Belgiassa rumia otteita, Portugalissa osallistujakato – “Emme me periksi anna”

15.10.2021 / 19:01
Spa-Francorchampsin radan avausmutkassa riitti ohjelmaa (Kuva: Jan Kåre Rafoss).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjassa ajetaan kaksi osakilpailua viikon sisään, kun viime viikonloppuna kilpailtiin Belgiassa ja tänä viikonloppuna MM-sarja tekee paluun Portugaliin kolmen vuoden tauon jälkeen.

Viime viikonloppuna Belgiassa, Spa-Francorchampsin radalla, voittoon ajoi rallicrossin kolminkertainen maailmanmestari Johan Kristoffersson, jolle voitto oli kauden toinen. KYB EKS JC -tiimin Audi-kuljettaja ajoi kauden neljä ensimmäistä osakilpailua ilman ykkössijaa, mutta kaksi viimeisintä osakilpailua Latviassa ja Belgiassa ovat tuoneet Kristofferssonille kaksi voittoa. Kristoffersson kilpaili nyt Spa-Francorchampsin radalla ensimmäistä kertaa.

– Menestyksekäs viikonloppu ja voitto tuntuu mahtavalta! Luulen, että radalla tapahtuneet muutokset, soraosuuden muuttaminen kovemmaksi alustaksi, sopi meille, koska vaikka en ollut täällä aiemmin kilpaillut, niin tunsin oloni mukavaksi ensimmäisestä harjoituksesta lähtien. Ero MM-pisteissä Timmy Hanseniin on nyt enää vain 12 pistettä ja se on hyvä asia, Kristoffersson kommentoi kilpailun jälkeen tiiminsä tiedotteessa.

Belgian osakilpailussa nähtiin sekä alkuerissä, että semifinaali- ja finaalivaiheessa varsin rumia otteita. Suurimmat kärsijät olivat ehdottomasti finaalin ulkopuolelle jääneet Niclas Grönholm, sekä Renault-kuljettaja Kevin Abbring, joka oli ensimmäistä kertaa urallaan alkuerien ykkönen. Lauantaina ajetuissa ensimmäisessä ja toisessa alkuerässä Grönholm joutui Kristofferssonin ja Timmy Hansenin jyräämäksi ensimmäisessä mutkassa heti startin jälkeen.

Grönholm oli kahden ensimmäisen alkuerän jälkeen kokonaispisteissä vasta 11. sijalla, mutta nousi sunnuntaina kolmannen alkuerän ykkössijan ja neljännen alkuerän kakkossijan myötä lopulta neljänneksi, mikä toi semifinaalilähtöön eturivin starttipaikan. Semifinaalissa Grönholm sai hyvän startin ja oli jo lähes autonmitan edellä Kristofferssonia, kunnes hallitseva maailmanmestari painoi Grönholmin ulos ajolinjalta ja sen myötä inkoolainen putosi viimeiseksi.

– Sunnuntaina meillä oli hyvä vauhti ja startit onnistuivat hyvin koko viikonlopun. Hyvä päivä semifinaaleihin asti. Se, että mitä tässä lajissa saa oikeasti tehdä, vähän haiskahtaa koko homma. Semifinaalissa Johan työnsi koko suoran ja jarrutuksessa sitten törmäsi ensin autoni taka- ja perään etupyörääni niin, että ohjauspyörä lähti käsistäni. Vaikeaa oli sitten kuudennelta paikalta enää kolmen joukkoon nousta, lopulta neljänneksi noussut Grönholm harmitteli.

Suomalaisen GRX-SET-tiimin viikonloppu Belgiassa ei kuitenkaan jäänyt ilman palkintosijoitusta, sillä tiimin toinen kuljettaja, Krisztian Szabo, taisteli finaalissa hienosti kolmanneksi. Palkintosijoitus oli Szabolle uran ensimmäinen rallicrossin MM-sarjassa ja samalla myös MM-sarjan historian ensimmäinen unkarilaiskuljettajan saavuttama palkintosijoitus pääluokan osalta.

Szabo kilpaili rallicrossin MM-sarjassa nyt 20. kerran ja tänä vuonna hän on Hansenin veljesten lisäksi ainoa kuljettaja, joka on yltänyt finaaliin kaikissa kuudessa osakilpailussa. Ennen Belgiaa Szabo oli ajanut sijoitukset 4-5-5-4-6.

– Vihdoinkin! Tämä tuntuu hyvältä. En ollut ehkä viikonlopun nopein kuljettaja, mutta olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja rallicrossissa juuri se on tärkeää. Semifinaalissa ja finaalissa sain hyvät startit ja olen sekä iloinen, että tyytyväinen tulokseen. Finaalissa oli vaikeaa, kun Timmyn mentyä lisälenkille tajusin, että nyt minun täytyy saada aikaan todella hyvä kierros ja onnistua omassa lisälenkissäni. Ja siinä myös onnistuin, Szabo iloitsi.

 

Belgian kilpailun kärkikolmikko Johan Kristoffersson, Kevin Hansen ja Krisztian Szabo (Kuva: Jan Kåre Rafoss).

 

Juha Rytkönen ei yltänyt Belgiassa finaaliin, mutta nautti kokemuksestaan legendaarisella radalla (Kuva: Jan Kåre Rafoss).

 

 

“Meitä odottaa perillä hieno rata”

Suomalaiskuljettajia ei Belgiassa finaalissa nähty, kun Betomik Racing -tiimin Fordilla kilpaillut Juha Rytkönen jäi viidenneksi samassa semifinaalilähdössä missä myös Grönholm ajoi. Rytkösen osalta viimeinen finaalipaikka jäi vajaan parin sekunnin päähän.

– Olimme lähempänä maailman kärkeä kuin aikaisemmissa kisoissa. Se oli ehdottomasti nousujohteisen viikonlopun positiivisinta antia. Ihan ei kuitenkaan kyyti riittänyt finaaliin asti. Saimme heti viikonlopun alussa hyvät säädöt autoon, minkä jälkeen pystyimme vain keskittymään ajamiseni parantamiseen. Kisa oli mielettömän upea. Yleisöä oli paikalla todella paljon ja fiilis erinomainen, Rytkönen hehkutti.

Alkueristä Rytkönen nappasi sijat 10-5-9-10 ja kokonaispisteissä sijoitus oli kymmenes.

– Automme toimi todella hyvin ja oli ilo ajaa. Olemme yhä takaa-ajajia kärkeen verrattuna, mutta en tiedä kannattaako meitä edes ihan sinne terävimpään kärkeen verrata. Välillä pystyimme haastamaan kärkijätkiä, mutta tärkeintä on, että mitään ei jäänyt hampaankoloon. Näillä näkymin MM-kautemme päättyi tänne Belgiaan, Rytkönen paljasti loppukauden suunnitelmiaan.

Jos oli Kristoffersson mielissään Spa-Francorchampsin rallicross-radalle tehdyistä muutoksista sitten vuoden 2019 kilpailun, niin suomalaiskuljettajat olivat asiasta täysin eri mieltä. Kuten oli myös moni muu kuljettaja, unohtamatta tietenkään katsojia, joiden mielipide tuli varsin selväksi muun muassa MM-sarjan sosiaalisen median kommenttikentistä.

– Radalta puuttui soraosuus kokonaan. Ne harvat ohituspaikat oli otettu asfaltoinnilla pois. Se oli yllätys kaikille. Siksi kaikki kaikki tapahtumat tapahtuivat lähtösuoralla tai radan ensimmäisessä mutkassa, Grönholm kuvaili.

Grönholm ei kaksi vuotta sitten Spa-Francorchampsin radalla kilpaillut, kuten ei myöskään Rytkönen.

– Meidän kannaltamme oli harmi, että soraosuudet oli muutettu betoniksi. Soralla olemme aina olleet lähempänä kärkeä. Rata oli silti ihan mielettömän hieno. Oli aika makeaa päästellä menemään legendaarista formularataa ja sen kuuluisinta mutkaa, Rytkönen nosti esiin legendaarisen Eau-Rougen.

Kauden seitsemäs osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Montalegren radalla Portugalissa, missä MM-sarjaa on ajettu aikaisemmin vuosina 2015-2018. Kristofferssonin uran ensimmäinen MM-osakilpailuvoitto tuli juuri Portugalissa ja vuosi oli 2015. Silloin Montalegre isännöi MM-sarjan kauden avausta. Vuonna 2016 voittoon ajoi Petter Solberg, 2017 Mattias Ekström ja 2018 jälleen Kristoffersson.

