MOTORSPORT

Edes irronneet jarrupalat eivät pilanneet Olli Lahden täydellistä päivää – “Sieltä ne löytyi”

Rallicrossin RallyX-sarjan kauden viides ja kuudes osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Kouvolassa. Lauantaina päivän suomalaisnimi oli Olli Lahti.

Viime vuonna rallicrossissa SRC-luokan Suomen mestaruuden voittanut Olli Lahti oli lauantaina Kouvolan Tykkimäen radalla hurjassa iskussa. Avoimessa kaksivetoluokassa kilpaillut Lahti vei nimiinsä alkuerät, oli ykkönen semifinaalilähdössä ja kirsikaksi kakun päälle nokialainen ajoi ruutulipulle ensimmäisenä myös finaalissa.

– Sehän oli melkolailla täydellinen päivä! Huomenna jatketaan ja lähdetään hakemaan samaa tulosta, Lahti hehkutti Facebook-sivullaan voitokkaan kilpailun jälkeen.

Avoin kaksivetoluokka oli kerännyt mukaan 20 kuljettajaa. Ensimmäisessä semifinaalilähdössä mukana nähtiin peräti viisi suomalaista ja heistä äärimmäisen tiukan taistelun jälkeen finaalipaikan nappasivat paalupaikalta voittoon kaasutellut Lahti, sekä niukasti Joni-Pekka Rajalan kukistanut Tuomas Venäläinen. Muista semifinaaleista finaaliin etenivät Simon Tiger, Lucas Gabrielsson, Viktor Johansson, sekä Ville Saari.

Lahden osalta lauantain ainoat vastoinkäymiset osuivat viimeiseen alkuerälähtöön.

– Kolmannessa alkuerässä autosta lähti takajarrupalat kokonaan irti noin puolitoista kierrosta ennen maalia. Reippaat huoltopojat ja -tytöt kävi tauolla etsimässä jarrupaloja radan varresta ja bingo, sieltähän ne löytyi molemmat, Lahti kertasi tiiminsä melko poikkeuksellista valmistautumista semifinaalilähtöön.

Finaalissa Lahti sai eturiviin vierelleen sarjan pistejohtajan Johanssonin. Toiseen riviin puolestaan asettuivat Tiger ja Gabrielsson, kun taas kolmannesta rivistä matkaan lähtivät Saari ja Venäläinen. Lahti nappasi paalupaikalta kärkipaikan haltuunsa ensimmäisen mutkan jälkeen, kun taas Tiger ohitti Johanssonin ja nousi toiseksi.

Heti avauskierroksella nähtiin draamaa, kun Saari ja Gabrielsson kolaroivat toiseen mutkaan tultaessa. Kaksikko oli sijoilla neljä ja viisi. Samalla myös Tigerilla oli ongelmia, Tiger ja Johansson kun osuivat toisiinsa, ja näin startin jälkeen viimeiseksi jäänyt Venäläinen oli noussut parin mutkan aikana jo kolmanneksi. Johansson meni lisälenkille heti avauskierroksella, säilyttäen asemansa toisena, Venäläisen edellä.

Myös Lahti suoritti lisälenkin heti finaalin alussa, toisella kierroksella, ja tuo veto oli onnistunut, sillä takaisin “normiradalle” palattuaan, Lahti säilytti ykköspaikkansa. Johansson antoi Lahdelle tiukan vastuksen, mutta Lahti kesti ruotsalaiskuljettajan paineen aina maaliin asti ja pääsi juhlimaan voittoa. Hienoa suomalaismenestystä täydensi kolmanneksi sijoittunut Venäläinen, joka hävisi voittajalle kuitenkin jo reilut kymmenen sekuntia.

 

Supercar-luokan lauantain ykkösnimi Tykkimäen radalla oli MM-osakilpailuvoittaja Kevin Eriksson (Kuva: RPF).

 

Jere Kalliokoski ja Juha Rytkönen taistelivat finaalissa sijoista kaksi ja kolme (Kuva: RPF).

 

pitkävetovihjeet

 

 

“Haastava oli finaali, tosi kovaa mentiin”

Supercar-luokassa ei yllätyksiä nähty, vaan ennakkoon ne kovimmat nimet, Erikssonin veljekset Kevin ja Oliver, Audi-kuljettaja Yury Belevskiy, sekä suomalaisista kovin duo Jere Kalliokoski ja Juha Rytkönen, ratkaisivat finaalissa kärkisijojen kohtalon. Voittoon ajoi lopulta Kevin Eriksson, Kalliokoski oli toinen ja Rytkönen kolmas.

– Finaalissa oli tosi kovaa vääntöä! Ei aivan kerinnyt ulkokautta kääntää (Kevin) Erikssonin eteen. Kakkosmutkassakin oli hieman tilannetta, meinasi toinen Eriksson tulla ohi, mutta sain sen estettyä. Haastava oli finaali, tosi kovaa mentiin ja mitään ei oikein sorapätkillä nähnyt. Siinä mielessä oli haastavaa ja ruotsalainen pääsi hieman karkuun, Kalliokoski kertasi finaalin kulkua.

Finaalissa eturivistä ja paalupaikalta starttasi Kevin Eriksson, saaden kahdessa ensimmäisessä mutkassa tiukan vastuksen Kalliokoskelta. Kaksikko eteni kaksi ensimmäistä mutkaa aivan rinnakkain, mutta Eriksson onnistui pitämään johtopaikkansa. Rytkönen kävi suorittamassa lisälenkin jo avauskierroksella, palaten takasin radalle sijalle viisi. Kun edeltä Belevskiy meni lisälenkille toisella kierroksella, nousi Rytkönen takaisin neljänneksi.

Kalliokoski puolestaan kävi lisälenkillä kolmannella kierroksella ja tämän myötä Erikssonin veljekset nappasivat kaksi ensimmäistä sijaa haltuunsa. Kun Erikssonit palasivat lisälenkiltä takaisin radalle viimeisellä kierroksella, Kevin säilytti johtopaikkansa ja ajoi ruutulipulle ykkösenä, kun taas Oliver putosi peräti viidenneksi. Kalliokoski hävisi Kevin Erikssonille lopulta vain 0,384 sekuntia.

– Yritin ajaa kiinni, mutta kun mitään ei nähnyt ylälenkillä pölyn takia, oli kuin jääradalla olis ajanut, niin siellä se sai tehtyä eroa ja asfalttiosuudella sain taas kiinni, mutta ei vaan riittänyt. Pojat katsoo auton kuntoon ja ei kai se auta kuin lähteä parantamaan yhdellä pykälällä, Kalliokoski käänsi jo katseensa kohti sunnuntain kilpailua.

Finaalin kärkikaksikko, Kevin Eriksson ja Kalliokoski, kirjauttivat myös alkueristä samat sijat ja samassa järjestyksessä. Sen sijaan Rytkösen osalta pääsy finaaliin vaati huippuonnistumisen semifinaalissa, koska erilaisten ongelmien seurauksena sijoitus alkuerissä oli vasta yhdeksäs ja se tiesi semifinaaliin lähtöruutua numero viisi. Rytkönen nappasi loistavan startin ja taisteli itsensä lopulta toiseksi, selvittäen tiensä finaaliin vaikeuksien kautta.

– Kilpailupäivä oli varsin tapahtumarikas, mutta päättyi erinomaiseen tulokseen. Alkuerissä koettiin rengasrikon lisäksi teknisiä ongelmia. Iso kiitos tiimille kovasta työstä ja hienosta asenteesta. Periksi ei anneta, vaikka välillä haasteita osuu matkalle, 0,177 sekunnin erolla semifinaalivoiton Kevin Erikssonille hävinnyt Rytkönen korosti lauantain ajojen jälkeen.

Crosskart-luokassa paras suomalainen oli Marko Vainikka, joka alkuerävoiton ja semifinaalilähdön voiton jälkeen jäi finaalissa kuudenneksi. Crosskart Junior -luokassa nähtiin päivän toinen suomalaisvoittaja, kun Joonatan Ylilammi ajoi finaalissa ylivoimaiseen voittoon, Joni Turpeisen täydentäessä hienoa suomalaismenestystä kolmannella sijalla.

Junioreissa koettiin draamaa semifinaalivaiheessa, kun kotiradallaan kilpaillut ja alkueristä kovimmat pisteet napannut Lauri Halonen, sekä sarjan pistejohtaja Mikael Uitto kolaroivat avauskierroksella, toisessa mutkassa. Halonen pyörähti ja takaa tullut Uitto ei ehtinyt väistämään, vaan tuloksena oli osuma ja molempien kuljettajien osalta keskeytys.

RallyX-sarja jatkuu jo sunnuntaina, kun Kouvolassa ajetaan kauden kuudes osakilpailu. Ensimmäiset alkuerät Tykkimäen radalla polkaistaan käyntiin kello 10.00 ja tietoja lipuista löydät kilpailun kotisivuilta. Suorat RallyX-nettilähetykset löydät puolestaan sarjan YouTube-kanavalta.

Lauantain finaalit

Supercar

1) Kevin Eriksson SWE (Honda Civic) 3.32,706
2) Jere Kalliokoski (Ford Fiesta) + 0,384
3) Juha Rytkönen (Ford Fiesta) + 0,859
4) Yury Belevskiy SUI (Audi S1) + 1,651
5) Oliver Eriksson SWE (Honda Civic) + 1,744
6) Viktor Vranckx BEL (RX2e) Keskeytys

Supercar Am

1) Mats Öhman SWE (Audi S1) 3.37,613
2) Maiko Tamm EST (Ford Fiesta) + 0,440
3) Edijs Oss LAT (Skoda Fabia MK3) + 8,027
4) Viktor Vranckx BEL (RX2e) + 8,272
5) Jari Tuuri (Skoda Fabia) + 2 kierrosta
6) Jari Putkinen (Ford Fiesta) Ei startannut

Supercar Lites

1) Simon Olofsson (SWE) 3.39,947
2) Martin Enlund (SWE) + 1,645
3) Casper Jansson (SWE) + 2,527
4) Isak Sjökvist (SWE) + 3,354
5) Lukas Andersson (SWE) + 4,684
6) Nils Christian Haug (NOR) + 12,069

2WD Open

1) Olli Lahti (Toyota Corolla) 3.49,030
2) Viktor Johansson SWE (Mercedes 190evo Hybrid) + 0,583
3) Tuomas Venäläinen (Datsun Finn) + 10,700
4) Ville Saari (Datsun) + 33,244
5) Simon Tiger SWE (BMW E30 Wankel Turbo) Keskeytys
6) Lucas Gabrielsson (Toyota Starlet) Keskeytys

Crosskart

1) Thomas Eek Murstad (NOR) 3.41,473
2) Elias Svensson (SWE) + 2,763
3) Jimmie Österberg (SWE) + 3,822
4) Martin Juga (EST) + 15,298
5) Kim Lorentzen (NOR) + 15,387
6) Marko Vainikka + 21,652

Crosskart Junior

1) Joonatan Ylilammi 4.00,078
2) Oliver Tveiten Sollie (NOR) + 4,370
3) Joni Turpeinen + 6,659
4) Aleksi Suono + 7,360
5) Tino Niemi + 7,836
6) Pauli Turpeinen + 11,652

 

 

Sunnuntain aikataulu

09.00 – Warm up
10.00 – 1. alkuerät
12.00 – 2. alkuerät
14.30 – 3. alkuerät
16.30 – Semifinaalit
17.50 – Finaalit
18.40 – Palkintojenjako

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Facebook

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com