Auto romuksi tiistaina, voitonjuhlat sunnuntaina – “Uusi runko Ranskasta”

21.6.2021 / 19:54
Alexey Lukyanuk vei nimiinsä EM-sarjan kauden avauksen (Kuva: Gregory Lenormand / DPPI).

[ A- ] / [ A+ ]

Hallitseva rallin Euroopan mestari Alexey Lukyanuk vei nimiinsä EM-sarjan kauden avausosakilpailun Puolassa viime viikonloppuna, vaikka venäläiskuljettajan kilpailuun valmistavat testit päättyivätkin puolalaiselle pellolle.

Alexey Lukyanuk, vuosien 2018 ja 2020 rallin Euroopan mestari, avasi EM-sarjan kuluvan vuoden osalta parhaalla mahdollisella tavalla, kun 40-vuotias venäläiskuljettaja voitti viime viikonloppuna ajetun Puolan osakilpailun. Lukyanuk vei nimiinsä myös edellisen, vuonna 2019 ajetun Puolan EM-rallin. Lukyanukin voittomarginaaliksi tulosluetteloon kirjattiin 14 erikoiskokeen urakan jälkeen 18,4 sekuntia.

– Fiilis on tottakai todella hyvä ja fantastinen, mutta ennen kaikkea olen iloinen tiimin puolesta. Tämä oli kiitos siitä kovasta työstä minkä he tekivät, että pääsimme mukaan kilpailuun. Ilman muuta iso kiitos heille siitä! Erityisesti lauantaina olimme vahvoja, kaikki toimi loistavasti. Nyt voimme rentoutua hetken aikaa, vaikkakin ohjelma on tiukka, kun Latviassa ajetaan jo kahden viikon päästä, Lukyanuk kommentoi voittoisan viikonlopun jälkeen.

Lukyanukin mainitsema tiimin kova työ kilpailun alla liittyi tiistaina ajettuihin testeihin, joissa ajot päättyivät jo varsin aikaisessa vaiheessa.

– Olin ajanut edellisen kerran Citroenilla soralla Latviassa lähes vuosi sitten. Testeissä tiistaina oli epäonnea, kun jousitus ei toiminut niin kuin pitäisi ja ajoimme ulos. Ehdimme ajaa vain noin 20-30 kilometriä. Kiitos tiimille, joka teki uskomatonta työtä korjaten auton kilpailukuntoon. He joutuivat tuomaan uuden rungon Ranskasta. Budjettini ei ole koskaan ollut näin alhaalla kuin se on nyt, Lukyanuk myönsi ennen perjantaina käynnistynyttä kilpailua.

Kolmannen kautensa ranskalaisessa Sainteloc Junior Team -tiimissä aloittanut Lukyanuk yhdessä kartanlukijansa Alexey Arnautovin kanssa joutuivat Puolan EM-rallin alkuvaiheessa todistamaan maanmiehensä Nikolay Gryazinin hurjaa vauhtia. Gryazin, Puolan EM-rallin vuoden 2018 yleiskilpailun voittaja, kellotti pohja-ajan kilpailun viidelle ensimmäiselle erikoiskokeelle ja johtomarginaali Lukyanukiin oli kasvanut jo 40,6 sekuntiin.

 

Mikolaj Marczyk ajoi kotikilpailussaan hienosti yleiskilpailussa kolmanneksi (Kuva: Skoda Motorsport).

 

 

“Voimme olla tyytyväisiä”

Gryazin kuitenkin kärsi kaksi peräkkäistä rengasrikkoa ja kun mukana oli vain yksi vararengas, eikä siirtymällä saa “kolmirenkaisena” ajaa, oli edessä keskeytys. Gryazinin keskeytyksen myötä Lukyanuk nousi kilpailussa johtoon, eikä enää johtopaikastaan luopunut, vaikka Andreas Mikkelsen varsinkin vielä sunnuntaina pientä nousua esittikin. Norjalainen oli kakkossijaansa maalissa tyytyväinen.

