Hämäläinen-Mikko Lukka (Skoda Fabia R5) + 3.16,0

Asunmaan keskinopeus: 126,4 km/h
Pohja-ajat: Asunmaa 3, Heikkilä 3, Kaur 2, Salo 1

Kyseessä SM1-luokka, jos ei muuta mainittu

SM1-luokan pistetilanne 4/7 osakilpailun jälkeen

1) Emil Lindholm (NHD) 79
2) Teemu Asunmaa (AlavUA) 69
3) Egon Kaur EST 65
4) Mikko Heikkilä (MäntsMK) 53
5) Aleksi Röyhkiö (PR-Rac) 44
6) Juha Salo (KaUA) 38
7) Anssi Valkonen (AL-Härmä) 23
8) Anssi Rytkönen (KoMoKe) 19
9) Niclas Grönholm (EMSC) 17
10) Riku Tahko (PoSUA) 14

SM-sarjan kesäkauden kilpailukalenteri

17.06.-18.06. Seinäjoki
26.08.-27.08. Mikkeli
30.09.-01.10. Kouvola

 

 

Teemu Asunmaan yleiskilpailun voitot SM-sarjassa

1) Seinäjoki 2015
2) Rovaniemi 2017
3) Nilsiä 2017
4) Seinäjoki 2018
5) Kouvola 2019
6) Salo-Turku 2019
7) Seinäjoki 2020
8) Riihimäki 2022
9) Turku 2022

Lisäksi SM1-luokan voitto näissä SM-ralleissa

Mikkeli 2017
Seinäjoki 2019
Rovaniemi 2020
Rovaniemi 2021

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit