MOTORSPORT

Esapekka Lapin jackpot – kuusi pohja-aikaa: ”Olisihan se voinut paremminkin mennä”

Toyotan Esapekka Lappi oli Italian MM-rallin valopilkku. Vaikka Ott Tänak ajoikin uransa avausvoittoon, oli Lapin suoritus vähintään samaa luokkaa. Vasta uran toinen WRC-kilpailu, ja tuloksena neljäs sija ja peräti kuusi erikoiskokeen nopeinta aikaa.

Lappi oli kisan jälkeen kylmänviileä itsensä.

– No, olisihan se voinut paremminkin vielä mennä, jos ei olisi ollut perjantaina niitä probleemia sen vaihdelaatikon kanssa. Voisi olla tarina toinen, mutta ihan hyvä se on näinkin. Tuommoiset ongelmat kuuluvat tähän lajiin. Kuitenkin selvittiin maaliin. Pitää olla tyytyväinen. Ja luottamusta tulee koko ajan lisää kun kyytiäkin tulee, Lappi totesi UrheiluUutiset.comille.

Lappi ja kartanlukija Janne Ferm jäivät voitosta 2.12 minuuttia, ja palkintokorokkeesta 1.05 minuuttia. Perjantain vaihdelaatikkohässäkässä, kun kakkosvaihde uupui, hän menetti hyvinkin puolitoista minuuttia.

Kun aski saatiin kuntoon, alkoi Lappi pudotella pohja-aikoja. Itse asiassa ensimmäinen niistä syntyi vielä vikuroivalla vaihteistolla, ja viimeinen kuin kruununa päätöserikoiskokeelle, ns. powerstagelle.

– Ei se tuntunut sen kummemmalta. Olihan se ajaminen puhdasta. Portugalissa tuntui, että ajamisen pitäisi olla aivan täydellistä. En tiedä sitten pääsinkö vain paremmin sinuiksi nyt auton kanssa. Nyt se ajo tulee ikään kuin automaattisemmin, Lappi mietti.

– Täällä ei kuitenkaan ollut kovin kovavauhtisia teitä, niin ei tarvinnut edes sillä tavalla kovaa laskea. Piti vain ajaa siististi ja varoa, ettei tullut auton kanssa mitään räkäluisuja. Piti auton puhtaalla linjalla, niin kello tykkäsi automaattisesti. Ne (pohja-ajat) tulivat vähän vahingossa paikkapaikoin. Toki powerilla annoin sitten tulla sen minkä uskalsin. Alussa oli kapeita paikkoja, siinä en halunnut vielä älyttömästi yrittää kun ei tiedä mitä siellä heinikoissa on. Se ensimmäinen väliaikahan oli aika huono, mutta lopussa oli leveämpää ja lentohiekkaa, niin silloin pystyi luottamaan siihen, että auto pysyy tiellä.

Neljäs sija ja pohja-ajat kielivät kolmesta asiasta: 1. Lappi on vetomies, 2. Toyota on soralla täysin kilpailukykyinen ja 3. Toyota on myös luotettava.

Tallipäällikkö Tommi Mäkisen Lappi ehti nähdä heti kisan jälkeen vain nopeasti.

– Kävi kehumassa lähinnä. Kyllä se kiitteli, että hyvin meni. Eiköhän tuo tyytyväinen varmasti ollut.

Sardiniassa Lapin keskinopeus oli 90,4 km/h. Seuraavissa ralleissa Puolassa ja Suomessa vauhti on aivan toista. Kummassakin osakilpailussa lasketaan nilkka suorana. Suomessa keskinopeus oli viime vuonna 126, ja Puolassakin 116.

– Siinäpä sitä on sitten haastetta taas. Ajotyyli löytyi nyt näihin hitaampiin ralleihin, ja nyt pitää opetella uusi tyyli kovavauhtisempiin. Ja saada se luotto, että uskaltaa vaan mennä tarpeeksi kovaa. Näillä autoilla voi aerodynamiikan takia mennä niin hiton kovaa, Lappi miettii.

Lue myös Latvala iloitsi tasaisuudestaan

https://urheiluuutiset.com/wp-content/uploads/2015/09/australia_day_2_kris_meeke-1.jpg Koivula, twitter @https://urheiluuutiset.com/wp-content/uploads/2015/09/australia_day_2_kris_meeke-1.jpgKoivula

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com