MOTORSPORT

Draamaa Pohjanmaalla! Asunmaa ja Salo vaikeuksissa, Heikkilä nousi johtoon

Rallin SM-sarjan kauden neljäs osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Pohjanmaa Rallin merkeissä Seinäjoella. Kilpailun toinen ajopäivä on tarjonnut SM1-luokan kärkitaistelun osalta runsaasti draamaa.

Perjantain jälkeen yleiskilpailun ja SM1-luokan johtopaikkaa hallussaan pitänyt Teemu Asunmaa kasvatti johtomarginaaliaan lauantain avauserikoiskokeella parilla sekunnilla, mutta toisen ajopäivän toinen erikoiskoe tuotti alavutelaiselle harmia. Asunmaan aika Seinäjoen SM-rallin neljännellä erikoiskokeella jäi kärjestä peräti 24,2 sekuntia ja sen seurauksena kuninkuusluokan pistejohtaja ja hallitseva Suomen mestari putosi neljänneksi.

– Kun ensimmäisenä mennään, niin siinä joutuu sitten heinikoita leikkaamaan. Meni heinää jäähdyttäjän eteen niin paljon, että lämmöt nousi sataankolmeenkymppiin. Jouduttiin sitten ottamaan “paukut” pois ja ajamaan loppupätkä siirtymävauhtia. Heinä on niin kosteaa ja raskasta, että se tarttuu joka paikkaan. Ei ole kyllä tuollaista ongelmaa ollut. Tietysti juuri tänään tuli sitten meille. Erikoinen juttu, Asunmaa kommentoi tapahtunutta.

Viidennellä erikoiskokeella Asunmaa ajoi toiseksi nopeimman ajan, eron ollessa kärkeen kokonaistilanteessa nyt 18,1 sekuntia ja sijoitus edelleen neljäs. Asunmaan tavoin myös Juha Salolle lauantain aamupäivä ei tarjonnut sitä mitä kuljettaja olisi toivonut. Perjantain jälkeen toisena ollut Salo hävisi lauantain avauspätkällä kärjelle lähes kuusi minuuttia ja karkkilalaisen toiveet kärkisijoituksista tässä kilpailussa olivat menneet.

– Spinnattiin risteykseen tulossa, otti etupyörä sisäreunaan kiinni ja imaisi auton sinne. Oltiin reilut viisi minuuttia kiinni siinä. Meidän kohdalta kilpailu on taputeltu, jämäpisteitä ajetaan, mutta nautiskellaan. Onhan täällä hienoja teitä, tulee hyviä testikilometrejä. Ei hullutella, ajetaan testiä loppukisa, Salo kertoi viidennen erikoiskokeen maalissa.

Yleiskilpailun ja SM1-luokan kärjessä viiden ajetun erikoiskokeen jälkeen on kaksi edellistä SM-rallia voittanut Mikko Heikkilä, joka kellotti lauantain kolmelle erikoiskokeelle tasaisen tulosrivin 2-1-3.

– Nelonen tuli ihan hyvin, mutta viides ei. En tiedä mikä siinä on niin hankalaa risteysjarrutuksissa, ei oikein tahdo löytyä. Tuntuu, että jarruttaa liian myöhään, mutta silti jää 50 metriä vajaaksi ja täytyy mennä uudestaan kaasulle, sitten onkin taas kiire. Siinä on kehittämistä aika paljon. Muuten tuli ihan hyvin, Heikkilä arvioi.

“Vaikeaa on taistella niitä vastaan”

Lauantain nopein kuljettaja kolmen ensimmäisen erikoiskokeen osalta oli kaksi pohja-aikaa kellottanut Emil Lindholm, joka on jäänyt Heikkilästä vain 0,9 sekuntia. Kärkikaksikko on tässä vaiheessa kilpailua aivan omilla sekuntiluvuillaan, sillä kolmantena oleva Aleksi Röyhkiö on jäänyt kärjestä 13,2 sekuntia.

– Liukasta on! Mikkoa vastaan on vaikeaa kamppailla, Mikko on vahva, mutta yritetään. Renkaisiin olen ollut tyytyväinen, mutta odotellaan sitä uutta kehitysversiota, Lindholm hymyili viidennen erikoiskokeen maalissa, viitaten intialaisen rengasvalmistaja MRF:n tilanteeseen koronaviruksen keskellä, sorarenkaiden viimeisin kehitysversio kun ei Suomeen Intian kehnon koronatilanteen keskeltä ehtinyt ajoissa saapumaan.

