MOTORSPORT

Draamaa Extreme E:ssä, väärin kuultu radioviesti vei voiton Rosbergin tiimiltä

Extreme E -sarjan kauden avausosakilpailu lauantaina Saudi-Arabiassa tarjosi runsaasti draamaa. Kauden avausvoiton nappasi Veloce-tiimin Molly Taylor ja Kevin Hansen.

Historian kolmannelle Extreme E -kaudelle ison muutoksen läpikäynyt kilpailuformaatti osoitti heti toimivuutensa ja kauden avausosakilpailussa lauantaina Saudi-Arabiassa riitti paljon nähtävää ja jännitettävää, aina alkueristä iltapäivän finaaliin saakka. Finaalissa voitto ratkesi lopulta väärin kuultuun radioviestiin, vaikka Nico Rosbergin tiimin auto ehtikin jo hetken aikaa juhlia voittoa maaliintulonsa jälkeen.

Sarjan viisinkertainen osakilpailuvoittaja ja vuoden 2021 mestari Johan Kristoffersson näytti heti finaalin alussa suuruutensa. Ruotsalainen oli startin jälkeisen tiukan avausmutkan jälkeen finaaliviisikon viimeisenä, mutta onnistunut ajolinjan valinta nosti Rosbergin tiimin auton kärkeen heti seuraavalla suoralla. Kristoffersson toi auton kuljettajanvaihtoon kärjessä ja tiimikaveri Mikaela Åhlin-Kottulinsky säilytti johtopaikan omalla ajovuorollaan maaliin asti.

Tuomaristo oli kuitenkin havainnut Rosbergin tiimin syyllistyneen sääntörikkeeseen ja rangaistus siitä oli äärimmäisen kova, mutta sääntökirjan mukainen: 136 sekunnin aikasakko, joka pudotti Kristofferssonin ja Åhlin-Kottulinskyn lopputuloksissa kolmanneksi. Ganassi-tiimin keskeytyksen myötä yhdysvaltalaistiimin auto oli jäänyt radan viimeisen hyppyrin kohdalle ja sektorilla numero 17 oli sen johdosta keltaisten lippujen alue.

Keltaisten lippujen alue Extreme E -sarjassa tarkoittaa sitä, että kyseisellä alueella kuljettaja saa ajaa maksimissaan 30 km/h nopeutta. Åhlin-Kottulinskylle annettiin tieto keltaisten lippujen alueesta radioviestillä, mutta kuljettaja oli kuullut viestin väärin ja valmistautui hidastamaan vauhtiaan seuraavalla sektorilla, numerolla 18. Tuomariston päätöksen mukaan Åhlin-Kottulinsky ehti ajaa ylinopeutta 1,4 sekunnin ajan, nopeuden ollessa suurimmillaan 78,8 km/h.

Näin voittajaksi nousi Veloce Racing, brittitiimi, jolle voitto oli Extreme E -sarjassa ensimmäinen. Veloce Racing on ollut mukana tähän mennessä kaikissa sarjan osakilpailuissa ja ennen nyt tullutta voittoa se oli onnistunut saavuttamaan vain yhden palkintosijoituksen. Tämä tapahtui Senegalissa kaudella 2021, missä Stephane Sarrazin ja Jamie Chadwick sijoittuivat toiseksi.

Veloce Racingin taustalta löytyvät muun muassa kaksinkertainen Formula E -mestari Jean-Eric Vergne, sekä F1-suunnitteljanero Adrien Newey. Kevin Hansenille voitto oli Extreme E -uran ensimmäinen, ruotsalaisen 10. kilpailussa, kun taas Molly Taylor on juhlinut osakilpailua tässä sarjassa jo neljä kertaa. Toiseksi ajoi Sainz-tiimin Mattias Ekström ja Laia Sanz.

Heikki Kovalaiselle Extreme E -debyytti yhdessä Hedda Håsasin kanssa toi kahdeksannen sijan. Ensimmäisessä alkuerässä kaksikko oli oman lähtönsä kolmas, mutta finaali jäi haaveeksi, kun toinen alkuerä toi viidennen sijan. Kilpailulähtö, jossa ajettiin sijoista kuudesta kymmeneen, käynnistyi Kovalaisen toimesta vahvasti, kun suomussalmelainen toi JBXE-tiimin auton kuljettajavaihtoon kärjessä. Håsasin ajovuorolla tekniikkamurheet kuitenkin johtivat keskeytykseen.

Extreme E -sarja jatkuu jo sunnuntaina, kun kauden toinen osakilpailu Saudi-Arabiassa käynnistyy alkuerillä aamulla kello 7.00 Suomen aikaa. Suomessa Extreme E -sarjan kilpailutapahtumia voi katsoa suorina lähetyksinä CMore-palvelun, DAZN-palvelun, Eurosport-kanavien, Discovery+ -palvelun, sekä sarjan YouTube- ja Facebook-kanavien kautta.

Desert X Prix 2023 ja lauantain tulokset

Finaali

1) Molly Taylor, Kevin Hansen (Veloce) 11.56,291
2) Laia Sanz, Mattias Ekström (Sainz) + 16,709
3) Mikaela Åhlin-Kottulinsky, Johan Kristoffersson (Rosberg) + 2.08,041
4) Cristina Gutierrez, Fraser McConnell (X44) Keskeytys
5) Amanda Sorensen, RJ Anderson (Ganassi) Keskeytys

Sijat 6.-10. lähtö

1) Emma Gilmour, Tanner Foust (McLaren) 28.55,292
2) Christine GZ, Timo Scheider (Carl Cox) + 5,552
3) Hedda Håsas, Heikki Kovalainen (JBXE) Keskeytys
4) Klara Andersson, Nasser Al-Attiyah (ABT) Keskeytys
5) Catie Munnings, Timmy Hansen (Andretti) Keskeytys

Alkueräpisteet

1) Laia Sanz, Mattias Ekström (Sainz) 18
2) Molly Taylor, Kevin Hansen (Veloce) 18
3) Cristina Gutierrez, Fraser McConnell (X44) 18
4) Amanda Sorensen, RJ Anderson (Ganassi) 16
5) Mikaela Åhlin-Kottulinsky, Johan Kristoffersson (Rosberg) 12
6) Emma Gilmour, Tanner Foust (McLaren) 8
7) Klara Andersson, Nasser Al-Attiyah (ABT) 8
8) Hedda Håsas, Heikki Kovalainen (JBXE) 8
9) Christine GZ, Timo Scheider (Carl Cox) 8
10) Catie Munnings, Timmy Hansen (Andretti) 6

 

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com