Craig Breen ei selittele, vaikka lähtökohdat ovat vaikeat – “Katsokaa herra Loebia”

3.6.2022 / 04:52
Craig Breen kilpailee rallin MM-sarjassa brittitallin Fordilla (Kuva: M-Sport Ford).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden viides osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Sardinian saarella Italiassa. M-Sport Ford -tallissa suurimmat menestystoiveet kohdistuvat Craig Breeniin.

Rallin MM-sarjan edellisessä osakilpailussa Portugalissa pari viikkoa sitten M-Sport Ford -tallin ykköskuljettajan viittaa harteillaan kantoi lajin suurmestari Sebastien Loeb, joka seuraavan kerran nähdään MM-sarjassa Fordin ratissa kesäkuussa Keniassa. Italian Sardiniassa tänä viikonloppuna brittitallin kuljettajista katseet kohdistuvat erityisesti Craig Breeniin, joka tammikuisen Monte Carlon kolmannen sijan jälkeen ei ole yltänyt kuumimman kärjen vauhtiin.

Siinä missä irlantilaiskuljettajan ehdoton tavoite Sardinian saarella on tehdä jälleen paluu sinne kuumimpaan kärkeen, niin kuumuudesta voidaan mainita myös edessä olevan kilpailun hurjat olosuhteet: ilman lämpötilan noustessa yli 30 asteen, voi lämpötila autossa olla jopa 70-80 astetta. Breenin mukaan tälläiseen kilpailuun valmistautuminen ei ole pitänyt sisällään mitään ihmetemppuja.

– Eipä sitä juurikaan voi tehdä mitään ollakseen täysin valmis siihen. Voit mennä saunaan, siinäpä se aika lailla on kaikki mitä voi etukäteen tehdä. Mekaanikot ovat yrittäneet tehdä parhaansa lyhyessä ajassa Portugalin jälkeen, saadakseen eristettyä autoa lämmöltä hieman paremmin. Aamupäivällä autossa ei tuntunut ihan niin pahalta, mutta ilma lähellä merta on viileämpää. Mielenkiintoista nähdä miten viikonloppu sujuu, Breen pohti kilpailun alla.

Breen kilpaili Sardinian MM-rallissa ensimmäisen kerran jo vuonna 2011, seuraavan kerran vuonna 2017 ja viimeisin osallistuminen tähän kilpailuun nähtiin neljä vuotta sitten, Breenin sijoittuessa Citroenin WRC-autolla yleiskilpailussa kuudenneksi. Breenin osalta lähtökohdat viikonlopun kilpailuun ovat siis vaikeat, takana kun on neljän vuoden tauko tästä kilpailusta, eikä M-Sport Ford ajanut ennen kilpailua metriäkään testiä. Breen ei kuitenkaan tilannetta murehdi.

– Jos näitä asioita alkaa miettiä liikaa, niin se on jotain sellaista mikä hidastaa sinua. Katsokaa herra Loebia, kuinka hän vain tulee pitkän tauon jälkeen takaisin kilpailuihin ja tekee maagisia asioita. Kaikki selitykset ovat turhia! Täytyy onnistua nuotituksessa, luottaa nuotteihin ja hoitaa homma kotiin, Breen korosti.

Breenin nostaessa esiin Loebin nimen, FIA:n virallisessa lehdistötilaisuudessa ennen kilpailua nousi esiin myös Dani Sordon nimi, espanjalainen kun ajoi Portugalissa heti vuoden ensimmäisessä kilpailussaan kolmanneksi. Sordon edellinen MM-ralli oli ollut viime vuonna Italian Monzassa ajettu MM-sarjan kauden päätösosakilpailu. Breenin mukaan Sordon menestykseen vaikuttavat kuitenkin ihan muut tekijät.

– Danilla ei ole niin paljon paineita kuin meillä muilla, koska hän on niin komea mies! Malliainesta, Breen naurahti.

Sardinian MM-rallin avauserikoiskoe ajettiin torstai-iltana. Breen kellotti yhdeksänneksi nopeimman ajan, häviten pohja-ajan tehneelle Thierry Neuvillelle 2,4 sekuntia. Perjantaina ohjelmassa on kahdeksan erikoiskokeen urakka yhteispituudeltaan reilut 133 kilometriä. Niistä ensimmäinen käynnistyy Suomen aikaa kello 8.01. Maaliin saavutaan sunnuntaina. Lauantain urakka viedään läpi ilman huoltotaukoa ja tämä tulee Breenin mukaan olemaan ilman muuta iso haaste.

– Lauantaista tulee vaikea päivä, kun pitää yrittää selviytyä läpi ilman huoltoa. Erikoiskokeet eivät ole älyttömän pitkiä, joten luvassa ei ole sellaista mitä oli Portugalissa, mutta keskinopeudet tulevat olemaan huomattavasti alhaisempia. Siinä ei pelkästään joudu kuljettajat ja kartanlukijat rasitukselle auton sisällä, vaan myös auton tekniikka. Olemme tehneet kaiken voitavamme ennen kilpailua ja nyt nähdään mihin se riittää, Breen päätti.

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: FIA:n lehdistötilaisuus ennen kilpailua

 

Tilastot ei valehtele: Rovanperän alkukausi MM-sarjassa ollut huikeaa dominointia

Vahva suomalaisedustus WRC2:ssa, Pajari debytoi – “Tunnelma innostuneen odottava”


Facebook kommentit