Uransa ensimmäistä SM-rallin yleiskilpailun palkintosijoitusta tavoitteleva Röyhkiö on siis kolmantena, mutta ylöjärveläisen takana neljäntenä oleva Asunmaa on vain 4,9 sekunnin päässä.

– Tämä (viides) pätkä tuli ihan hyvin, mutta kahdella edellisellä pätkällä kello ei tykännyt yhtään. Tuntuu, että nuo “evot” menee karkuun pikkuteillä, vaikeaa on taistella niitä vastaan, Skodan vanhemmalla painoksella kilpaileva Röyhkiö myönsi.

SM2-luokan kärjessä on Anssi Rytkönen, jonka johtomarginaali Ville Hautamäkeen nähden on 6,4 sekuntia. Luokan voittotaistelu tullaan käymään tämän kaksikon kesken, sillä kolmantena oleva Jaro Kinnunen kärsi rengasrikon viidennellä erikoiskokeella ja espoolainen on jäänyt kärjestä jo minuutin ja 20,2 sekuntia. Kinnusen kokonaisaikaa verottaa myös 20 sekunnin aikasakko.

Myös SM3-luokassa voitosta käydään huikeaa sekuntitaistelua. Lauri Joona on säilyttänyt perjantaisen johtoasemansa lauantain kolmella ensimmäisellä erikoiskokeella, mutta toisena oleva ja ensimmäistä SM-ralliaan Ford Fiesta Rally4 -autolla ajava Henri Hokkala on jäänyt luokan hallitsevasta Suomen mestarista vain 2,8 sekuntia. Kolmantena on Heikki Koski-Lammi, jolla eroa kärkeen on 33,8 sekuntia.

Eikä kolmea ilman neljättä, sillä myös SM4-luokassa kärkikaksikko kolkuttelee lähes samoja kellon sekuntilukuja. Neljän ajetun erikoiskokeen jälkeen johtopaikkaa pitää hallussaan luokan pistejohtaja Oskari Heikkinen, mutta Juho Koski-Lammi on jäänyt Heikkisestä vain 3,1 sekuntia. Leevi Lassila, joka oli perjantain jälkeen neljäntenä, on noussut kolmanneksi. Lassilalla eroa kärkeen on 26,7 sekuntia.

Seinäjoen SM-ralli jatkuu huoltotauon jälkeen kello 15.45 käynnistyvällä kilpailun kuudennella erikoiskokeella. Ennen maaliin saapumista rallikaravaanilla on edessään vielä kolme erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 40 kilometriä.

Yleiskilpailun tilanne 5/8 ek:n jälkeen

1) Mikko Heikkilä-Topi Luhtinen (Skoda) 39.36,5
2) Emil Lindholm-Reeta Hämäläinen (Skoda) + 0,9
3) Aleksi Röyhkiö-Ville Mannisenmäki (Skoda) + 13,2
4) Teemu Asunmaa-Marko Salminen (Skoda) + 18,1
5) Jukka Ketomäki-Kari Kuivinen (Skoda) + 1.05,5
6) Kalle Markkanen-Kristian Temonen (Skoda) + 1.19,4
7) Anssi Rytkönen-Juho-Ville Koskela (Mitsubishi) + 1.24,0 SM2
8) Jari Liiten-Mikael Kjellgren SWE/SWE (Skoda) + 1.26,5
9) Ville Hautamäki-Mika Juntunen (Mitsubishi) + 1.30,4 SM2
10) Ville Pynnönen-Kari Kallio (Skoda) + 1.41,1

Heikkilän keskinopeus: 123,28 km/h
Pohja-ajat: Lindholm 2, Asunmaa 1, Heikkilä 1, Röyhkiö 1

Luokka on SM1 ellei toisin mainittu

 

 

Lauantain aikataulu

15.45 – EK6 Hirvijärvi (19,32 km)
16.48 – EK7 Ojajärvi 2 (13,44 km)
17.14 – EK8 Haasoja (7,64 km)

Suorat rallilähetykset lauantaina (YouTube)
Rallin tulospalvelu SM-sarjan kotisivuilla
SM-sarjan kaikkien luokkien pistetilanteet

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com