Avauspäivä Ruotsissa Toyotan näytös, Rovanperä vakuutti – “Loistava esitys”

14.2.2020 / 22:06
Kalle Rovanperä on Ruotsin MM-rallissa kolmantena (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna lyhennettynä kilpailuna Ruotsissa. Perjantaina parasta vauhtia esitti Tommi Mäkisen johtama Toyota-talli, joka nappasi haltuunsa sijat yksi, kolme ja neljä.

Perjantain ohjelmassa oli neljä erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 65 kilometriä. Toyotan Elfyn Evans, sekä Hyundain Ott Tänak jakoivat päivän pohja-ajat 2-2, eikä mikään suuri yllätys ole se, että nämä kaksi löytyvät myös yleiskilpailun sijoilta yksi ja kaksi, kun rallikaravaani saapui yötauon viettoon. Evansin johtomarginaali Tänakiin nähden on 8,5 sekuntia.

– Ihan hyvä päivä. Fiilis autoon oli heti hyvä tänä aamuna. Ensimmäisellä erikoiskokeella oli vaikeaa tietää kuinka rajusti pystyi aloittamaan, pito oli todella hyvä, mutta se näytti myös kuluttavan renkaita. Yritimme olla sekä nopeita, että ajaa sulavasti, ja se näytti toimivan oikein hyvin. Nyt vain pitää jatkaa samalla tavalla lauantaina. Kukaan ei tiedä millaiset olosuhteet tulevat olemaan, mutta se mitä tulee, se vain pitää hyväksyä, Evans kommentoi.

Kauden avausosakilpailussa Monte Carlossa rajun ulosajon kokenut Tänak teki näyttävän ja odotetun paluun kärkitaisteluun Ruotsissa. Hallitseva maailmanmestari taistelee ilman muuta voitosta tänä viikonloppuna, joka olisi hänelle ensimmäinen Hyundai-tallissa.

– Olosuhteet olivat aika lailla samanlaiset kuin mitä oli nuotituksen aikaan, joten meillä oli ajatusta siitä mitä tulisimme rallissa kohtaamaan. Startti ei ollut ollenkaan huono. Avauspätkällä, erityisesti soraosuudella, meni itse asiassa oikein hyvin. Jäisillä osuuksilla en sen sijaan ollut ihan niin luottavainen. Kun ajoin testiä vain yhden päivän, niin itseluottamus ei ole aivan maksimissaan, mutta sieltä se tulee askel askeleelta, Tänak korosti.

Toyota-tallin kuljettajat ovat perjantain jälkeen sijoilla yksi, kolme ja neljä. Kalle Rovanperä löysi heti avauserikoiskokeesta lähtien hyvän vauhdin ja puuppolalainen onkin neljän ajetun erikoiskokeen jälkeen kolmantena. Taakse jäi muun muassa tallikaveri ja rallin kuusinkertainen maailmanmestari Sebastien Ogier. Rovanperän ja Ogierin välinen aikaero on 3,5 sekuntia, kun taas Rovanperällä kärkeen on matkaa reilut 14 sekuntia. Toinen sija on 5,8 sekunnin päässä.

– Olosuhteet erikoiskokeilla olivat paremmat kun mitä odotettiin olevan. Jäätä ja lunta oli enemmän ja renkaat kestivät rasituksen hyvin. Aamupäivän lenkillä meillä meni todella hyvin ja vauhti oli hyvällä tasolla. Muutamia virheitä tuli siellä ja täällä, mutta opimme koko ajan tätä autoa enemmän ja enemmän. Viimeinen pätkä ei mennyt niin hyvin, kun sammutin auton ja hävisimme siinä paljon aikaa, Rovanperä kertasi ensimmäistä ajopäivää.

Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen oli tottakai erittäin tyytyväinen avauspäivän antiin, tallin kaikki kolme kuljettajaa kun taistelevat tiukasti rallin MM-sarjan kauden toisen osakilpailun voitosta ja palkintosijoituksista.

– Loistava alku meiltä tähän kilpailuun! Elfyn suorastaan lensi tänään. Uskomattoman hieno suoritus häneltä, Elfyn näyttäisi todella viihtyvän hyvin meidän autossamme. Loistava oli myös Kallen esitys. Hänellä on vieläkin varsin paljon opittavaa autosta ja olenkin varma, että hän tulee nousemaan tässä rallissa vieläkin parempaan vauhtiin. Myös “Sebin” tilanne on vahva, joten perjantai oli erittäin hyvä päivä meille, Mäkinen hehkutti.

Ford-kaksikko Esapekka Lappi ja Teemu Suninen ovat sijoilla viisi ja kahdeksan. Jari-Matti Latvalan kauden avauskilpailu toi töysäläiselle suuren pettymyksen. Toyotan moottorissa oli käyntihäiriöitä toisesta erikoiskokeesta lähtien ja ennen viimeistä erikoiskoetta Latvala ilmoitti keskeyttävänsä kilpailun kokonaan.

WRC3-luokassa suomalaisilla on kaksoisjohto Emil Lindholmin johdolla, josta Jari Huttunen on jäänyt vajaat kahdeksan sekuntia. Eerik Pietarinen on viidentenä, eroa kärkeen 38,1 sekuntia. Kun vertailuun otetaan WRC2-luokka, niin Lindholm oli perjantaina kaikista RC2-luokan kuljettajista nopein, lyöden WRC2-luokan Mads Östbergin vajaalla viidellä sekunnilla. Junioreissa Lauri Joona on kolmantena ja Sami Pajari viidentenä. Joonan ero kärkikuljettaja Tom Kristenssoniin on 33,1 sekuntia, kun taas Pajari on jäänyt kärjestä reilun minuutin.

Lauantain ohjelmassa ovat samat neljä erikoiskoetta, jotka ajettiin perjantaina. Ensimmäinen niistä, Hof-Finnskog, käynnistyy Suomen aikaa kello 9.42. Kilpailu päättyy sunnuntaina.

Ruotsin MM-rallin yleiskilpailu 4/10 ek:ta

1) Elfyn Evans (Toyota) 30.43,7
2) Ott Tänak (Hyundai) + 8,5
3) Kalle Rovanperä (Toyota) + 14,3
4) Sebastien Ogier (Toyota) + 17,8
5) Esapekka Lappi (Ford) + 20,9
6) Thierry Neuville (Hyundai) + 23,6
7) Craig Breen (Hyundai) + 24,2
8) Teemu Suninen (Ford) + 31,4
9) Takamoto Katsuta (Toyota) + 49,6
10) Emil Lindholm (Skoda) + 1.45,7 WRC3

———-

12) Jari Huttunen (Hyundai) + 1.53,4 WRC3
17) Eerik Pietarinen (Skoda) + 2.23,8 WRC3
29) Lauri Joona (Ford) + 5.19,5 JWRC
31) Sami Pajari (Ford) + 5.47,6 JWRC

Evansin keskinopeus: 124,3 km/h
Pohja-ajat: Evans 2, Tänak 2

Ruotsin MM-rallin aikataulu

Lauantai 15.2.

Huoltotauko 15 minuuttia

09.42 – EK05 Hof-Finnskog 2 (EK05 / 21,26 km)
11.08 – EK06 Finnskogen 2 (EK06 / 20,68 km)
12.08 – EK07 Nyckelvattnet 2 (EK07 / 18,94 km)
16.00 – EK08 Torsby Sprint 2 (EK16 / 2,80 km)

Huoltotauko 45 minuuttia

Sunnuntai 16.2.

Huoltotauko 15 minuuttia

11.08 – EK09 Likenäs 1 (EK17 / 21,19 km)
13.18 – EK10 Likenäs 2 (EK18 / 21,19 km) Power Stage

Ek-kilometrit koko kilpailussa yhteensä: 169,74 km

Suluissa ek:n pituuden lisäksi alkuperäinen numerointi
Kaikki ajat Suomen aikaa!

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit