Dramaattinen MM-päätös! Kristofferssonista mestari, Grönholmille voitto ja MM-pronssi

28.11.2021 / 20:03
Niclas Grönholm ja Johan Kristoffersson (Kuva: Jan Kåre Rafoss).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kauden yhdeksäs ja samalla viimeinen osakilpailu ajettiin tänä viikonloppuna Nurburgringin uudella rallicross-radalla Saksassa. Päivän näytelmästä tuli monellakin tapaa dramaattinen.

17 pisteen MM-johdossa Saksan kahden osakilpailun viikonloppuun startannut Timmy Hansen hylättiin lauantaina finaalin osalta ja hallitsevan maailmanmestarin, Johan Kristofferssonin, voittaessa, Hansenin pistejohto ennen sunnuntaina ajettua kauden finaaliosakilpailua oli enää vain neljä pistettä. Sunnuntain alkuerissä Kristoffersson oli ykkönen ja kun Hansen nappasi kakkossijan, piste-ero ennen kauden viimeisiä semifinaaleja ja finaalia oli kolme pistettä.

Koska mestaruudesta taistelleet kuljettajat nappasivat alkueristä ykkös- ja kakkossijan, sijoitettiin heidät eri semifinaalilähtöihin. Kristoffersson hoiteli oman osuutensa tyylikkäästi, ajamalla lähtövoittoon, kun taas Hansen sortui omassa tehtävässään hölmöilyyn heti ensimmäisessä mutkassa. Aivan kuten lauantain finaalissa, niin myös sunnuntain semifinaalissa Hansen meni ja puski Niclas Grönholmin ensimmäisessä mutkassa lähes ulos radalta.

Hansen ajoi lopulta lähdön voittoon, mutta sai tuomaristolta seitsemän sekunnin aikarangaistuksen, joka pudotti hänet kolmanneksi. Näin Kristoffersson kavensi piste-eron yhteen pisteeseen, kun ajamatta oli enää finaali. Ja kun piste-eroa oli vain yksi piste, niin selvää oli, että se kumpi kaksikosta olisi finaalissa ensimmäisenä ruutulipulla, kruunattaisiin maailmanmestariksi. Voittopakkoa ei kummallakaan ollut tässä vaiheessa.

Finaalissa paalupaikalta starttasi Kristoffersson ja kakkosruudusta Kevin Hansen, Grönholm oli ruudussa numero neljä ja Timmy Hansen ruudussa viisi. Parhaan startin sai Kevin Hansen, joka ensimmäisen mutkan jälkeen nappasi johtopaikan haltuunsa, saaden peräänsä Kristofferssonin ja kolmanneksi nousseen Timmy Hansenin. Grönholm oli startin jälkeen neljäntenä ja Guerlain Chicherit viidentenä, kun taas kolmosruudusta startannut Enzo Ide pyörähti, jääden viimeiseksi.

Kristoffersson ja Timmy Hansen menivät suorittamaan lisälenkin heti ensimmäisellä kierroksella, pudoten sijoille neljä ja viisi, kun taas kilpailua johtanut Kevin Hansen suoritti “jokerinsa” toisella kierroksella. Grönholm, joka ei siis ollut vielä lisälenkillä käynyt, ajoi finaalin kärkipaikalla ja siinä missä takana tulevien vauhti sijoituksista taistellessa ja näkyvyyden ollessa huono hidastui, pääsi Grönholm paahtamaan kärjessä täysin omaa ajoaan.

 

Nurburgringin radan ensimmäisessä mutkassa sattui ja tapahtui viikonlopun aikana paljon (Kuva: Jan Kåre Rafoss).

 

 

 

Grönholmille uran ensimmäinen MM-mitali

Grönholmin voittomarginaaliksi kirjattiin lopulta reilut neljä sekuntia. Kevin Hansen ja Kristoffersson taistelivat tiukasti kakkossijasta usean kierroksen ajan, kun taas Timmy Hansen ei yltänyt tämän kaksikon vauhtiin. Kevin Hansen saapui ruutulipulle toisena, häviten MM-pronssitaistelun Grönholmille, kun taas kolmannen sijan napannut Kristoffersson jätti taakseen Timmy Hansenin ja nappasi jo uransa neljännen rallicrossin maailmanmestaruutensa.