– Kakkossija maistuu hyvältä, Alexey ajoi hyvin. Koimme edistystä auton osalta jonkun verran viikonlopun aikana, joten voimme olla tyytyväisiä, Mikkelsen korosti.

Kolmanneksi yleiskilpailussa ajoi isäntämaan Mikolaj Marczyk, jolle nyt ajettu kilpailu oli EM-sarjassa uran yhdeksäs. Marczyk debytoi EM-sarjassa juuri Puolan osakilpailussa vuonna 2018 ja silloin sijoitus oli viides.

– Tämä on kuin toteen käynyt unelma, olen todella onnellinen! Teemme koko ajan töitä sen eteen, että olisimme parempia ja tämä kilpailu osoitti sen, että olemme oikealla tiellä, Marczyk hehkutti.

Lukyanuk on urallaan osallistunut nyt 45 EM-ralliin. Yleiskilpailun voittoja CV:stä löytyy 12 kappaletta ja palkintosijoituksia yhteensä 21 (12-8-1). Puolan Ralli puolestaan juhli tänä vuonna 100-vuotista taivaltaan, ajettiinhan kilpailu ensimmäisen kerran vuonna 1921. Viimeinen erikoiskoe ajettiin sunnuntai-iltana Varsovan kaupungissa juuri siellä, mistä historian ensimmäinen Puolan Ralli 100 vuotta sitten käynnistyi.

ERC-luokan ykkönen oli Javier Pardo Siota. ERC3-luokassa, samoin kuin myös ERC3 Junior -luokassa voittoon ajoi Sami Pajari, uransa ensimmäisessä EM-rallissa. ERC Junior -luokassa voiton puolestaan nappasi Jon Armstrong. Naisten luokassa mukana oli vain yksi kuljettaja, Nabila Tejpar, joka joutui keskeyttämään kilpailun alkuvaiheessa. Clio Trophy -luokan nopein oli Paulo Soria, kun taas Abarth Rally Cupissa ei mukana ollut yhtään kuljettajaa.

Rallin EM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Latviassa heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Puolan EM-rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Alexey Lukyanuk-Alexey Arnautov RUS/RUS (Citroen) 1.48.31,3
2) Andreas Mikkelsen-Ola Flöene NOR/NOR (Skoda) + 18,4
3) Mikolaj Marczyk-Szymon Gospodarczyk POL/POL (Skoda) + 1.54,7
4) Nil Solans-Marc Marti ESP/ESP (Skoda) + 3.06,2
5) Norbert Herczig-Ramon Ferencz HUN/HUN (Skoda) + 3.44,8
6) Efren Llarena-Sara Fernandez ESP/ESP (Skoda) + 3.46,5
7) Wojciech Chuchala-Sebastian Rozwadowski POL/POL (Skoda) + 3.56,0
8) Yoann Bonato-Benjamin Boulloud FRA/FRA (Citroen) + 4.11,7
9) Erik Cais-Jindriska Zakova CZE/CZE (Ford) + 4.16,6
10) Grzegorz Grzyb-Michal Poradzisz POL/POL (Skoda) + 4.43,1

———-

25) Sami PajariEnni Mälkönen (Ford) + 12.36,2 ERC3 Junior

Lukyanukin keskinopeus: 112,1 km/h
Pohja-ajat: Gryazin 5, Breen 3, Lukyanuk 3, Mikkelsen 2, Chuchala 1

Pistetilanne 1/8 osakilpailun jälkeen

1) Alexey Lukyanuk (RUS) 38
2) Andreas Mikkelsen (NOR) 33
3) Mikolaj Marczyk (POL) 25
4) Nil Solans (ESP) 20
5) Norbert Herczig (HUN) 17
6) Efren Llarena (ESP) 15
6) Wojciech Chuchala (POL) 15
8) Yoann Bonato (FRA) 11
9) Erik Cais (CZE) 9
10) Grzegorz Grzyb (POL) 7
10) Emilio Fernandez (CHL) 7

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet

 

Pajarilta huikea EM-debyytti, tuplavoitto – “Ei olisi paremmin voinut mennä”


Facebook kommentit