Belgialaisen ennätys kesti Rovanperän hurjan hyökkäyksen – “Aika oli hyvä”

18.7.2022 / 11:18
Kalle Rovanperä suorastaan lensi Viron MM-rallin Power Stagella (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Viron MM-rallin Power Stage -erikoiskoe vietiin läpi sunnuntaina hurjissa olosuhteissa.

Power Stage -erikoiskokeella rankkasateen kastelema soratie muuttui nopeasti mudaksi ja erikoiskokeen ensimmäiseltä ajokerralta syntyneet urat täyttyivät nopeasti vedellä. Tie oli äärettömän liukas ja urissa ollut vesi aiheutti vielä entisestään haasteita kuljettajille. Moni kuljettaja myös tuskaili näkyvyyden kanssa.

– Kauheaa! Tämä oli vaikein soraerikoiskoe mitä olen koskaan ajanut. Urissa oli niin paljon vettä, että autoa oli vaikea hallita, mutta selvittiin, neljänneksi nopeimman ajan ajanut Esapekka Lappi kommentoi erikoiskokeen maalissa.

WRC2-luokassa kilpaillut Jari Huttunen oli samoilla linjoilla Lapin kanssa.

– Tämä erikoiskoe oli aivan kauhea. En nähnyt rankkasateessa yhtään mitään, vaikeaa oli, Huttunen tuskaili.

Harvoin on rallin MM-sarjan Power Stage -erikoiskokeella nähty niin “sekaisin” olevaa tulosluetteloa kuin mitä Virossa sunnuntaina. Ensimmäisenä autona reitillä ollut ja lähtöpaikastaan hyötynyt Andreas Mikkelsen kiilasi yleiskilpailussa Rally2-Skodalla kolmanneksi ja yhteensä Rally2-autoja kymmenen kärjestä löytyi neljä kappaletta. Myös aikaerot muodostuivat todella suuriksi.

Hurjimman tempun teki kuitenkin jälleen kerran MM-sarjan pistejohtaja Kalle Rovanperä, joka pääsi ajamaan “kuuman ryhmän” viimeisenä kuljettajana. Hetkeä ennen Rovanperän starttia rankkasade oli hellittänyt otettaan ja urissa ei ollut enää niin paljon vettä, kun puuppolalainen piiskasi Toyotaansa läpi Viron MM-rallin viimeistä erikoiskoetta.

– Kova sade alkoi juuri ennen kuin muut kuljettajat lähtivät matkaan. Sitten sade heikkeni ja tiesin, että meillä oli mahdollisuus hyvän lähtöpaikan myötä. Hyökkäsin tosissani ja aika oli hyvä, Rovanperä totesi vaatimattomasti.

Vaatimattomasti siksi, että tuo “hyvä aika” oli peräti 22,5 sekuntia kovempi suoritus kuin toiseksi nopeinta kyytiä pitäneellä Elfyn Evansilla. Mikkelsen hävisi Rovanperälle 24,7 sekuntia ja Lappi jo yli puoli minuuttia. Rovanperän hurjan hyökkäyksen tuloksena syntynyt huikea pohja-aika ei ole kuitenkaan MM-sarjan uusi Power Stage -ennätys, mutta kuitenkin toiseksi kovin noteeraus kautta aikojen.

MM-sarjan historiassa Power Stage -erikoiskokeilla on neljä kertaa voitto viety yli kymmenellä sekunnilla. Ensimmäisenä tähän pystyi Sebastien Ogier Volkswagenilla Argentiinassa vuonna 2014, kun ranskalaisen pohja-aika syntyi 10,5 sekunnin turvin. Hayden Paddon Hyundailla rikkoi Ogierin ennätyksen Argentiinassa pari vuotta myöhemmin, mutta toden teolla tämän tilaston kärkilukema pistettiin uusiksi Monte Carlossa tammikuussa 2017.

Thierry Neuville oli joutunut keskeyttämään Monte Carlon MM-rallissa vuonna 2017 lauantaina ja näin ollen belgialainen starttasi sunnuntaina Power Stage -erikoiskokeelle ensimmäisten kuljettajien joukossa. Neuville oli ehtinyt jo ajaa maaliin, kun lumisade yllätti ja myöhemmin matkaan lähteneet kuljettajat liukastelivat “kieli keskellä suuta” pätkän läpi, häviten Neuvillelle valovuoden verran. Lopulta Neuvillen voittomarginaaliksi kirjattiin 30,1 sekuntia.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Suomessa ja Jyväskylässä 4.-7. elokuuta.

Viron MM-rallin Power Stage tulokset

1) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) 9.18,2
2) Elfyn Evans-Scott Martin GBR/GBR (Toyota) + 22,5
3) Andreas Mikkelsen-Torstein Eriksen NOR/NOR (Skoda) + 24,7 WRC2
4) Esapekka Lappi–Janne Ferm (Toyota) + 35,5
5) Takamoto Katsuta-Aaron Johnston JPN/IRL (Toyota) + 39,0

Rovanperän keskinopeus: 102,9 km/h

Top 4 voittomarginaalit Power Stagella rallin MM-sarjassa

30,1 – Thierry Neuville (Hyundai) Monte Carlo 2017
22,5 – Kalle Rovanperä (Toyota) Viro 2022
11,2 – Hayden Paddon (Hyundai) Argentiina 2016
10,5 – Sebastien Ogier (Volkswagen) Argentiina 2014

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: FIA:n lehdistötilaisuus, tiedote

 

Rovanperän voitossa hauska sattuma, voittomarginaali lähes sama kuin 2021

Vain Loeb ja Ogier pystyneet aiemmin samaan kuin Rovanperä tänä vuonna


Facebook kommentit