Kristoffersson ja Timmy Hansen päätyivät lopulta tasapisteisiin, molemmilla MM-pisteitä yhdeksästä ajetusta osakilpailusta oli 217, joten ratkaisua haettiin päättyneen kauden osakilpailuvoittojen määrästä. Kristofferssonilla voittoja oli kolme, kun taas Timmy Hansen ylsi tänä vuonna voittajaksi kahdessa osakilpailussa. 32-vuotias Kristoffersson oli voittanut rallicrossin maailmanmestaruuden ennen tätä vuotta myös vuosina 2017, 2018, sekä 2020.

Vuonna 2014 käynnistyneen rallicrossin MM-sarjan historiassa päädyttiin nyt jo toisen kerran tasapisteisiin kärkikaksikon osalta. Kaksi vuotta sitten Timmy Hansen ajoi kauden päätösosakilpailussa Etelä-Afrikassa finaalissa neljänneksi ja loppupisteissä hän jakoi kärkipaikan Andreas Bakkerudin kanssa. Timmy Hansen kruunattiin silloin mestariksi, hänen vietyä voittotilasto nimiinsä 4-1. Myös Saksassa finaalisijoitus oli neljäs, joka ei nyt siis riittänyt mestaruuteen.

Yhdistävä tekijä kahden vuoden takaisessa ja nyt ajetussa kauden finaaliosakilpailussa oli myös osakilpailuvoittaja, Grönholm, joka nappasi siis nyt uransa ensimmäisen MM-mitalin. Kahdella edellisellä kaudella suomalaisen GRX-SET-tiimin kuljettaja oli sijoittunut loppupisteissä neljänneksi. Grönholm on toinen suomalaiskuljettaja rallicrossin MM-sarjan historiassa, joka saavuttaa MM-mitalin. Toomas “Topi” Heikkinen sijoittui kaudella 2014 loppupisteissä toiseksi.

Kauden 2021 päätös Saksassa oli takaa-ajajien näytöstä, sillä Kristoffersson nousi mestariksi 17 pisteen takaa-ajomatkalta, kun taas Kevin Hansenin etu MM-pronssitaistelussa Grönholmiin nähden ennen kahta viimeistä osakilpailua oli kymmenen pistettä. Grönholm on voittanut urallaan nyt kuusi MM-osakilpailua, kolme niistä tänä vuonna, ja palkintosijoituksia inkoolaiselta löytyy yhteensä kymmenen kappaletta (6-3-1).

Rallicrossin MM-sarjassa siirrytään ensi vuonna pääluokan osalta täyssähköautoihin. Kilpailukalenteria ei ole vielä julkistettu, mutta tiimeistä mukana varmuudella nähtään ainakin ruotsalainen Kristoffersson Motorsport, saksalainen Munnich Motorsport, liettualainen ES Motorsport, sekä ranskalainen GCK Motorsport.

Nurburgringin sunnuntain finaalin tulokset

1) Niclas Grönholm Hyundai 3.40,557
2) Kevin Hansen (SWE) Peugeot + 4,031
3) Johan Kristoffersson (SWE) Audi + 4,259
4) Timmy Hansen (SWE) Peugeot + 5,480
5) Guerlain Chicherit (FRA) Renault + 8,759
6) Enzo Ide (BEL) Audi + 16,091

Nopein kierrosaika: Grönholm (kierros 4/6) 35,151

Rallicrossin MM-sarjan loppupisteet 2021

Kuljettajat

1) Johan Kristoffersson (SWE) 217
2) Timmy Hansen (SWE) 217
3) Niclas Grönholm 197
4) Kevin Hansen (SWE) 191
5) Krisztian Szabo (HUN) 162
6) Enzo Ide (BEL) 125
7) Kevin Abbring (NED) 97
8) Timo Scheider (GER) 75
9) Juha Rytkönen 52
10) Mattias Ekström (SWE) 37

Tiimit

1) Hansen Team (SWE) 408
2) GRX-SET 359
3) KYB EKS JC (SWE) 342

Rallicrossin maailmanmestarit

2014 – Petter Solberg (NOR)
2015 – Petter Solberg (NOR)
2016 – Mattias Ekström (SWE)
2017 – Johan Kristoffersson (SWE)
2018 – Johan Kristoffersson (SWE)
2019 – Timmy Hansen (SWE)
2020 – Johan Kristoffersson (SWE)
2021 – Johan Kristoffersson (SWE)

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Rallicrossin MM-sarja


Facebook kommentit