Espanjalaislupauksen huikea voitto käynnisti heti vertailut suureen mestariin

9.5.2019 / 15:13
Pepe Lopez oli ykkönen kotimaansa EM-rallissa viime viikonloppuna (Kuva: Jorge Cunha / DPPI).

[ A- ] / [ A+ ]

Pepe Lopezin nousu yleiskilpailun voittajaksi jo uran seitsemännessä EM-rallissa käynnisti välittömästi Espanjassa vertailut maan kaikkien aikojen ralliautoilijaan, kaksinkertaiseen maailmanmestariin Carlos Sainziin.

Pepe Lopez, 23, oli osallistunut ennen viime viikonloppuna Kanariansaarilla ajettua Espanjan EM-rallia rallin EM-sarjassa vain kuuteen osakilpailuun, eikä Lopez koskaan aiemmin ollut yltänyt edes palkintosijoille. Nyt Lopez yhdessä kartanlukijansa Borja Rozadan kanssa ajoi uransa parhaan kilpailun tähän mennessä ja voitti yleiskilpailun lähes puolella minuutilla.

– Olen todella onnellinen, tämä on jotain mistä todella nautin! Viime vuosi oli vaikea, koska en saanut juurikaan mahdollisuuksia, joten urani kannalta on nyt tärkeää olla tässä tilanteessa, Lopez kommentoi kilpailun jälkeen.

Ei voittaminen Lopezille EM-sarjassa mikään täysin uusi asia ollut, olihan espanjalainen nopein Espanjan EM-rallissa kaksi vuotta sitten vanhemmassa junioriluokassa. Nyt Lopez kävi hurjan voittotaistelun yleiskilpailun ykkössijasta hallitsevaa Euroopan mestaria Alexey Lukyanukia vastaan, mutta venäläisen epäonnekas leikkaus lauantain avauserikoiskokeella katukivetyksen päältä (katso video alapuolelta) rikkoi Citroenin vasemman etupyörän jousituksen ja edessä oli keskeytys.

– Oli sääli, että Alexey joutui keskeyttämään, koska meillä oli todella hyvä taistelu käynnissä, Lopez harmitteli.

Voittotaistelu oli todellakin näiden kahden kuljettajan välinen taistelu, sillä perjantain jälkeen Lukyanuk johti Lopezia 3,8 sekunnilla, kun taas kolmantena ollut Chris Ingram oli jäänyt kärjestä jo 40,2 sekuntia. Oli selvää, että Lukyanukin keskeytyksen myötä Lopezille riitti ajaa auto ehjänä maaliin ja voitto olisi varma. Mutta selvää oli myös se, että matkaa oli sen verran paljon, että helppo tehtävä se ei missään nimessä ollut.

– Kun johdat yli 30 sekunnilla, niin on todella vaikeaa pitää ajatukset nuotissa, tiessä ja vain ajaa. Mutta onnistuimme siinä. Tämä on urani hienoin hetki, Lopez herkistyi.

Ingram hävisi Lopezille lopulta 28,5 sekuntia ja kolmanneksi sijoittui Portugalissa EM-avauksen maaliskuussa voittanut Lukasz Habaj, joka säilytti EM-pistejohtonsa.

– Pisteet olivat meille tärkein asia täältä EM-sarjaa ajatellen. Toinen EM-ralli tänä vuonna ja toinen palkintosijoitus. Ennen kilpailua itse asiassa sanoin, että Pepe Lopez tulee olemaan yksi suosikeista täällä, odotin hänen olevan täällä todella nopea, samoin kuin myös Chris Ingram. Ingramin 16. sija aika-ajoissa taisi olla vain pieni temppu, hän säästi renkaita ja silti sai hyvän lähtöpaikan, Habaj epäili.

Voitto oli Citroenin C3 R5 -autolle ensimmäinen rallin EM-sarjassa. Edellisen kerran espanjalaiskuljettaja juhli EM-sarjassa yleiskilpailun voittoa 12 vuotta sitten, kun Enrique Garcia Ojeda oli nopein Portugalissa 2007. Lopezin huikea voitto oli kaikin puolin sensaatio ja se käynnisti Espanjassa välittömästi vertailut maan kaikkien aikojen ralliautoilijaan, kaksinkertaiseen maailmanmestariin Carlos Sainziin, joka 196 MM-startistaan voitti 26 ja nousi palkintopallille peräti 97 kertaa.

Rallin EM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Latviassa 24.-26. toukokuuta.

 

 

Golpe exacto que obliga la retirada de los rusos Alexey Lukyanuk y Alexey Arnautov en el TC-9 Arucas

Julkaissut Motor Directo Web-Radio Lauantaina 4. toukokuuta 2019

 

Lue myös!

Uskomattoman huono tuuri pilasi Hokkasen kauden avauksen (6.5.2019)
Rallin EM-sarjan pistetilanteet 2/8 osakilpailun jälkeen (6.5.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit