Avaako Mänty rallin SM-sarjan kesäkauden jälleen voitolla? – “Mennään miten hyvältä tuntuu”

15.5.2018 / 07:36
Marko Mänty juhli Riihimäellä SM-rallin voittoa toukokuussa 2017 (Kuva: Jarno Saari).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan parin kuukauden mittainen kilpailutauko päättyy tällä viikolla, kun kesäkauden avausosakilpailu ajetaan Kouvolan ympäristössä tulevana lauantaina. Vuosi sitten kesäkauden avanneessa Riihimäen SM-rallissa uransa ensimmäistä SM-rallin yleiskilpailun voittoa juhli SM1-luokan tämän hetken pistekakkonen Marko Mänty.

Vuonna 2005 rallin SM-sarjassa N-ryhmän Suomen mestaruuden voittanut Marko Mänty, 44, on yksi SM-sarjan kokeneimmista kuljettajista kotimaan kamaralla, mutta SM-sarjan kuninkuusluokkaan kauhajokelainen nousi vasta viime vuonna. Tulokaskausi SM1-luokassa toi Männylle yhden osakilpailuvoiton, sekä loppupisteissä neljännen sijan.

– Ura on tähän saakka ollut hienoa aikaa. Tottakai on hienoa, että yksi mestaruuskin on tullut. Ainahan tässä uralla on ollut se ongelma mitä monella muullakin, että rahasta on ollut huutava pula. Se on rajoittanut aiemmin ajamista. Nyt asiat kuitenkin ovat senkin suhteen hienosti. On saatu ajaa huippukalustolla ja kärkitiimissä, aiemmin kun mentiin kotona rakennetuilla laitteilla, toista kauttaan Skoda Fabia R5:llä kilpaileva Mänty sanoo rallin SM-sarjan tiedotteessa.

Talvikaudella Mänty yhdessä kartanlukijansa Joni Mäkelän kanssa sijoittui Rovaniemellä, sekä Mikkelissä viidenneksi ja Joensuusta tuli neljäs sija. Vaikka palkinnoille ei Mänty talvikauden osakilpailuissa yltänytkään, niin tasaiset suoritukset ja pistepotit oikeuttavat kolmen ajetun osakilpailun jälkeen SM1-luokan pistetilanteessa toiseen sijaan.

– Talvikausi oli varmaan minun osalta paras vauhdin puolesta. Virheitäkään ei juuri tullut. Tunturissa tullut virhe ja siitä seurannut ilmansuodattimen tukkeutuminen toki harmittaa, koska siellä tulos olisi voinut olla vielä parempi. Tyytyväinen kuitenkin olen, Mänty korostaa.

“Kesäkausi tuntuisi sopivan muutenkin paremmin”

SM1-luokkaa talvikaudella dominoi Eerik Pietarinen, jonka johto Mäntyyn nähden on 36 pistettä. Männyn takana kolmantena ja neljäntenä olevat hallitseva Suomen mestari Teemu Asunmaa, sekä tulokaskauttaan SM1-luokassa kilpaileva Emil Lindholm ovat parin pisteen iskuetäisyydellä. Mänty kilpailee tänä vuonna Toni Gardemeisterin johtamassa TGS Worldwide -tiimissä tiimikaverinaan SM-pistejohtaja Pietarinen.

– TGS Worldwide -tiimissä ja Pietarisen tallikaverina olo on ollut hienoa, kun saadaan aina testeissä ja kisoissa vertailtua autojen dataa. Sillä tavalla kehittyy paljon, Mänty muistuttaa.

SM-sarjan edellisen osakilpailun ja nyt edessä olevan kesäkauden avausosakilpailun väliin mahtui parin kuukauden mittainen kilpailutauko. Heti kun Suomesta lumet sulivat pois, niin tiimit ja kuljettajat pääsivät testaamaan kalustoa sorateillä silmällä pitäen kesäkauden osakilpailuja. Mänty ei tyytynyt pelkästään testitien edestakaisin ajamiseen, vaan:

– Ajoimme testikilpailun (Ikaalisten Kylpyläralli). Lisäksi vielä ennen Kouvolan SM-rallia ajamme testipäivän. Viime kesään nähden autoon on tulossa parannuksia. Pääosa parannuksista löytyy jousituksesta. Sen eteen teimme töitä jo viime vuonna, mutta nyt se työ alkaa kantaa hedelmää. Loppujen lopuksi auto ei radikaalisti eroa talvesta. Jouset ja iskareiden säädöt on luultavasti asiat mihin keskitytään.

Vuosi sitten SM-sarjan kesäkausi avattiin Riihimäeltä ja tuon kilpailun Mänty voitti. Kouvolasta tuli vuosi sitten kolmas sija värikkäiden vaiheiden jälkeen.

– Viime vuonna menetettiin Juuso Nordgrenille toinen sija viimeisellä erikoiskokeella 0,7 sekunnin erolla. Kouvolan tiet ovat ylityksineen ja pitkine mutkineen haasteellisia. Nuotin kanssa pitää tehdä tarkkaa työtä. Mitään yltiöpäistä emme lähde yrittämään, vaan mennään miten hyvältä tuntuu. Kesäkausi tuntuisi sopivan ajotyylilleni muutenkin paremmin, Mänty päätti.

Kouvolan SM-ralli ajetaan lauantaina 19. toukokuuta.

 

 

Lue myös! Rallin SM-sarjan pistetilanteet ja erikoistilastot

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: JTR Racing (YouTube)


Facebook kommentit