Emma Kimiläinen pääsi heti voiton makuun uudessa sarjassa – “Hermoja raastavaa”

12.6.2020 / 09:42
Emma Kimiläinen juhli voittoa viime vuonna Assenissa (Kuva: W Series).

[ A- ] / [ A+ ]

Viime vuonna käynnistynyt, vain naisille tarkoitettu pikkuformuloiden W Series -sarja, on tämän vuoden osalta peruttu koronaviruspandemian takia, mutta ilman kilpailuja ei tämäkään sarja tänä vuonna jää.

Pelastajaksi nousivat tietenkin simulaattorit ja e-urheilu, kun W Series -sarjan taustavoimat kehittivät kymmenen osakilpailua käsittävän W Series Esports League -sarjan. Sarjassa kilpaillaan viikon välein joka torstai kymmenellä eri radalla ja jokaisella radalla ajetaan kahdet aika-ajot, sekä kolme kilpailulähtöä. Kaksi ensimmäistä lähtöä ovat pituudeltaan 15 minuuttia, kun taas kolmannessa lähdössä pisteistä taistellaan 20 minuutin ajan.

Uuden simulaattorisarjan kauden avaus ajettiin torstaina Italian Monzassa, missä ykköstähdeksi nousi kahteen voittoon yltänyt Beitske Visser, W Series -sarjan viime vuoden pistekakkonen. Visser ajoi voittoon ensimmäisessä ja kolmannessa lähdössä, toisessa lähdössä sijoitus oli yhdeksäs. Suomalaisväriä sarjaan tuo Emma Kimiläinen, jonka aiempi kokemus simulaattoreista oli varsin vähäistä.

– Tämä kaikki on minulle täysin uutta. Edellisen kerran kun ajoin kilpaa tietokoneilla, se oli silloin kun käytin (ohjaamiseen) näppäimistöä, Kimiläinen myönsi W Series -sarjan tiedotteessa.

Ennen ensimmäistä ja kolmatta kilpailulähtöä ajettiin kymmenen minuutin mittainen aika-ajo, kun taas toiseen kilpailulähtöön startattiin ensimmäisen kilpailulähdön lopputulosten käänteisessä järjestyksessä. Kimiläinen ei ensimmäisessä aika-ajossa onnistunut, vaan joutui starttaamaan kauden avauskilpailuun aivan lähtöruudukon hänniltä. Avauskierroksella suomalainen nousi jo kymmenen kärjen tuntumaan, mutta jäi lopulta kilpailussa viimeiseksi, joka toi toiseen kilpailulähtöön paalupaikan.

Kun Kimiläiseltä toisen kilpailulähdön jälkeen kysyttiin, että taktikoitko paalupaikan toiseen kilpailulähtöön, eivät Kimiläisen hymy, silmänisku ja käsiliikkeet jättäneet mitään arvailujen varaan. Kokeneen kilpailijan onnistunut veto kannatti, kun Kimiläinen “kaasutteli” toisessa kilpailulähdössä voittoon, johtaen kilpailua startista aina maaliin asti.

– En voi uskoa, että voitin kilpailun, hullua! Olihan se hermoja raastavaa. En ole koskaan tuntenut näin oikeassa kilpa-autoilussa, koska siellä tiedän mitä teen, mutta tästä minulla ei ollut mitään kokemusta ja en luottanut itseeni jarrutuksissa. Syke oli siellä 140:ssä koko kilpailun ajan, mutta en tehnyt yhtään virheitä ja olen niin onnellinen tästä. Todella hieno kokemus, Kimiläinen hehkutti.

Toisessa aika-ajossa Kimiläinen ei onnistunut kiilaamaan kärkikymmenikköön, starttasi jälleen kaukaa kärjen takaa, mutta nousi muutaman pykälän ylöspäin ollen maalissa lopulta 13. Ensimmäisen osakilpailun ja kolmen ensimmäisen kilpailulähdön jälkeen Kimiläinen on kokonaispisteissä sijalla seitsemän. Visserin ja Kimiläisen lisäksi yksi suurimmista onnistujista Monzassa oli 16-vuotias venäläislupaus Irina Siderkova, joka kirjautti sijat 2-2-4.

– Minuun vaikutuksen teki Visser, joka voitti kaksi lähtöä tyylillä, mutta myös Kimiläinen, joka ajoi käänteisessä lähtöjärjestyksessä ajetun lähdön voittoon huolimatta siitä, että (Fabienne) Wohlwend antoi lopussa kovaa painetta hänelle. Ja vaikka Sidorkova ei voittanutkaan yhtään lähtöä, oli hän yksi avauksen tähdistä. En yllättyisi yhtään, jos hän ajaisi seuraavassa osakilpailussa jo voittoon, David Coulthard, ex-F1-tähti ja W Series -sarjan yksi taustavaikuttajista, ennusti.

Seuraavat kolme kilpailulähtöä ajetaan ensi viikon torstaina Austinin radalla Yhdysvalloissa. Kaikki W Series Esports League -sarjan kilpailut ovat nähtävissä suorina lähetyksinä W Series -sarjan Twitch-, YouTube- ja Facebook-kanavalla.

Pistetilanne 3/30 kilpailulähdön jälkeen

1) Beitske Visser (NED) 49
2) Irina Sidorkova (RUS) 46
3) Gosia Rdest (POL) 36
4) Nerea Marti (ESP) 35
5) Tasmin Pepper (RSA) 30
6) Marta Garcia (SPA) 23
7) Emma Kimiläinen 23
8) Caitlin Wood (GBR) 20
9) Ayla Agren (NOR) 20
10) Alice Powell (GBR) 19

W Series Esports League kilpailukalenteri 2020

11.06. Monza, Italia
18.06. Austin, Yhdysvallat
25.06. Brands Hatch, Englanti
02.07. Interlagos, Brasilia
09.07. Spa-Francorchamps, Belgia
16.07. Watkins Glen, Yhdysvallat
23.07. Suzuka, Japani
30.07. Bathurst, Australia
06.08. Nurburgring, Saksa
13.08. Silverstone, Englanti

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: W Series


Facebook kommentit