Evans täysin omaa luokkaansa lauantaina – Sunisella edessään huikea taistelu

5.8.2023 / 19:08
Elfyn Evansin lennokas meno lauantaina oli muille liikaa (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Jos riitti perjantaina Suomen MM-rallissa draamaa, niin lauantai vietiin läpi yleiskilpailun kärjen osalta ilman suuria yllätyksiä. Päivän ehdoton nimi oli Elfyn Evans.

Suomen MM-rallin kahden vuoden takainen voittaja, MM-pistekakkonen Elfyn Evans, näytti heti lauantain avauserikoiskokeella sen, kuka tätä rallia tänään dominoisi. Evans kukisti pahimman haastajansa Thierry Neuvillen 4,6 sekunnilla ja kokonaistilanteessa ero kasvoi 11,5 sekuntiin. Lauantain pätkäpohjalistasta tuli lopulta “tylsää” luettavaa, kun Evans vei lopulta yhtä vaille kaikki päivän erikoiskokeet nimiinsä. Johtomarginaali ennen sunnuntaita on 32,1 sekuntia.

– Otin tämän pätkän varovasti, tultiin vain läpi ja yritettiin varoa osumasta mihinkään, Evans kommentoi lauantain viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Kahden kärjen osalta sijoitukset ovat melko lailla kiveen hakattuja tässä vaiheessa, onhan Neuvillen johto kolmantena olevaan Takamoto Katsutaan lähes minuutin. Sen sijaan taistelu kolmannesta sijasta tulee sunnuntaina olemaan huikea, sillä Katsutan johto Teemu Suniseen on 6,4 sekuntia. Perjantain jälkeen Katsuta johti Sunista 12,4 sekunnilla, mutta Sunisen onnistunut lauantai nosti jokelalaisen lähemmäksi japanilaiskuljettajaa.

Ennen lauantain viimeistä erikoiskoetta Suninen oli edellä 0,1 sekunnin verran, mutta Vekkulan toisella ajokerralla päivän päätteeksi olosuhteista hyötynyt Katsuta kukisti Sunisen peräti 6,5 sekunnilla, ajaen toisen pohja-aikansa tämänvuotisessa Suomen MM-rallissa. Suninen ei ollut tyytyväinen suoritukseensa viimeisellä erikoiskokeella.

– Tultiin liian hiljaa, oli mutaa ja liukasta. Ajolinjalla oli paljon vettä, olin liian varovainen, Suninen ruoski itseään.

Viiden parhaan joukossa on lauantain jälkeen kolme Toyota-kuljettajaa, kun Jari-Matti Latvala jatkaa kilpailussa viidentenä. Perjantaina keskeyttäneestä nelikosta, Kalle Rovanperä, Ott Tänak, Esapekka Lappi ja Pierre-Louis Loubet, Ralli 2 -säännöllä mukana erikoiskokeilla lauantaina nähtiin ainoastaan Loubet. Kolmen muun kilpailu päättyi perjantaihin.

Kilpailun päätöspäivänä sunnuntaina ajetaan vielä neljä erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 51 kilometriä. Sunnuntai polkaistaan käyntiin kello 7.53.

Yleiskilpailun tilanne 18/22 ek:n jälkeen

1) Elfyn Evans-Scott Martin GBR/GBR (Toyota) 2.08.07,0
2) Thierry Neuville-Martin Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) + 32,1
3) Takamoto Katsuta-Aaron Johnston JPN/IRL (Toyota) + 1.27,8
4) Teemu Suninen-Mikko Markkula (Hyundai) + 1.34,2
5) Jari-Matti LatvalaJuho Hänninen (Toyota) + 3.39,5

Evansin keskinopeus: 125,9 km/h
Pohja-ajat: Evans 7, Rovanperä 5, Neuville 3, Katsuta 2, Tänäk 1

 

 

Sunnuntain aikataulu

07.53 – EK19 Moksi-Sahloinen 1 (16,56 km)
09.05 – EK20 Himos-Jämsä 1 (9,26 km)
10.30 – EK21 Moksi-Sahloinen 2 (16,56 km)
13.15 – EK22 Himos-Jämsä 2 (9,26 km) Power Stage

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: WRC+ erikoiskokeiden maalihaastattelut


Facebook kommentit