Esapekka Lappi mestaruusjahdista Australiassa: ”Jotenkin pitää psyykata”

15.11.2016 / 16:07
Juhlivatko Esapekka Lappi ja Janne Ferm WRC2-luokan maailmanmestaruutta, se selviää viimeistään sunnuntaina aamuyöllä. (kuva: Skoda Motorsport)

[ A- ] / [ A+ ]

Esapekka Lappi on kolmen ajopäivän päässä rallin WRC2-luokan maailmanmestaruudesta. Mikäli Lappi voittaa tai on toinen Australiassa, on hän myös mestari.

Lappi ja kartanlukija Janne Ferm testasivat Skodaa maanantaina, ja testien perusteella mestaruusprojekti etenee oikeilla raiteilla.

– Ihan kivaa on ollut tähän mennessä. Täällä pukkaa kesää. Tietkin ovat aika hienoja ja hyväkuntoisia, ja ihan kivan luonteisiakin, Lappi sanoo.

– Kenguruita on näkynyt, käärmeitä ei, eikä onneksi hämähäkkejään. Mutta aivan helvetin iso lisko oli kyllä maanantaina testeissä. Ei ollut ihan sisilisko.

Lappi ajaa Australiassa toista kertaa. Aiempi visiitti tapahtui Aasia-Tyynenmeren sarjan merkeissä vuonna 2013, ja silloin tuloksena oli voitto. Rallin reitti tokikaan ei ole sama, mutta Lappi uskoo, että aiemmasta kokemusta on hyötyä.

– Vähän joo. Teissä on jonkin verran eroja, vaikka ei se ralli niin kauhean kaukana täältä ollut. Olisiko joku 400 kilometriä matkaa. Täällä tie on kovavauhtisempaa. Tienpinta on aika samantyylinen. Silloin satoi toisena päivänä vettä, ja se oli ihan hemmetin liukasta. Tietää ainakin varautua siihen jos tippoja tulee. Silloin tulee aikamoista luistohommaa, jopa enemmän kuin Walesissa.

Lappi tarvitsee vähintään kakkossijan mestaruuteen. Jos hän on kolmas tai huonompi, on maanmies Teemu Suninen mestari. Ennen päätökisaa Sunisen pisteet ovat 120. Lapilla on 107 pistettä, ja kakkossijan tai voiton pisteillä hän nousisi ohi ja mestaruuteen.

Australiassa on mukana vain viisi MM-pisteistä ajavaa WRC2-kuskia: Lapin lisäksi Hubert Ptaszek, Jourdan Serderidis, Khalid Mohammad Al-Suwaidi ja Nicolas Fuchs.

Millaisella taktiikalla lähdet ajamaan heitä vastaan?

– Se onkin hyvä kysymys. Pitäisi motivoida itsensä kuitenkin siihen, että pystyisi ajamaan jotain vauhtia ja pitämään rytmin, eikä saisi tulla virheitä. Varsinaisesti kilpaa ei kuitenkaan tarvitse ainakaan teoriassa ajaa. Ei se taso mikä täällä on päätä huimaa. Jotenkin pitää psyykata itsensä. Ajattelen kuitenkin niin, että tämä on kisa muiden joukossa ja kaikki ennakkovalmistautuminen tehdään samalla tavalla kuin aina, oli se vastus sitten mikä tahansa. Jotenkin niin se on kai tehtävä, Lappi puntaroi.

Kilpailu alkaa Suomen aikaa perjantain vastaisena yönä ja jatkuu sunnuntain aamuyöhön.

Miiro Koivula, twitter @MiiroKoivula

Lue myös Latvalalla motivaatio kunnossa


Facebook kommentit