Edes rengasrikko ei katkaissut Hallmanin voittoputkea – EM-kultaa Yhdysvalloissa!

6.10.2022 / 18:36
Tommi Hallman voitti kauden kuudesta osakilpailusta neljä (Kuva: Jakub Nitka).

[ A- ] / [ A+ ]

Kuopiolainen Tommi Hallman on rallicrossin Nitro RX -sarjan NEXT-luokan Euroopan mestari vuosimallia 2022.

Viime vuonna rallicrossin RallyX-sarjassa Supercar Lites -luokan Pohjoismaiden mestaruuden voittanut Tommi Hallman, 22, ylsi mestaruuteen myös tänä vuonna, kun kuopiolainen kruunattiin viime viikonloppuna Minneapolisissa, Yhdysvalloissa rallicrossin Nitro RX -sarjan Euroopan mestariksi. Mestaruus irtosi lopulta ylivoimaisen näytöksen päätteeksi, kun kuudesta ajetusta osakilpailusta neljä päättyi Hallmanin voittoon.

– Tuntuu uskomattoman hyvältä! Kausi on onnistunut lähes nappiin, oma ajo kulkee ja tiimityö toimii. Kauden kaikista kuudesta kilpailusta palkintosijoitus ja niistä neljä oli voittoja, joten ei voi muuta sanoa kuin että hyvin on mennyt. Oma ajo on nyt parhaalla tasolla mitä se on ollut koskaan. Tästä on hyvä jatkaa kohti tulevaisuutta, Hallman hehkutti Minneapolisin viikonlopun jälkeen.

Ensimmäistä kertaa maailmanlaajuisena sarjana ajettavan Nitro RX:n oli tarkoitus saapua elokuussa Suomeen ja KymiRingille, jossa piti ratkaista myös NEXT-luokan Euroopan mestaruus. Kun tuo osakilpailu peruttiin, siirrettiin NEXT-luokan Euroopan kauden viimeinen ja ratkaiseva osakilpailu Yhdysvaltoihin. Matka rapakon taakse oli Hallmanille täysin uusi kokemus.

– Todella hieno viikonloppu. Pienestä pitäen on ollut haaveena päästä käymään Yhdysvalloissa ja jos vielä joskus pystyisi ajamaan siellä kilpaa, niin se olisi vieläkin kovempi juttu. Nyt se haave toteutui. Tapahtuma oli todella hieno ja mukana oli juuri sellaista show-meininkiä, niin kuin tälläisessä lajissa pitääkin olla, Hallman kehui.

Nitro RX -kausi käynnistyi kesäkuussa Englannin Lydden Hillissä, mistä Hallman nappasi kakkos- ja kolmossijan. Ruotsin Strängnäsissä heinäkuussa Hallman vei nimiinsä viikonlopun molemmat kilpailut ja sama tahti jatkui myös Minneapolisissa, missä ERX Motor Parkin rata teki suomalaiskuljettajaan suuren vaikutuksen.

– Rata oli niin jenkkityylinen kuin vain voi olla. Hypyt oli käsittämättömiä. Eihän noin lennetä rallicrossissa ikinä, mitä jo yhden kierroksen aikana tuolla oltiin ilmassa. Se on jo sekunneissa pitkä aika. Korkealla käydään monta kertaa. Niihin hyppyihin pitää oikeasti keskittyä ja pitää osata hypätä, Hallman kuvaili.

 

Hyppäys mukaan uuteen sarjaan tänä vuonna toi Tommi Hallmanille heti komean mestaruuden (Kuva: Jakub Nitka).

 

 

 

“Pysyi kuitenkin onneksi käsissä”

Euroopan kilpailuissa Hallman on kilpaillut suomalaisen SET Promotion -tiimin autolla, mutta Minneapolisissa alla oli yhdysvaltalaisen BAK40 Motorsports -tiimin auto, jonka huollosta kilpailuviikonloppuna vastasi kuljettajan mukana paikan päälle Yhdysvaltoihin matkustanut Hallmanin oma luottotiimi.

– Sillä autolla ei oltu ajettu puoleentoista vuoteen ja siinä oli aika paljon vikoja. Mekaanikot sai kyllä tehdä kovasti töitä, että se saatiin ajokuntoon. Jarrujen kanssa oli ongelmia koko viikonlopun ajan. Finaaleissa molempina päivinä onneksi auto oli parhaimmillaan, pystyi hyökkäämään ja oma ajokin kulki hyvin. Pystyi taistelemaan voitosta, Hallman iloitsi.

Lauantain finaalissa Hallman starttasi kolmannesta ruudusta, kun eturiviin asettuivat kilpakumppaneista George Megennis, sekä Simon Olofsson. Hallman sai hyvän startin ja nappasi johtopaikan haltuunsa jo toisen mutkan jälkeen.

– Tiesin, että Megennis kilkkaa Olofssonin ensimmäisessä mutkassa leveäksi ja varmasti siinä hän itse ajautuu myös leveäksi. Sisämutkassa oli puhtain linja, otin siihen tiukan linjan ja hyvän kiihdytyksen ensimmäiseen hyppyyn. Kakkosmutkan sisäpuoli oli todella liukas ja tiesin, että ulkopuolella oli pitoa enemmän. Megennis puolusti sisämutkaa, joten heitin auton poikittain ulkopuolelle ja pääsin kiertämään sieltä kärkeen, Hallman kertasi.

Noustuaan kilpailun johtoon, Hallman ajoi kovia kierrosaikoja ja oli matkalla kohti ylivoimaista voittoa, kunnes toiseksi viimeisellä kierroksella oikea takarengas hajosi ja lähti kokonaan irti vanteestaan. Megennis ja kolmanneksi lopulta noussut Casper Jansson aloittivat takaa-ajon, mutta Hallman kesti kilpakumppaneiden paineen, tuoden “kolmepyöräisen” autonsa ruutulipulle ykkösenä.

– Oli se vaikeaa kieltämättä, kun ei tiennyt yhtään miten auto reagoi kolmella renkaalla ajettaessa. Radan takaosassa isossa hyppyrissä auto meinasi lähteä käsistä, kun hyppyrinnokalla se kääntyikin toiseen suuntaan, lensi poikittain, ratti oli linkussa ja kädet teki töitä ohjaamossa. Pysyi kuitenkin onneksi käsissä, Hallman naurahti.

Sunnuntain finaaliin Hallman starttasi paalupaikalta. Onnistunut startti toi Hallmanille kärkipaikan, josta viikonlopun tuplavoittaja ei kilpakumppaneiden alun kovasta painostuksesta huolimatta kuuden finaalikierroksen aikana luopunut. Voittomarginaaliksi maalissa kirjattiin reilut neljä sekuntia toiseksi sijoittuneeseen Megennisiin nähden.

– Pari ensimmäistä kierrosta oli kovaa taistelua kärjessä, neljän kärki mentiin jonossa. Yllättävän kauas jäi Megennis sitten kuitenkin, eroa tuli lisää sen jälkeen, kun oltiin käyty molemmat lisälenkillä. Viimeisen kierroksen pystyi ajamaan jo hieman varmistellen ja kiertämään pahimmat kuopat, 50 pisteen marginaalilla mestariksi jyrännyt Hallman totesi.

Hallmanin kilpailukausi näillä näkymin päättyi nyt ajettuihin Minneapolisin kilpailuihin.

– Jos tulee jotain vielä eteen, niin se katsotaan sitten tilanteen mukaan. Tässä kohtaa suuri kiitos kaikille yhteistyökumppaneilleni, jotka ovat mahdollistaneet tämän kauden läpiviennin. Kiitos myös tiimilleni upeasta työstä läpi kauden, sekä kannattajille, jotka olette tsempanneet niin kilpailuissa, kuin myös sosiaalisen median puolella, Hallman lähetti lopuksi kiitosterveisensä.

Minneapolis ja NEXT-luokan tulokset

Lauantain finaali

1) Tommi Hallman 5.49,565
2) George Megennis (USA) + 1,120
3) Casper Jansson (SWE) + 1,205
4) Simon Olofsson (SWE) + 2,339
5) Mikaela Åhlin-Kottulinsky (SWE) + 9,289
6) Lane Vacala (USA) + 17,203
7) Eric Gordon (USA) + 40,192

Nopein kierrosaika: Hallman 55,848 (kierros 4/6)

Sunnuntain finaali

1) Tommi Hallman 5.41,168
2) George Megennis (USA) + 4,319
3) Simon Olofsson (SWE) + 4,636
4) Casper Jansson (SWE) + 7,883
5) Mikaela Åhlin-Kottulinsky (SWE) + 20,615
6) Eric Gordon (USA) + 35,784
7) Lane Vacala (USA) + 50,015

Nopein kierrosaika: Hallman 55,376 (kierros 4/6)

 

pitkävetovihjeet

 

EM-sarjan NEXT-luokan loppupisteet

1) Tommi Hallman 375
2) Casper Jansson (SWE) 325
3) George Megennis (USA) 306
4) Simon Olofsson (SWE) 299
5) Mikaela Åhlin-Kottulinsky (SWE) 262

 

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-videot: Nitro RX


Facebook kommentit