MOTORSPORT

Emil Lindholmilla edessään kiireiset viikot – Ruotsin lumelta Qatarin aavikolle

GRX-tiimin Emil Lindholm yhdessä kartanlukijansa Reeta Hämäläisen kanssa avaavat kilpailukautensa tällä viikolla ajettavalla Ruotsin MM-rallilla.

Vuodesta 2016 lähtien Emil Lindholm, 26, on avannut kilpailukautensa aina Rovaniemeltä ja legendaarisesta Tunturirallista, mutta tänä vuonna tilanne on toinen. Lindholmin ja kartanlukija Reeta Hämäläisen kauden ensimmäinen kilpailu kun osuu vasta helmikuulle ja on tällä viikolla ajettava Ruotsin MM-ralli.

– Edellisestä rallistamme on lähes kolme kuukautta aikaa. En muista, että olisin koskaan aloittanut rallikauttani vasta helmikuussa. Mutta testejä on ajettu ja olen tässä välissä pystynyt keskittymään myös muihin asioihin, kuten opintoihini, Lindholm kertoo tiedotteessaan.

Lindholmille ja Hämäläiselle viime kausi oli menestyksekäs, kun Lindholm meni ja voitti rallin MM-sarjassa WRC2-luokan mestaruuden, sekä WRC2 juniorimestaruuden ja Hämäläinen puolestaan kruunattiin WRC2-luokan kartanlukijoiden mestariksi. Viimevuotiseen tapaan kaksikko kilpailee MM-sarjassa Toksport WRT -tiimin väreissä, mutta muutoksen aiempaan tuo Skodan uusi auto, Fabia RS Rally2, jolla Lindholm ja Hämäläinen kilpailevat nyt ensimmäistä kertaa.

– Uusia juttuja ja uusi auto. Viikonloppuna ajoimme Fabia RS Rally2:lla testiä täällä ja kaikki on kunnossa tulevaan. Autolla ei ole kovin paljoa ajettu lumella, joten jotain pieniä juttuja jäi vielä testaamatta joita haluan jatkossa kokeilla. Mutta kaikki on kunnossa ja meillä on hyvä pohja, josta viikonlopulle ponnistaa, Lindholm vakuuttaa.

Vaikka Lindholm hyppääkin nyt ensimmäistä kertaa uutuusauton ratin taakse kilpailussa, on auto toki hänelle äärimmäisen tuttu, toimihan Lindholm yhtenä Skodan testikuljettajista tätä autoa kehitettäessä muun muassa Suomessa.

– Uusi moottori vääntää paremmin alhaalta. Pidempi akseliväli auttaa kovavauhtisissa mutkissa ja auto on näissä mutkissa aiempaa vakaampi ajaa. Vastaavasti hitaisiin mutkiin uutta autoa pitää kääntää hieman enemmän. Ralliautossa jokaiselle osa-alueelle etsitään aina paras mahdollinen kompromissi, jotka yhdessä tuottavat parhaan mahdollisen kokonaisuuden, Lindholm kuvailee.

Skodan uutuusauto näytti heti MM-debyytissään Monte Carlossa olevansa valmis menestymään, ajettiinhan Skoda Fabia RS Rally2 -autoilla RC2-luokan pohja-aikoja 16 kappaletta, kun kilpailussa erikoiskokeita oli 18. Lindholmin kohdalla hauska sattuma muuten on se, että samalla autolla millä Lindholm Ruotsissa kilpailee, voitti ranskalaislegenda Francois Delecour Monte Carlon MM-rallissa WRC Masters Cup -luokan, joka on tarkoitettu yli 50-vuotiaille kuljettajille.

– Hyvää tulosta lähdemme ajamaan ja kilpailu on varmasti kovaa. Reitti näyttää hyvältä. Lunta on riittävästi, penkat ovat yli puolimetrisiä, teiden pohjat kunnossa, joten hyvät olosuhteet talvirallille ovat olemassa. Viikonlopulle on luvattu plusasteita, joten jää nähtäväksi miten ajo-olosuhteet tästä vielä muuttuvat, Lindholm pohti rallin MM-sarjan kauden toisen osakilpailun startin lähestyessä kovaa vauhtia.

