Carlos Sainz tekee paluun rallin MM-sarjaan – Yhden erikoiskokeen ajaksi

17.5.2017 / 16:07
Carlos Sainz osallistui tammikuussa Dakar-ralliin (Kuva: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Yksi kaikkien aikojen parhaista rallikuljettajista, lajin kaksinkertainen maailmanmestari Carlos Sainz, tekee paluun rallin MM-sarjaan viikonloppuna ajettavassa Portugalin MM-rallissa. Sainzin paluu tosin pitää sisällään vain yhden erikoiskokeen ja senkin näytösluonteisesti.

55-vuotias Carlos Sainz toimii Portugalin MM-rallissa Red Bull TV:n asiantuntijana ja koska nyt tulee kuluneeksi tasan 30 vuotta siitä, kun Sainz ajoi uransa ensimmäisen MM-rallinsa Portugalissa vuonna 1987, nähdään Sainz tämänvuotisessa rallissa myös ratin takana. Sainz yhdessä luottokartanlukijansa Luis Moyan kanssa ajaa sunnuntaina Fafen legendaarisella erikoiskokeella näytösluonteisesti Peugeot 208 R5 -autolla.

Vuonna 1987 Sainz teki 24-vuotiaana debyyttinsä rallin MM-sarjassa Portugalin osakilpailussa. Jo heti rallin ensimmäisellä erikoiskokeella Estorillin moottoriradalla Sainz täräytti pohja-ajan ja vielä kuuden erikoiskokeen jälkeenkin espanjalainen oli yleiskilpailussa hienosti kolmantena, kunnes Ford Sierra RS Cosworthin turbo-ongelmat johtivat keskeytykseen.

Vuoden 1989 Jyväskylän Suurajoissa Sainz saavutti uransa ensimmäisen palkintosijoituksen MM-sarjassa olemalla kolmas. Kun San Remosta tuli kolmas ja RAC-rallista toinen sija, niin kauteen 1990 Sainz lähti yhtenä mestaruustaistelun mustista hevosista. Kesällä 1990 Sainz ajoi Kreikassa uransa ensimmäisen MM-voiton ja sen jälkeen tulleet ykkössijat Uudestaseelannista, Suomesta ja RAC:sta toivatkin sitten lopulta maailmanmestaruuden.

1991 Sainz sijoittui MM-sarjassa toiseksi ja vuonna 1992 tuli uran toinen ja samalla viimeiseksi jäänyt maailmanmestaruus. Sen jälkeen Sainz saavutti vielä komeat kahdeksan MM-mitalia, kolme hopeaa (1994, 1995, 1998) ja viisi pronssia (1996, 1997, 2000, 2002, 2003). Uran viimeinen täysi kausi MM-sarjassa oli vuosi 2004 ja vuonna 2005 Sainz ajoi vielä kaksi MM-rallia, Turkissa ja Kreikassa, missä hän hyvästeli MM-sarjan kolmannella sijalla.

Red Bullin haastattelussa Sainz ennakoi, että Portugalin MM-rallissa WRC2-luokan voittaa Andreas Mikkelsen. Yleiskilpailun voittajaa pohdittaessa Sainz nosti esiin kaksi nimeä.

– Portugali on yksi vaikeimpia ralleja ennustaa, koska siellä todellakin voi tapahtua aivan mitä tahansa. Tarvitset luotettavan auton ja kokemusta, joten ehkä Sebastien Ogier. Ja itse asiassa Portugali on aika lailla samankaltainen kilpailu kuin Argentiina, joten jos Elfyn Evans pystyy samanlaiseen suoritukseen Portugalissa kuin mitä hän teki Argentiinassa, niin hänellä on myös hyvät mahdollisuudet, Sainz uskoo.

Carlos Sainz, 55

Rallin maailmanmestari 1990 ja 1992
Yhteensä 11 MM-mitalia (2-4-5)
196 MM-rallia, 26 voittoa
755 erikoiskokeen pohja-aikaa

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit