MOTORSPORT

Button heti tulokaskaudellaan mestariksi, tiimikaverilla huikea vuosi – “Kaksoset ja tuplamestaruus”

Kahdeksan osakilpailua käsittävän rata-autoilun Super GT -sarjan mestariksi GT500-luokassa kruunattiin tänä vuonna Honda-kaksikko Jenson Button ja Naoki Yamamoto.

Samalla Jenson Buttonista, 38, tuli Super GT -sarjan ensimmäinen tulokaskuljettaja sitten vuoden 2005 ja Toranosuke Takagin, joka nousee heti tulokaskaudellaan mestariksi. Motegissa, Japanissa ajettuun kauden viimeiseen osakilpailuun Button yhdessä tiimikaverinsa Naoki Yamamoton, 30, kanssa lähtivät tasapisteissä mestaruutta vielä metsästäneiden Ryo Hirakawan ja Nick Cassidyn kanssa. Se kumpi näistä kaksikoista olisi ruutulipulla ensimmäisenä, voittaisi mestaruuden.

Aika-ajoissa Button ja Yamamoto kirjauttivat toiseksi nopeimman ajan, kun taas Hirakawa ja Cassidy jäivät kuudenteen lähtöruutuun. Kilpailussa taistelu paremmuudesta ja sitä kautta mestaruudesta oli startista aina ruutulipulle asti tiukkaa ja se kääntyi lopulta Buttonin ja Yamamoton eduksi, jotka sijoittuivat kolmanneksi. Hirakawan ja Cassidyn sijoitus maalissa oli neljäs ja eroa Buttoniin ja Yamamotoon jäi lopulta vain 1,6 sekuntia.

– Tämä oli minulle ensimmäinen mestaruuteni yhdeksään vuoteen, joten olen todella onnellinen tästä saavutuksesta. Olen myös onnellinen siitä, että pystyimme tuomaan mestaruuden tiimillemme ja tiimipäällikölle, Kunimitsu Takahashille, joille tämä mestaruus on ensimmäinen. He ovat tehneet tämän eteen todella kovasti töitä, Button hehkutti kauden viimeisessä lehdistötilaisuudessa.

Button kilpaili Formula 1:n MM-sarjassa peräti 18 kauden ajan saavuttaen maailmanmestaruuden Brawn-tallin kalustolla vuonna 2009, 15 osakilpailuvoittoa, sekä yhteensä 50 palkintosijoitusta. Vuonna 2011 Button sijoittui MM-loppupisteissä McLarenilla toiseksi. Button osallistui ensimmäiseen Super GT -kilpailuunsa vuonna 2017 Suzukassa ja silloin sijoitus Mugenin Hondalla yhdessä Hideki Mutohin ja Daisuke Nakajiman kanssa oli 12.

Hondalla oli ajettu edellisen kerran Super GT -sarjassa GT500-luokan mestariksi vuonna 2010. Buttonin tiimikaverille Yamamotolle päättynyt kausi oli tässä sarjassa ja GT500-luokassa jo uran yhdeksäs ja vuoden 2015 pronssin rinnalle tuli nyt siis ensimmäinen mestaruus. Yamamotolle kausi 2018 oli huikea, kun Super GT -mestaruuden lisäksi japanilaiskuljettaja ajoi mestariksi Japanin Super Formula -sarjassa.

Ja jos tuli mestaruuksia kaksi, niin perheeseen tuli myös lapsia kaksi, kun Yamamoton vaimo synnytti aiemmin kesällä kaksoset.

– Huikea vuosi Naokille, kaksoset ja tuplamestaruus! Olen niin onnellinen hänen puolestaan, koska hän jos kuka todellakin ansaitsee kaiken tämän. Hän on radalla uskomattoman nopea ja aggressiivinen kuljettaja, Button kehui tiimikaveriaan.

Super Formula -mestaruus oli Yamamotolle uran toinen ja se ensimmäinen tuli viisi vuotta sitten, vuonna 2013. Kahden eri sarjan mestaruuden voittaminen Japanissa on harvinaista herkkua, sillä Yamamoto ylsi tähän saavutukseen nyt vasta neljäntenä kuljettajana kautta aikojen. Nick Cassidy puolestaan joutui pettymään kauden aikana kahteen kertaan, uusiseelantilaisen napattua Super GT -hopean lisäksi kakkossijan myös Super Formuloista.

Yhden osakilpailun kauden aikana voittanut Heikki Kovalainen sijoittui loppupisteissä yhdeksänneksi. Super GT -sarjan kausi 2019 käynnistyy 13.-14. huhtikuuta Okayamassa, Japanissa ajettavalla osakilpailulla. Sitä ennen tiimit testaavat maaliskuussa neljänä eri päivänä, ensin Okayamassa 16.-17. maaliskuuta ja sen jälkeen Fujissa, Japanissa 30.-31. maaliskuuta.

GT500-luokan loppupisteet 2018

1) Naoki Yamamoto (JPN) – Jenson Button (GBR) 78
2) Ryo Hirakawa (JPN) – Nick Cassidy (NZL) 75
3) Tomoki Nojiri (JPN) – Takuya Izawa (JPN) 71
4) Yuji Tachikawa (JPN) – Hiroaki Ishiura (JPN) 59
5) Yuhi Sekiguchi (JPN) 55
6) Kazuki Nakajima (JPN) 47
7) Koudai Tsukakoshi (JPN) – Takashi Kogure (JPN) 45
8) Tsugio Matsuda (JPN) – Ronnie Quintarelli (ITA) 43
9) Heikki Kovalainen 42
10) Kazuya Oshima (JPN) – Felix Rosenqvist (SWE) 41

Super GT kilpailukalenteri 2019

13.-14.04. Okayama International Circuit, Japani
03.-04.05. Fuji Speedway, Japani
25.-26.05. Suzuka Circuit, Japani
29.-30.06. Chang International Circuit, Thaimaa
03.-04.08. Fuji Speedway, Japani
07.-08.09. Autopolis, Japani
21.-22.09. Sportsland SUGO, Japani
02.-03.11. Twin Ring Motegi, Japani

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com