Brittitallilla uskomattoman huonoa tuuria Jyväskylän alla – “Kivi keskellä kuutosvaihteen mutkaa”

30.7.2019 / 09:43
Hayden Paddonin Ford vielä siinä vaiheessa, kun asiat olivat hyvin (Kuva: M-Sport Ford).

[ A- ] / [ A+ ]

Reilut pari viikkoa sitten M-Sport Ford -talli oli lähdössä Suomen MM-ralliin kuljettajinaan Teemu Suninen, Elfyn Evans ja Hayden Paddon. Nyt kun rallin MM-sarjan kauden yhdeksänteen osakilpailuun on aikaa enää pari yötä, on brittitallin kokoonpano kuljettajien osalta vaihtunut Suniseen ja Gus Greensmithiin.

Rallin MM-sarjassa kuljettajien MM-pisteissä kahdeksan ajetun osakilpailun jälkeen neljäntenä oleva Elfyn Evans joutui vetäytymään Suomen MM-rallista britin loukattua itseään hypyn alastulossa Rally Estoniassa pari viikkoa sitten. Evansin tilalle nostettiin Gus Greensmith, jonka alunperin piti ajaa Suomen MM-rallissa WRC2 Pro -luokassa Ford Fiesta R5 -auton uusimmalla painoksella, MK2:lla. Greensmithin WRC-kokemus ennen Suomea on yksi MM-ralli, Portugali toukokuussa.

Aiemmin kesällä M-Sport Ford -talli oli vahvistanut miehistöään urallaan 79 MM-rallia ajaneella Hayden Paddonilla, uusiseelantilaisella, jonka edellinen MM-ralli oli viime vuonna ajettu Australian osakilpailu. Brittitalli solmi Paddonin kanssa sopimuksen Suomen MM-rallin osalta, mutta eilen maanantaina testeissä sattunut raju ulosajo aiheutti sen verran pahat vauriot autoon, että Paddonin osallistuminen peruttiin. Näin M-Sport Fordia Suomen MM-rallissa edustavat Teemu Suninen ja Greensmith.

Paddonin tapaus osoittaa jälleen kerran sen, kuinka yllättäviä ja arvaamattomia käänteet autourheilun huipulla voivat olla. Vain hetki ennen ulosajoaan Paddon ehti päivittää Facebook-sivulleen iloisia uutisia testeistä, auto oli “istunut käteen” välittömästi ja ajaminen oli tuntunut hyvältä.

– Ensimmäiset vedot vedetty M-Sportin Fiestalla tänään ja olen erittäin iloinen siitä miten hyvän fiiliksen sain autoon heti saman tien. Tuntuu siltä, kuin emme olisi koskaan olleet poissa. Nyt loppupäivästä kerätään lisää maileja ja tehdään hienosäätöä, Paddon viestitti faneilleen ja seuraajilleen.

 

 

“Aurinko nousee huomennakin”

Hetki tämän jälkeen rysähti ja rysähtikin sitten oikein kunnolla. Nopeassa, oikealle kääntyvässä mutkassa, Paddonin ohjastama Ford osui tiellä olleeseen kiveen ja sen seurauksena ajautui rajusti ulos tieltä. Auto kärsi mittavat vahingot ja pari tuntia ulosajon jälkeen talli tiedotti, että Paddonia ei tulla näkemään Suomen MM-rallissa. Kuljettaja, sekä kartanlukija John Kennard selvisivät tilanteesta ilman fyysisiä vammoja.

– Kivi keskellä kuutosvaihteen mutkaa nosti auton etupään pois ajolinjalta ja loppu oli historiaa, tuollaisessa nopeudessa ja pätkän kapealla osuudella, Paddon kommentoi tapahtunutta.

On selvää, että takaisku oli iso jo kovia kokeneelle M-Sport Ford -tallille, mutta erityisesti iso takaisku tämä on Paddonille ja jopa koko hänen uralleen rallin MM-sarjassa. Ajopaikkoja tehdastalleissa tunnetusti ei ole paljon ja koko vuoden MM-sarjasta sivussa olleelle Paddonille tämä mahdollisuus oli ennen kaikkea tulevaisuuden kannalta iso. Nyt Suomen MM-ralli jää ajamatta ja samalla Paddonin jatko kilpailujen suhteen on jälleen kerran täysi mysteeri.

– Minne seuraavaksi, kuka tietää. Moottoriurheilu voi joskus olla julmaa, mutta juuri nämä ylä- ja alamäet tekevät meistä vahvempia. Tottakai ajoitus tälle oli huonoin mahdollinen, minun urani ensimmäinen testeissä tapahtunut ulosajo ja kaikki tämä pienen tiellä olleen kiven aiheuttamana, joka myös halkaisi pohjapanssarin. Mutta aurinko nousee huomennakin ja show jatkuu, Paddon muistutti ison pettymyksen hetkellä.

Paddon oli osallistunut yhtäjaksoisesti Suomen MM-ralliin vuodesta 2010 lähtien. Vuoden 2011 kilpailussa Paddon juhli tuotantoautojen luokkavoittoa ja kaksi vuotta myöhemmin tuli kolmas sija WRC2-luokassa. Vuosina 2014-2018 Paddon kilpaili Suomen MM-rallissa Hyundain WRC-autolla ja paras sijoitus oli viime vuoden neljäs sija.

Suomen MM-ralli käynnistyy kuluvan viikon torstai-iltana Harjun kaupunkierikoiskokeella Jyväskylässä.

 

 

First runs in the M-Sport Fiesta today and really happy with the feeling I’ve been able to get with the car straight away. Feels like we were never away. Now the day ahead to get some mileage and fine tune.

GoPro| www.bennevisstation.com | YES Power | Winmax Brake Pads | Cusco | www.smithseeds.co.nz | PAK’nSAVE | Z Energy | #PaddonsPack | #BIGPRESS

Julkaissut Hayden Paddon Maanantaina 29. heinäkuuta 2019

 

 

Hayden Paddon’s WRC return for Rally Finland has ended before it could even begin – here’s the onboard video from his M-Sport Ford of today’s test crash

Julkaissut Autosport Maanantaina 29. heinäkuuta 2019

 

Teksti: Jari Hotti, Jyväskylä
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit