Ensimmäinen merkittävä koko kauden peruutus – Titaanicrossia ei ajeta 2020

14.4.2020 / 15:35
Toomas Heikkinen sijoittui Titans RX -sarjassa 2019 kolmanneksi (Kuva: MJP Promotions).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin Titans RX -sarja jää tänä vuonna ajamatta kokonaan.

Siinä missä maailmanlaajuinen koronavirus-kriisi on aiheuttanut autourheilun puolella kilpailukohtaisia peruutuksia ja siirtoja kuluvan kevään aikana, on merkittävistä sarjoista rallicrossin Titans RX ensimmäinen, joka ilmoittaa jo nyt, että koko sen kausi on peruttu. Titans RX -sarjaa oli tarkoitus ajaa tänä vuonna 14 osakilpailua seitsemänä eri viikonloppuna ja kuudessa eri maassa: Unkarissa kahdesti, sekä Itävallassa, Portugalissa, Ranskassa, Kanadassa ja Saksassa jokaisessa kerran.

– Tiesin heti tämän kriisin alkuvaiheessa, että tästä vuodesta tulisi vaikea, tilanne on todella haastava niin yhteistyökumppaneille, kuin kuljettajillekin. Tästä syystä päätin perua koko kauden yhdessä FIA:n kanssa pari viikkoa sitten, ja asiaan on saatu nyt myös vahvistus. Katseet on käännetty jo ensi vuoteen, Titans RX -sarjan vetäjä Max J. Pucher sanoi Motorline.cc -sivuston haastattelussa.

Pucher ja hänen omistamansa itävaltalainen MJP Racing -tiimi toivat viime vuonna kansainväliseen rallicrossiin täysin uuden sarjan, kun Titans RX -sarja näki päivänvalon. Sarjassa kilpaillaan yksityyppiluokassa, eli autot, jotka kantavat nimeä Pantera RX6, ovat ulkonäöltään ja tekniikaltaan identtiset. Viime vuonna sarjalla oli autoja käytössään 15 kappaletta, kun tälle vuodelle niitä olisi ollut 20.

Avauskaudella 2019 ajettiin 12 osakilpailua kuutena eri viikonloppuna ja kuudessa eri maassa. Itävallan, Unkarin ja Ranskan lisäksi sarjan pisteistä taisteltiin sellaisilla maineikkailla rallicross-radoilla, kuin Englannin Lydden Hill, Portugalin Montalegre, sekä Saksan Estering – kaikki tuttuja ratoja muun muassa rallicrossin MM-sarjasta.

Mukana sarjassa nähtiin viime vuonna yhteensä 28 kuljettajaa ja suomalaisväriä mukaan toi mestaruudesta aina kauden viimeiseen finaalilähtöön asti tiukasti taistellut Toomas “Topi” Heikkinen, jonka loppusijoitus pisteissä oli lopulta Kevin ja Timmy Hansenin jälkeen kolmas. Mukana sarjassa avauskaudella nähtiin myös rallin MM-sarjasta tutut Craig Breen, sekä Hayden Paddon.

 

Ari Vatanen ja Atte Varsta, Titans RX-sarjan lähettiläs ja kaupallinen johtaja vuonna 2019 (Kuva: MJP Promotions).

 

“Suomesta ei vaan löytynyt tahoa”

Suomalaisväriä sarjassa nähtiin myös radan ulkopuolella, kun Atte Varsta toimi Titans RX -sarjan kaupallisena johtajana ja Ari Vatanen, rallin vuoden 1981 maailmanmestari, sarjan lähettiläänä. Kaudelle 2020 sarjan kulisseissa käytiin neuvotteluja osakilpailun tuomiseksi Suomeen tänä vuonna ja tämän Varsta vahvisti UrheiluUutiset.comille viime vuoden lokakuussa.

– Tällä hetkellä käydään ensi vuoden osalta suomalaisten kanssa neuvotteluja kisapaikasta. Kyllä se toiveissa on, että saataisiin Suomeen yksi osakilpailu. Se on ihan realistista, Varsta kommentoi.

Lopulta kun kilpailukalenteri joulukuussa julkistettiin, ei Suomea kuitenkaan listalta kilpailuisännän ominaisuudessa löytynyt.

– Yritys oli kova, eikä se jäänyt Titansin puolelta ehdoista kiinni. Suomesta ei vaan löytynyt tahoa, joka olisi ollut valmis ottamaan vastaan promoottorin roolin ja sen myötä taloudellisen riskin, vaikka isossa kuvassa puhutaankin hyvin maltillisista luvuista, Varsta korosti joulukuisessa haastattelussamme.

Motorline.cc -sivustolle antamassaan haastattelussa Pucher puolestaan sanoi Titans RX -sarjan löytäneen tälle vuodelle merkittävän yhteistyökumppanin öljyteollisuuden puolelta ja sarjassa oli tarkoitus siirtyä kilpailemaan ekopolttoaineella. Lisäksi sarjan tulevaisuutta ajatellen Pantera -kilpa-autosta on olemassa jo sähköinen versiokin.

Pucherin mukaan, vaikka sarjaa ei tänä vuonna nyt siis ajetakaan, Titans RX saattaa tehdä näytösluonteisia esiintymisiä tulevana syksynä jonkun muun rallicross-sarjan lisäluokkana.

– Se olisi mahdollisuus promota sarjaa. Tarvitsemme neljän viikon varoitusajan, että saamme kaikki autot lähtöviivalle, Pucher taustoittaa.

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: TitansRX Europe


Facebook kommentit