Emil Lindholm ajoi historialliseen voittoon Tunturirallissa – “Kaikkea on sattunut ja tapahtunut”

26.1.2019 / 22:22
Emil Lindholm ajoi voittoon Tunturirallissa Volkswagenin ratissa (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Emil Lindholm yhdessä kartanlukijansa Mikael Korhosen kanssa ajoi ylivoimaiseen voittoon rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailussa Tunturirallissa. Samalla Lindholmista tuli tämän legendaarisen kilpailun historian toiseksi nuorin yleiskilpailun voittaja kautta aikojen.

Kymmenestä erikoiskokeesta viidelle nopeimman ajan ajanut Emil Lindholm oli tämänvuotisessa Tunturirallissa täysin omaa luokkaansa. Huolimatta perjantaisesta ulosajostaan Mäntyvaaran raviradalla ja lauantain ohjaustehostin ongelmista voittomarginaaliksi Lindholmin ensimmäisessä Volkswagen Polo GTI R5 -autolla ajetussa kilpailussa muodostui lopulta 49,2 sekuntia.

– Aikamoinen viikonloppu! Kaikkea on taas sattunut ja tapahtunut. Mutta hei, onneksi ollaan täällä ja auto toimii. Ykkösenä, ei se voi siitä paljon paremmaksi muuttua, Lindholm iloitsi tuoreeltaan viimeisen erikoiskokeen jälkeen UrheiluUutiset.comin haastattelussa.

Ennen viimeistä erikoiskoetta, legendaarista Ristilammen lähes 50-kilometristä maratonia, Lindholmin johtomarginaali toisena olleeseen Teemu Asunmaahan nähden oli 39,6 sekuntia. Kun viimeisellä erikoiskokeelle ei sattunut mitään ohjelmaa ja auto toimi, tiesi Lindholm voittavansa rallin maalin lähestyessä. Tunnekuohua uran ensimmäisen SM-rallin yleiskilpailun voiton lähestyessä ei kuitenkaan tullut.

– Ei oikeastaan ehtinyt tulla. Psyykkasin itseäni ennen viimeistä pätkää, että nyt ajetaan tämä pätkä loppuun ja sitten mietitään tulevaa. Ja se onnistui itse asiassa aika hyvin. Siinä mielessä kurvailin aika rauhassa viimeiset mutkat, Lindholm hymyili.

Emilin isä Sebastian Lindholm ajoi Tunturirallin voittoon vuonna 1995. Emilin voiton myötä Lindholmeista tuli Tunturirallin historian toinen yleiskilpailun voittoon yltänyt isä-poika yhdistelmä. Ensimmäisenä tähän saavutukseen ylsivät Sebastianin serkku Marcus Grönholm (1996-1998) ja Marcuksen isä Ulf Grönholm (1981). Selvää on, että Sebastianille poikansa voitto oli iso asia ja itse asiassa sekä isä-Lindholm, että Marcus Grönholm olivat vastaanottamassa Emiliä viimeisen erikoiskokeen maalissa.

– Isä oli maalissa serkkupoikansa (Marcus Grönholm) kanssa. Oli todella onnellinen! Uskon jopa, että oli ylpeä. Hän tietää mitä tämä kisa on. Ei ole helppo, Emil Lindholm korosti.

Ja jos tekivät Lindholmit Tunturirallin historiaa, niin samalla myös Emil kirjautti nimensä tämän maineikkaan kilpailun historiankirjoihin olemalla kautta aikojen toiseksi nuorin Tunturirallin yleiskilpailun voittaja. Esapekka Lappi sai vielä pitää ykkössijansa. Lappi voitti Tunturirallin 21-vuotiaana, kun taas Lindholm oli voittaessaan iältään 22 ja puoli vuotta. Lindholm ohitti nyt kaikkien aikojen tilastossa muun muassa Hans Laineen, Eerik Pietarisen, sekä Tommi Mäkisen.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Kouvolassa helmikuussa, mutta siellä Lindholmia ei kuitenkaan nähdä. Lindholm kilpailee samana viikonloppuna Ruotsin MM-rallissa WRC2-luokassa.

– Tämä (voitto) oli tärkeä pisteiden suhteen, täältä kun saa kovemmat pisteet kuin muista SM-ralleista. Rauhallisin mielin voi lähteä nyt Ruotsiin, ei tarvitse SM-sarjaa murehtia sen puoleen. Jos viiden sakkiin ehtisi, niin se olisi hienoa. Ei tule olemaan helppoa, Lindholm pohti tulevaa koitosta.

Volkswagenin uutuusauto vakuutti Lindholmin.

– Se on hieno auto ajaa! Hyvin erilainen kuin Skoda omalla tavallaan, balanssiltaan vähän yliohjaavampi. Siihen pitää vaan tottua, sitä saa paiskoa vähän enemmän. Pitoa on kyllä hyvin, Lindholm kehui.

Ja vielä loppuun se perinteinen rankkaus uran tähänastisista saavutuksista, nouseeko nyt tullut Tunturirallin ykkössija ykköseksi?

– Kyllä, ehdottomasti, Lindholm päätti.

Tunturiralli 2019 ja yleiskilpailun kuuden kärki

1) Emil Lindholm (Volkswagen) 1.58.54,0
2) Teemu Asunmaa (Skoda) + 49,2
3) Juha Salo (Skoda) + 59,6
4) Henrik Pietarinen (Skoda) + 1.13,3
5) Valtteri Bottas (Ford) + 1.59,2
6) Jukka Ketomäki (Skoda) + 4.14,0

Tunturirallin kaikkien aikojen nuorimmat yleiskilpailun voittajat

1) Esapekka Lappi, 21
2) Emil Lindholm, 22
3) Hans Laine, 22
4) Eerik Pietarinen, 24
5) Tommi Mäkinen, 25

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit