Brittinaisen huima suoritus Portugalin MM-rallissa 2019 – “Mikään ei ollut helppoa”

8.3.2023 / 09:15
Nabila Tejpar nappasi Portugalin MM-rallista etuvetoluokan kolmannen sijan 2019 (Kuva: Bea Courto).

[ A- ] / [ A+ ]

Nabila Tejpar näytti Portugalin MM-rallissa toukokuussa 2019, että miksi varsinkin autourheilussa sanonta “palkinnot kolmelle parhaalle jaetaan vasta maalissa” todellakin pitää paikkansa. Tämä Tejparin tarina julkaistaan kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi.

Nopeutensa puolesta brittinainen ei varmastikaan ollut lähelläkään kolmen kärkeä niistä kuljettajista, jotka etuvetoluokkaan Portugalin MM-rallissa toukokuussa 2019 ilmoittautuivat. Mutta niin vain Nabila Tejpar, 29, huomasi uransa viidennen MM-rallin jälkeen nousevansa rankan urakan päätteeksi palkintopallille. Naiskuljettajalle harvinaista rallin MM-sarjassa.

– Mikään tässä rallissa ei ollut helppoa ja se tekee kolmannesta sijasta luokassa vieläkin erityisemmän. Kyse oli vain siitä, että selvisit kaikki erikoiskokeet läpi. Paikkoja missä pystyi edes vähän hyökkäämään, oli todella vähän. Tiet olivat huonossa kunnossa ja minun vain piti löytää balanssi selviytymisen ja sopivan vauhdin välille, Tejpar kommentoi kilpailun jälkeen.

Tejpar on ralliautoilija kolmannessa polvessa. Hänen isänsä Aziz Tejpar ajoi rallia, samoin isoisä, kenialainen Aziz Tejpar Sr, joka oli aikoinaan tuttu näky Safari Rallissa kotimaassaan. Nabila Tejpar sai ensimmäisen autonsa 15-vuotiaana, ajeli sillä pelloilla ja innostui toden teolla rallista.

Vuonna 1993 syntyneen Tejparin ralliharrastus kilpailujen osalta tosin käynnistyi vasta vuonna 2015, koska sitä ennen hän opiskeli vuodet 2010-2014 Yhdysvalloissa. Vuonna 2016 Tejpar osallistui Brittien rallisarjan junioriluokkaan Ford Fiesta R2 -autolla. Mukana oli yhteensä 16 kuljettajaa ja vähäisestä kokemuksestaan huolimatta Tejpar oli loppupisteissä lähes sensaatiomaisesti kahdeksas.

Kyseisellä kaudella heti sarjan toinen osakilpailu, Circuit of Ireland, oli samalla myös rallin EM-sarjan osakilpailu. Tejpar selvitti reilut 200 ek-kilometriä sisältäneen vaativan asfalttiteillä ajetun kilpailun maaliin asti, sijoittuen Brittien junioriluokassa neljänneksi. Palkintokaappiin tuli myös voittopokaali EM-sarjan Ladies-luokasta, eikä suorituksen arvoa himmennä yhtään se, että Tejpar oli ainoa naiskuljettaja tässä kilpailussa.

 

Nabila Tejpar Portugalin MM-rallin Fafen kuuluisassa hyppyrissä (Kuva: RallyPixels).

 

 

Etuvetoluokassa mukana 16 kilpailijaparia

Vuonna 2017 Tejpar voitti Brittien rallisarjassa naisten mestaruuden. Vuonna 2018 hän ajoi kilpailuja Brittien lisäksi Portugalissa, Belgiassa, sekä Espanjassa. Toukokuussa vuonna 2019 Tejpar osallistui urallaan toista kertaa Portugalin MM-ralliin. Etuvetoautojen RC4-luokkaan mukaan starttasi 16 kilpailijaparia ja heidän joukossaan Peugeot 208 R2 -autolla ja numerolla 91 Tejpar yhdessä kartanlukijansa Max Freemanin kanssa.

Heti avauserikoiskokeella luokassa nähtiin yksi keskeytys. Tejpar avasi 14. nopeimmalla ajalla, eron ollessa kärkeen heti reilun minuutin. Toisella erikoiskokeella Tejparin sijoitus putosi luokassa viimeiseksi ja eroa kärkeen oli tässä vaiheessa kilpailua kertynyt jo lähes viisi minuuttia. Kun karavaani saapui yötauolle perjantain urakan jälkeen, oli Tejparin sijoitus luokassa 12. ja ero kärkeen lähes kymmenen minuuttia.

Tejparin sijoitus tosin kohentui huomattavasti heti lauantain erikoiskokeille startattaessa, koska luokan tuloksista perjantain jälkeen poistui vain Peugeot Rally Cup Iberica -sarjan pisteistä ajaneet kuusi kuljettajaa, joiden urakkaan ei enää sisältynyt lauantain tai sunnuntain erikoiskokeet. Pikku hiljaa Tejpar napsi varmalla ajolla sijoituksia edeltään ja lauantain neljännellä erikoiskokeella luokasta putosi kerta laakista peräti neljä kuljettajaa ulos kilpailusta.

Lauantain kaksi viimeistä lyhyttä kaupunkierikoiskoetta jouduttiin perumaan. Kun ajamatta oli vielä sunnuntain osuus, viisi erikoiskoetta yhteispituudeltaan hieman alle 52 kilometriä, oli neljäntenä ja samalla viimeisenä luokassaan ollut Tejpar jäänyt kolmannesta sijasta reilut kolme minuuttia.

Sunnuntain neljällä ensimmäisellä erikoiskokeella Tejpar oli selkeästi mukana kilpailussa olleen nelikon hitain kuljettaja, eroa kärkeen ja siihen kolmanteen sijaan kertyi jokaisella erikoiskokeella varsin paljon, mutta britin tavoite tässä kohtaa olikin enää vain tuoda auto ehjänä maaliin ja saada kilpailusta hyvä tulos.

 

Nabila Tejpar ja Max Freeman juhlivat etuvetoluokan kolmatta sijaa Portugalin MM-rallissa 2019 (Kuva: RallyPixels).

 

pitkävetovihjeet

 

Toisen epäonni tunnetusti aina toisen onni

Kun ajamatta oli enää kilpailun viimeinen erikoiskoe, reilut 11 kilometriä pitkä Fafen klassikko toiseen kertaan, oli Enrico Oldratin luokkajohto toisena olleeseen Ruairi Belliin puolisen minuuttia, kun taas kolmantena ollut Georg Linnamäe oli jäänyt kärjestä jo reilut 27 minuuttia. Tejparin neljäs sija vaikutti tässä kohtaa lähes kiveen hakatulta, olihan ero kolmanteen sijaan kasvanut jo lähes seitsemään ja puoleen minuuttiin. Mutta.

Palkinnot kolmelle parhaalle jaetaan vasta maalissa, kuten heti alussa tuli todettua.

Oldratin autosta petti viimeisellä erikoiskokeella jäähdytin ja vaikka italialainen saapuikin erikoiskokeen maaliin kellottaen kolmanneksi nopeimman ajan, valui voitto jäähdytinnesteiden mukana portugalilaiseen ojaan, koska Oldrati ei saanut tuotua autoa kilpailun maaliin asti. Toisen epäonni tunnetusti on aina toisen onni ja tässä kohtaa se oli sitä Tejparille ja Freemanille, jotka nousivat lopulta etuvetoluokassa kolmanneksi.

– Minulla oli aavistus siitä, että olosuhteet tulisivat olemaan vaikeat, mutta en odottanut erikoiskokeiden olevan näin huonossa kunnossa toisella ajokerralla. Minun on kirjaimellisesti pitänyt valita ajolinjani kiertämällä urat ja kivet. Se ei ole tuonut meille kovinkaan hyviä aikoja, reilut 35 minuuttia voittajalle lopulta hävinnyt Tejpar korosti rankan kilpailun päätteeksi.

Tai tässä kohtaa lienee turha puhua häviöstä, Tejparille kolmas sija kun oli tälläisen kilpailun päätteeksi lähes kuin voitto. MM-rallin pokaalia takanreunalla kelpaa katsella.

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote


Facebook kommentit