Evans jatkamassa Toyotan voittoputkea – Latvalalta hyvä uutinen Rovanperään liittyen

2.10.2021 / 21:40
Elfyn Evans lensi lauantaina johtopaikalle Jyväskylän MM-rallissa (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Kun Jyväskylän MM-rallista on ajamatta vielä sunnuntain neljä erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 45 kilometriä, on Toyota-tallin Elfyn Evans ottanut tiukan otteen yleiskilpailun voitosta.

Elfyn Evans starttasi lauantain erikoiskokeille sijalta kolme ja eroa britillä kärkeen oli perjantain jälkeen 6,1 sekuntia. Lauantain aamupäivän lenkillä Evans oli nopein jokaisella neljällä erikoiskokeella ja saapui huoltotauolle kilpailun johdossa, 5,6 sekunnin turvin Craig Breeniin nähden. Kolmanneksi pudonnut Ott Tänak oli puolestaan jäänyt Evansista 9,7 sekuntia.

Kun aamupäivän erikoiskokeet ajettiin iltapäivällä ja illalla toiseen kertaan, oli Tänakin vuoro kirjauttaa peräkkäisiä pohja-aikoja nimiinsä. Kolme peräkkäistä pohja-aikaa nostivat virolaisen parhaimmillaan 7,7 sekunnin päähän Evansista, mutta britin onnistunut vastaisku lauantain kahdella viimeisellä erikoiskokeella toi eroa lisää vielä pari sekuntia.

– Hyvä päivä meille ja nautin ajamisesta todella paljon. Käynnissä on loistava taistelu voitosta ja ilman muuta huomenna on vielä pitkä päivä edessä, mutta me otamme tämän homman tällä hetkellä erikoiskoe kerrallaan, Evans kommentoi lauantain ajopäivän päättäneen Harjun kaupunkierikoiskokeen maalissa.

Perjantain jälkeen kilpailua johtanut Breen putosi lauantaina kolmanneksi ja irlantilaisella on ennen sunnuntaita eroa kärkeen 19,5 sekuntia. Neljäntenä puolestaan ajaa Esapekka Lappi, 44,8 sekunnin päässä Evansista, mutta 38,9 sekuntia viidentenä olevaa Sebastien Ogieria edellä. 13 erikoiskokeen jälkeen viidentenä ollut Thierry Neuville joutui hautaamaan viimeisetkin mestaruustoiveensa, kun belgialainen keskeytti 14. erikoiskokeella.

Toyota-talli on vienyt nimiinsä kaikki aiemmat Jyväskylän MM-rallit nykyisellä WRC-aikakaudella vuodesta 2017 lähtien, joten Evansin kärkipaikka tässä vaiheessa kilpailua on Jyväskylässä kotipaikkaansa pitävälle japanilaisen autojätin WRC-tallille äärimmäisen tärkeä asia. Hyundai-talli puolestaan on vahvasti matkalla kohti ensimmäistä palkintosijoitustaan Jyväskylän MM-rallissa kautta aikojen.

Kalle Rovanperän taistelu palkintosijoituksesta päättyi lauantaina aamupäivän viimeisellä erikoiskokeella ennen huoltotaukoa, kun puuppolalainen menetti autonsa hallinnan ja ajoi Toyotan keula edellä päin hiekkakasaa. Selvää on, että ralliyleisö haluaisi nähdä Rovanperän mukana erikoiskokeilla vielä sunnuntaina ja ennen kaikkea taistelemassa Power Stage -erikoiskokeen MM-pisteistä. Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala tarjosikin lauantai-iltana hyviä uutisia juuri Rovanperän tilanteeseen liittyen.

– Keula oli saanut tietysti kipeätä, kun osui hiekkakasaan. Yleensä tuollaisessa vaurioituu jäähdytyspaketti. Se on nyt vaihdettu, samoin kuin puskuri. Keula on jälleen kasassa ja auto näyttää kuin uudelta. Kaikki on valmista huomista varten, Latvala vahvisti Rovanperän jatkon kilpailussa sunnuntaina Ralli 2 -säännöllä.

Sunnuntaina ajettavat kilpailun neljä viimeistä erikoiskoetta polkaistaan käyntiin kello 8.35, kun 11,75-kilometrinen Laukaa ajetaan ensimmäisen kerran.

Yleiskilpailun tilanne 15/19 ek:n jälkeen

1) Elfyn Evans-Scott Martin GBR/GBR (Toyota) 1.57.46,7
2) Ott Tänak-Martin Järveoja EST/EST (Hyundai) + 9,1
3) Craig Breen-Paul Nagle IRL/IRL (Hyundai) + 19,5
4) Esapekka LappiJanne Ferm (Toyota) + 44,8
5) Sebastien Ogier-Julien Ingrassia FRA/FRA (Toyota) + 1.23,7 *
6) Gus Greensmith-Chris Patterson GBR/IRL (Ford) + 4.16,9
7) Adrien Fourmaux-Alexandre Coria FRA/FRA (Ford) + 5.31,5
8) Teemu SuninenMikko Markkula (Volkswagen) + 8.21,4 WRC2
9) Mads Östberg-Torstein Eriksen NOR/NOR (Citroen) + 8.29,4 WRC2
10) Emil LindholmReeta Hämäläinen (Skoda) + 8.55,8 WRC3

* = Sai lauantaina minuutin aikarangaistuksen

Evansin keskinopeus: 123,0 km/h
Pohja-ajat: Evans 7, Tänak 6, Breen 2, Katsuta 1

 

 

Secto Rally Finland ja sunnuntain aikataulu

08.35 – EK16 Laukaa 1 (11,75 km)
09.38 – EK17 Ruuhimäki 1 (11,12 km)
11.01 – EK18 Laukaa 2 (11,75 km)
13.18 – EK19 Ruuhimäki 2 (11,12 km) Power Stage

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Evansin kommentit: Erikoiskokeen maalihaastattelu
YouTube-video: Rallin MM-sarja


Facebook kommentit