– Piste-eroa kärkeen tuli lisää (Belgiassa), mutta emme me periksi anna. Portugalissa uusi yritys. Portugaliin on aina ollut hauska matkustaa. Meitä odottaa perillä hieno rata ja se tässä on kivaa, että pääsee tällaisen asfalttiradan jälkeen ajamaan heti perään kunnon rallicross-radalle, kolme kertaa aiemmin Portugalissa kilpaillut Grönholm kehui.

MM-sarjan pääluokan lisäksi Portugalissa kilpailee EM-sarjan RX3-luokka, jolle kyseessä on kauden viimeinen osakilpailu. MM-sarjan RX1-luokan ensimmäiset alkuerät käynnistyvät lauantaina kello 14.06 Suomen aikaa. Mikäli viime hetken ilmoittautumisia ei ole tullut, nähdään Portugalissa MM-sarjan kaikkien aikojen pienin osallistujamäärä pääluokan osalta, mukaan kun on ilmoittautunut vain kahdeksan kuljettajaa.

Portugalin aikataulu

Lauantai 16.10.

14.06 – MM RX1 1. alkuerät
14.30 – EM RX3 1. alkuerät
17.06 – MM RX1 2. alkuerät
17.30 – EM RX3 2. alkuerät

Sunnuntai 17.10.

13.06 – MM RX1 3. alkuerät
13.30 – EM RX3 3. alkuerät
15.50 – EM RX3 4. alkuerät
16.36 – MM RX1 4. alkuerät
17.00 – EM RX3 semifinaalit
19.00 – MM RX1 semifinaalit ja finaali, EM RX3 finaali

Belgian finaalin tulokset

1) Johan Kristoffersson SWE (Audi) 3.10,857
2) Kevin Hansen SWE (Peugeot) + 2,601
3) Krisztian Szabo HUN (Hyundai) + 5,338
4) Timmy Hansen SWE (Peugeot) + 5,663
5) Enzo Ide BEL (Audi) + 6,119
6) Anton Marklund (Hyundai) + 6,648

Nopein kierros: Kristoffersson (kierros 2/6) 30,808

Semifinaalin tulokset

Lähtö 1

1) Kevin Hansen SWE (Peugeot) 3.15,734
2) Anton Marklund (Hyundai) + 1,712
3) Timmy Hansen SWE (Peugeot) + 2,490 *
4) Herve Knapick FRA (Citroen) + 10,270
5) Kevin Abbring NED (Renault) + 2 kierrosta
6) Timo Scheider GER (Seat) + 3 kierrosta

Nopein kierros: T.Hansen (kierros 3/6) 30,936

* = Viiden sekunnin aikarangaistus

Lähtö 2

1) Johan Kristoffersson SWE (Audi) 3.13,105
2) Krisztian Szabo HUN (Hyundai) + 2,648
3) Enzo Ide BEL (Audi) + 3,974
4) Niclas Grönholm (Hyundai) + 4,973
5) Juha Rytkönen (Ford) + 5,674
6) Oliver O’Donovan IRL (Ford) + 2 kierrosta

Nopein kierros: Kristoffersson (kierros 2/6) 30,672

 

 

MM-pistetilanne 6/9 osakilpailun jälkeen

Kuljettajat

1) Timmy Hansen (SWE) 151
2) Johan Kristoffersson (SWE) 139
3) Kevin Hansen (SWE) 136
4) Niclas Grönholm 123
5) Krisztian Szabo (HUN) 108
6) Kevin Abbring (NED) 97
7) Timo Scheider (GER) 75
8) Enzo Ide (BEL) 72
9) Juha Rytkönen 52
10) Mattias Ekström (SWE) 37

Tiimit

1) Hansen World RX Team (SWE) 287
2) GRX-SET World RX Team 231
3) KYB EKS JC (SWE) 211

Lue myös! Kaikki MM-pistetilanteet ja WRX-kauden tilastot

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet

 

Andreas Bakkerudilla ikimuistoiset 30-vuotissynttärit Belgiassa – “Tämä on hullua”


Facebook kommentit