Esapekka Lappi SM-rallissa Kuopiossa, mutta niin on myös 2012 mestaruusautokin

31.1.2023 / 08:22
Pekka Keski-Korsu ajoi Tunturirallissa SM5-luokassa viidenneksi (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Esapekka Lappi jyräsi vuonna 2012 rallin SM1-luokan Suomen mestariksi voittamalla kauden kaikki seitsemän osakilpailua. 11 vuotta myöhemmin Lapin mestaruusauto on edelleen mukana SM-sarjassa, mutta eri luokassa kuin aiemmin.

Kuopion SM-rallissa tulevana lauantaina lähtöjonossa nähdään mielenkiintoinen tilanne. Numerolla neljä reitille starttaava Esapekka Lappi ohjastaa Hyundain tehdastiimin i20 N Rally1 -autoa, joka on Lapille tällä hetkellä se uran nykyhetki. Samaisesta jonosta numerolla 22 löytyy myös Lapin kilpailuhistoriasta äärimmäisen tuttu auto, SM-sarjan vuoden 2012 mestaruusauto Ford Fiesta S2000, jota ohjastaa Pekka Keski-Korsu.

Siinä missä Lappi vei kyseisellä autolla Suomen mestaruuden vuonna 2012 SM-sarjan kuninkuusluokassa, niin Keski-Korsu kilpailee autolla tänä vuonna SM5-luokassa.

– Autot vanhenee ja luokat vaihtuu. Kyseessähän on vieläkin tosi nopea auto, Printsport Racingin isäntä Eero Räikkönen kommentoi UrheiluUutiset Motorsportille Tunturirallissa aiemmin tammikuussa.

Vaikka auto korinsa puolesta sama onkin kuin Lapin mestaruuskaudella vuonna 2012, niin selvää on, että siihen on pitänyt tehdä paljon muutoksia, että kilpaileminen pienemmässä luokassa tällä kaudella on mahdollista.

– Uusi moottori, kaikki navat huollettiin, vaihdelaatikko, lukot. Koko auto käytiin läpi, Räikkönen taustoittaa.

Räikkönen todellakin tietää mistä puhuu, onhan auto lievestuoreelaiselle tiimille äärimmäisen tuttu. Sen lisäksi, että Lappi ajoi autolla Suomen mestariksi vuonna 2012, ylsi virolaiskuljettaja Karl Kruuda samaan temppuun vuonna 2014. Kruuda voitti mestaruuskaudellaan yhden SM-rallin.

– Ennen Lapin mestaruuskautta auto kuului Evenin managerointitiimille. Kun Esapekka sitten pääsi Evenille, auto tuli meille. Pyöräytettiin sillä SM-sarja, jonka jälkeen auto jäi meille vuokra-autoksi. Sen jälkeen auton osti Jukka Kasi, joka ajoi sillä kaksi kautta SM-sarjaa. Hetken seisonnan jälkeen auto päätyi lopulta Keski-Korsulle ja nyt se rakennettiin uudestaan tämän kauden SM-sarjaan, Räikkönen kertaa menestysauton historiaa.

 

Esapekka Lapin tyylinäyte Fordin ratissa Tunturirallissa tammikuussa 2012 (Kuva: Ralli-SM Media).

 

 

pitkävetovihjeet

 

 

“Ehkä Esapekka ei ole vielä niin vanha”

Sen lisäksi, että Lappi dominoi tällä autolla SM-sarjaa reilut kymmenen vuotta sitten, hankki pieksämäkeläinen sillä samana vuonna myös ensimmäiset nelivetokokemukset Jyväskylän MM-rallista. Sijoitus yleiskilpailussa oli 25. ja SWRC-luokassa viides. Vuonna 2012 Lappi teki muuten varsin erikoisen hattutempun, kun hän saavutti yleiskilpailun voitot Suomen ja Ruotsin rallisarjoissa, sekä Puolan EM-rallissa. Voitot Puolassa ja Ruotsissa tosin tulivat Skodalla.

Jos on tämä auto tarjonnut hienoja hetkiä Lapille, niin lämmöllä autoa muistelee myös Henning Solberg. Norjalainen kun ajoi auton ensimmäisessä kilpailussa, Bulgarian MM-rallissa vuonna 2010, luokkavoiton lisäksi yleiskilpailussa sijalle 10. Kauden lopussa Solberg ajoi luokkavoitot lisäksi myös Ranskan ja Espanjan EM-ralleissa, yleiskilpailussa sijoitusten ollessa yhdeksäs ja kahdeksas. Vuonna 2011 Pontus Tidemand voitti autolla Ruotsin mestaruuden.

Tällä hetkellä auto on siis kilpailukäytössä Pekka Keski-Korsulla, joka avasi SM-sarjan kuluvan kauden osalta ajamalla Tunturirallissa yleiskilpailussa sijalle 15. ja SM5-luokassa viidenneksi. Hauska sattuma muuten on se, että ennen tuota Tunturirallia edellisen kerran tällä autolla ajettiin SM-ralli vuonna 2017 ja paikkana oli Kuopio, jossa tulevana lauantaina Lappi ja mestaruusauto osuvat siis ensimmäisen kerran samaan kilpailuun sitten mestaruusvuoden 2012.

Selvää on, että tämän auton osalta kilpailuvuodet alkavat käydä jo vähiin ja varsinkaan Lapin osalta ei voi olla pohtimatta sitä vaihtoehtoa, että haluaisiko vuoden 2012 Suomen mestari tämän auton entisöitynä talliinsa jonain päivänä. Räikköstä ajatus tässä kohtaa lähinnä huvitti.

– Ehkä Esapekka ei ole vielä niin vanha, että ostelee vanhoja autoja. Voihan se tietysti olla, että Esapekka haluaa jossain vaiheessa sen auton jonnekin, niin sittenhän Pekalla on käsissään kultakimpale. Mutta ei Esapekka vielä siinä iässä ole, että se leluja keräilee, Räikkönen naurahti.

Rallin SM-sarjan kauden toinen osakilpailu avaa samalla myös junioreiden ja nuorten SM-sarjan. Mukana on yhteensä 122 kilpailijaparia. Lähtö tapahtuu lauantai-aamuna Hotelli Iso Valkeisen edustalta kello 7.30 alkaen ja maalijuhlat puolestaan nähdään Kuopion torilla alkuillasta kello 17.32 alkaen. Kuopion SM-rallissa ajetaan kahdeksan erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 94 kilometriä.

Esapekka Lapin voittomarginaalit SM-sarjassa 2012

1.49,9 – Siikainen (6)
0.56,5 – Mikkeli (3)
0.52,4 – Kerava (7)
0.37,5 – Rovaniemi (2)
0.12,9 – Riihimäki (1)
0.12,6 – Kouvola (5)
0.01,8 – Lapua (4)

Suluissa kuinka mones osakilpailu kaudella

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

 

Kuvakooste: Esapekka Lapin dominointia SM-sarjassa 2012 – 7 osakilpailua, 7 voittoa


Facebook kommentit