 

Tältä näyttää Skodan uusi auto, jolla Emil Lindholm tänä vuonna MM-sarjassa kilpailee (Kuva: Hannu Rainamo).

 

 

 

“Tottakai voitto olisi hieno juttu”

Lindholm osallistuu Ruotsin MM-ralliin nyt neljättä kertaa urallaan. Vuosina 2019 ja 2020 sijoitus “kakkosluokan” autojen yleiskilpailussa oli kolmen parhaan joukossa, mutta viime vuonna ulosajo heti kilpailun alussa vei mahdollisuudet taistella kärkisijoista. Lindholmin tarkoituksena on ajaa tänä vuonna vähintään kahdeksan MM-rallin ohjelma, eli kolmannen polven autourheilija lähtee taistelemaan toisesta peräkkäisestä WRC2-mestaruudesta.

– Konkreettista pakkoa ei ole tässä vaiheessa kautta voittaa, mutta tottakai voitto olisi hieno juttu. Ja sen eteen kaikkemme tehdään. Luulen, että paras keino saavuttaa hyvä tulos on se, että tekee parhaansa. Tänä vuonna kaikki alkaa taas alusta ja viime vuoden meriiteistä meille ei ole mitään etua. Tässä rallissa tavoitteemme siintävät sunnuntailla, joten koetetaan lähteä maltilla liikkeelle, Lindholm suunnitteli.

Lindholmilla ja Hämäläisellä on edessään kiireinen lopputalvi, sillä heti Ruotsin MM-rallin jälkeen kaksikko osallistuu 16.-18. helmikuuta ajettavaan Qatar International Rally -kilpailuun, joka on FIA:n Lähi-idän rallisarjan kauden toinen osakilpailu.

– Tiedossa on hyvinkin erilainen ralli, verrattuna mihinkään muuhun aikaisempaan ralliin johon olen osallistunut. Kun keskustelin kilpailuun osallistuneen Kris Meeken kanssa, niin hän kertoi rallireitin sisältävän aavikkoralleista tuttuja piirteitä, hiekka-aavikkoa, jonka ajourat ja -väylät muodostavat erikoiskokeen. On mielenkiintoista nähdä ja kokea minkälaisia ralleja ja minkälaisissa olosuhteissa Lähi-idän mestaruussarjaa ajetaan, Lindholm ennakoi.

Jo aiempien vuosien kilpailujen videokuvien perusteella voi hyvin havaita, että tässä Qatarissa moni asia eroaa niistä ralleista joihin Euroopassa olemme tottuneet.

– Rallissa käytettävät tieurat eivät ole yhtä selkeitä ajaa kuin normaalissa sorarallissa. Ympärillä on vain hiekkaa ja soraa. En tiedä mitä odottaa, Lindholm myönsi.

Maaliskuussa edessä on MM-sarjan kauden kolmas osakilpailu, joka ajetaan Meksikossa. Myös tämä kilpailu on Lindholmille uusi tuttavuus.

– Matkustan Meksikoon ja koko Väli-Amerikkaan ensimmäistä kertaa elämässäni. Meksikossa ajetaan noin kahden kilometrin korkeudessa ja se tuo ensikertalaiselle uusia haasteita tullessaan. Meksikon jälkeen tiedämme missä osakilpailuissa kautemme keväällä ja kesällä jatkuvat, Lindholm paljasti.

Ruotsin MM-ralli käynnistyy erikoiskokeiden osalta torstai-iltana kello 20.05 Suomen aikaa. Kilpailu päättyy sunnuntaina. Neljän päivän aikana urakoidaan 18 erikoiskoetta yhteispituudeltaan 301,18 kilometriä.

 

pitkävetovihjeet

 

Sosiaalisen median kanavat

Emil Lindholm

Facebook
Instagram
Twitter

Reeta Hämäläinen

Facebook
Instagram

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com