Eklundin tasainen työ toi voiton, Grönholm jäi kauas kärjestä – “Amatöörimäiset virheet”

3.2.2020 / 11:21
Kai Eklund ajoi voittoon Joensuussa (Kuva: Timo Louhelainen / AKK).

[ A- ] / [ A+ ]

Crosskartin SM-talvisarjan avausosakilpailu ajettiin sunnuntaina Joensuun raviradalla SM-viikon yhteydessä. Päivän selkeä ykkösnimi Xtrem-luokassa oli Kai Eklund.

Kai Eklund on Suomessa crosskartin pioneereja ja tekemänsä ahkeran työn lajin eteen lisäksi hän on myös lajissa erittäin menestynyt kilpailija aiemmilta vuosilta. Joensuun raviradalla sunnuntaina ajetussa SM-talvisarjan kauden avausosakilpailussa Eklund ei kolmella kierroksella kellottanut yhtäkään nopeinta aikaa, mutta tasainen työ, kaksi kakkossijaa ja yksi kolmassija, toivat voiton selkeällä, kymmenen pisteen marginaalilla.

– Voittoa lähdettiin hakemaan, ei se minua yllätä. Auto on hieno ja ihan uusi, suoraan Espanjasta. Eilen kuulin juttua, että “Eklundilla on ilta tullut, se ei oikein enää kerkiä”, kun äijät oli tuolla metsässä katsomassa, Eklund naurahti voittajana YLE:n haastattelussa kilpailun jälkeen.

Talvisarjan viime vuoden voittaja Pekka Salmi ajoi ensimmäisellä kierroksella nopeimman ajan, mutta kahdella seuraavalla kierroksella vauhti ei aivan riittänyt kuumimman kärjen tasolle ja näin Salmi jäi lopputuloksissa neljänneksi. Toisella ja kolmannella kierroksella nopeimman ajan kellotti puolestaan Antti Suutarinen, joka kuitenkin teki ajovirheen ensimmäisellä kierroksella. Siinä meni mahdollisuudet voiton osalta, mutta Suutarinen oli kuitenkin kolmas.

Ensimmäisen kierroksen ajovirheeseen hukkasi omat mahdollisuutensa myös kilpailun seuratuin kuljettaja, rallicrossin MM-sarjan viime vuoden nelonen Niclas Grönholm, jonka ensimmäinen kilpailusuoritus päättyi pyörähdykseen ja loppupään sijoitukseen. Toisella ja kolmannella kierroksella Grönholm ajoi kuudenneksi ja neljänneksi nopeimmat ajat, mutta loppupisteissä sijoitus jäi avauskierroksen ajovirheen seurauksena kahdeksanneksi.

– Amatöörimäiset virheet ensimmäisessä vedossa pilasivat minun mahdollisuudet hyvään lopputulokseen. Mutta oli kivaa olla taas pitkästä aikaa ratin takana, Grönholm kommentoi Instagram-tilinsä Stories-osiossa kilpailun jälkeen.

Eklundin tavoin myös Jari-Matti Tiilikka teki tasaisen varmaa työtä koko päivän ajan ja kolme hyvää kierrosta toivat seinäjokiselle hienon kakkossijan. Siinä missä Tiilikka on tehnyt crosskartin lisäksi hyvää tulosta myös rallissa ja rallisprintissä, niin rallissa pari Suomen mestaruutta urallaan voittanut Jesse Turunen debytoi nyt crosskartin parissa. Ja debyytti olikin komea, kun kahden kierroksen jälkeen Turunen oli kilpailun johdossa tasapistein yhdessä Eklundin kanssa.

Turunen olisi taistellut heti debyytissään kilpailun voitosta ja palkintosijoituksista, mutta tällä kertaa auton tekniikkamurheet pilasivat joensuulaisen kilpailun lopputuloksen osalta.

– Vähän yllätyin itsekin, että heti avauskierroksella pääsin kamppailemaan sekunneista ihan kovimman kärjen kanssa. Toisen kierroksen jälkeen olin kisan johdossa tasapistein Eklundin kanssa. Valitettavasti tekniikka astui peliin, enkä päässyt starttaamaan viimeiselle kierrokselle ollenkaan, seitsemänneksi sijoittunut Turunen kommentoi tiiminsä Facebook-sivulla.

Konsta Saarinen, 15, debytoi Xtrem-luokassa komeasti ajamalla heti viidenneksi. Timo Laapotti, talvisarjan viime vuoden kolmonen ja NEZ-sarjan kakkonen, jätettiin Joensuussa sijalle 12. Xtrem Junior -luokan kärkikolmikon muodostivat Tuukka Kauppinen, Ilari Sääskilahti, sekä Raoul Dahlqvist. Muissa luokissa voittoihin ajoivat Lauri Halonen (85cc), sekä Elias Kalliokoski (125cc). Sekä Halonen, että Kalliokoski olivat luokassaan nopein kaikilla kolmella kierroksella.

Crosskartin SM-talvisarjan kaksi muuta osakilpailua ajetaan Siikajoella (22.2.) ja Raahessa (23.2.).

Xtrem-luokan lopputulokset Joensuussa

1) Kai Eklund 79
2) Jari-Matti Tiilikka 69
3) Antti Suutarinen 68
4) Pekka Salmi 62
5) Konsta Saarinen 59
6) Toni Reijonen 56
7) Jesse Turunen 52
8) Niclas Grönholm 48
9) Pasi Penttinen 41
10) Juha-Pekka Perämäki 39

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit