MOTORSPORT

Crosskart mukana Joensuun SM-viikolla – Niclas Grönholm ykköstähti

Joensuun SM-viikon lajivalikoimassa nähdään tänä viikonloppuna mukana myös autourheilua, kun sunnuntaina Joensuun raviradalla kilpaillaan crosskartin SM-talvisarjan kauden ensimmäinen osakilpailu.

Kolme osakilpailua käsittävän crosskartin SM-talvisarjan avausosakilpailu ajetaan sunnuntaina Joensuun raviradalla, Joensuun SM-viikon yhteydessä. Talvisarjan muut osakilpailut ajetaan Siikajoella (22.2.), sekä Raahessa (23.2.). Crosskartissa kilpaillaan viidessä eri luokassa, jotka ovat Mini, 85cc, 125cc, Xtrem Junior, sekä Xtrem. Crosskart on nyt ensimmäistä kertaa mukana SM-viikon lajivalikoimassa.

– Joensuun sprint-tyylinen osakilpailu miellyttää yleisöä varmasti. Crosskart on vauhdikas ja viihdyttävä laji, johon on helppo lähteä mukaan ja varsinkin junioriluokat ovat kasvaneet viime aikoina merkittävästi. Ensimmäistä kertaa SM-viikolla mukana olevan lajin ammattikuskit ovat kovan luokan menijöitä, joten luvassa on todella makeaa menoa sekä raviradalla, että vastaanottimien välityksellä, AKK:n lajipäällikkö Juho Ketonen hehkuttaa.

Lajin kuninkuusluokassa, Xtrem-luokassa, mukana Joensuussa on 20 kuljettajaa, joista ehdoton ykköstähti on rallicrossin viime vuoden MM-nelonen Niclas Grönholm. Grönholm avasi kilpailukautensa pari viikkoa sitten ajamalla rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailussa Tunturirallissa, Rovaniemellä yleiskilpailussa kuudenneksi ja SM1-luokassa viidenneksi.

Grönholmille kovan vastuksen tulee heittämään talvisarjan viime vuoden kärkiviisikko, hallitseva mestari Pekka Salmi, hopeamitalisti Antti Suutarinen, pronssille ajanut Timo Laapotti, sekä neljänneksi ja viidenneksi sijoittuneet Pasi Penttinen ja Jari-Matti Tiilikka. Kotiradallaan kilpaileva Laapotti ajoi viime vuonna lisäksi NEZ-sarjassa toiseksi ja SM-kesäsarjassa neljänneksi.

Tiilikka on crosskartin lisäksi ajanut myös rallia ja rallisprinttiä. Rallista Tiilikka nappasi viime kesänä komean ykkössijan, kun seinäjokinen ajoi SM Pohjanmaa Rallissa SM4-luokan voittoon, kukistaen muun muassa Jesse Turusen, joka kauden päätteeksi kruunattiin kyseisen luokan Suomen mestariksi. Liekö sitten revanssihenkeä ilmassa näiden kahden kuljettajan osalta, sillä myös Turunen osallistuu Joensuussa crosskart-kilpailuun.

– Pitää käydä kokeilemassa, jos se toisi helpotusta kaasujalan pakotukseen. Viime viikonloppuna pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan, ensimmäiseen crosskart-kilpailuunsa valmistautuva Turunen kertoi UrheiluUutiset.comille pari päivää ennen kilpailua.

Seurantaan kannattaa ilman muuta ottaa myös Konsta Saarinen, 15-vuotias autourheilun monilahjakkuus, joka on ehtinyt kilpailla ja saavuttaa menestystä crosskartin lisäksi myös rallista, rallicrossista, sekä jokamiehenluokasta. Saarinen debytoi nyt crosskartin kuninkuusluokassa, jossa kuljettajan pitää täyttää 16 vuotta sinä vuonna, kun sarjaan osallistuu.

Sunnuntain aikataulu

10.00-14.30 – Crosskart
Joensuun ravirata / YLE2 koostelähetys 20.15-21.00
Finaalilähetys suorana YLE Areenalla 13.30 alkaen

Kaikkiin SM-viikon tapahtumiin on vapaa pääsy!

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com