Evansille arvokas voitto, Suniselle arvokasta kokemusta – “Nyt voimme vain odottaa”

2.10.2016 / 20:18
Elfyn Evans nappasi Korsikalta WRC2-luokan suurimman pistepotin (Kuva: M-Sport).

[ A- ] / [ A+ ]

WRC2-luokan MM-pisteykkönen Elfyn Evans lähti jahtaamaan Korsikan MM-rallista viimeistä kertaa pisteitä tällä kaudella, sillä sääntöjen mukaiset seitsemän MM-rallia tulivat nyt täyteen. Evansin ainoa tavoite oli voitto ja sen M-Sportin Fordia käskyttävä 27-vuotias britti myös vakuuttavan esityksen jälkeen ottikin. Teemu Suninen ei ajanut Korsikalla MM-pisteistä ja jokelalaisen viikonlopun saldoksi muodostui viides sija, sekä paljon arvokasta kokemusta.

Elfyn Evansille voitto oli kauden kolmas, tosin edellisestä ehti kulua aikaa jo lähes kahdeksan kuukautta.

– Saimme kauteen erittäin hyvän startin, voitot Monte Carlosta ja Ruotsista, mutta niiden jälkeen onni ei ole ollut puolellamme kauden keskivaiheilla. Eri syistä johtuen emme onnistuneet saavuttamaan enempää voittoja, mutta luulen, että todistimme meillä olevan tarpeeksi vauhtia siihen, Evans kommentoi M-Sportin tiedotteessa.

Evans ja toiseksi ajanut Jan Kopecky jakoivat ek-pohja-ajat lukemin 5-5, mutta Evans oli Kopeckya lopputuloksissa reilut puoli minuuttia nopeampi.

– Hyvä viikonloppu. Aloitimme todella vahvasti ja onnistuimme heti repäisemään ison eron takana tuleviin. Lauantaina iltapäivällä saimme kasvatettua johtoa entisestään ja sen jälkeen piti vain selviytyä maaliin asti ilman ongelmia, Evans paketoi viikonlopun kulun.

Ford ei ole juhlinut rallin MM-sarjassa yleiskilpailun voittoa lähes neljään vuoteen, joten menestys WRC2-luokassa luonnollisesti maistuu Fordin rallitoimintaa pyörittävälle M-Sportille.

– Jälleen kerran fantastinen viikonloppu Elfynilta ja Craigilta (kartanlukija Parry), vakuuttava voitto! Kaikki tietävät sen kuinka kilpailukykyinen Elfyn on täällä Korsikalla ja hän todisti sen ajamalla vakuuttavia ek-aikoja varmistaen tavoitteena olleen voiton ja maksimipisteet, M-Sportin tallipäällikkö Malcolm Wilson hehkutti.

Vuosi sitten Evans ajoi Korsikassa yleiskilpailussa toiseksi heti Jari-Matti Latvalan jälkeen. Täksi kaudeksi tie vei kuitenkin luokkaa alemmaksi, WRC2-luokan mestaruusjahtiin.

– Heillä on ollut upea kausi ja vauhtia on ollut vaikka voittaa jokainen ralli tänä vuonna. Ja kaikki tämä siitäkin huolimatta, että he eivät ole päässeet testamaan kovinkaan paljon kauden aikana. Onni ei ole ollut heidän puolellaan, mutta he ovat totisesti todistaneet osaamisensa ja nyt on muiden tehtävä yrittää saavuttaa heidät, Wilson jatkoi.

– Nyt olemme tehneet kaiken sen mitä tehtävissä oli ja voimme vain odottaa ja katsoa mitä tapahtuu, että mihin muut pystyvät loppukauden aikana, seitsemästä MM-rallista 120 pistettä saalistanut Evans totesi.

 

Kuva: Timo Anis

Teemu Suninen oli Korsikan päätöspäivänä hyvässä vauhdissa ajaen ek-sijoitukset kaksi ja kolme (Kuva: Timo Anis).

 

“Erityisesti lauantai oli haastava päivä”

Toista kertaa urallaan Korsikan saarella kilpaillut Teemu Suninen ajoi RC2-luokassa viidenneksi, aivan kuten teki vuosi sitten debytoidessaan legendaarisessa rallissa. Suniselle kertyi aikaeroa voittoon ajaneeseen Evansiin lähes kahdeksan ja puoli minuuttia.

– Vähän hakemista oli jarrutustekniikassa ja ajamisessa. Niiden yhdistäminen oli varsin hankalaa. Säädöt eivät oikein sopineet tyyliini ja erityisesti lauantai oli haastava päivä, Suninen kommentoi tiedotteessaan.

Sunnuntaina säädöt osuivat kohdalleen ja Suninen ajoi kahdella viimeisellä erikoiskokeella toiseksi ja kolmanneksi nopeimman ajan.

– Sunnuntaiksi teimme ison muutoksen ja ajaminenkin muuttui sitä kautta. Kyllä tähän päivään saa olla paljon tyytyväisempi, kuin eiliseen, Suninen totesi.

Seuraava MM-ralli ajetaan Espanjassa parin viikon päästä. WRC2-luokan MM-pisteiden top 5 -kuljettajista Evans ei siis voi enää osallistua jäljellä oleviin osakilpailuihin. Muista kärkiviisikon kuljettajista pistejahtiin Espanjaan ovat ilmoittautuneet Suninen, sekä Armin Kremer. Näistä kuljettajista ainoastaan Sunisella on enää mahdollisuus haastaa Evans taisteluun mestaruudesta.

Juuri mestaruustaistelun ja tulevien rallien takia onnistuminen sunnuntaina maistui Suniselle ja toi lisää itseluottamusta.

– Kyllä, mutta ei sitä käy kieltäminen, etteikö eilinen harmittaisi. Olisin halunnut ajaa paremman kisan, mutta oli erittäin hyvä juttu, että sain sunnuntaina ajettua kaksi onnistunutta pätkää. Saatiin hyvä fiilis molemmille, Suninen iloitsi.

Pisteissä kolmantena olevalla Lapilla on myös mahdollisuus yhä mestaruuteen, mutta Skoda ei häntä ole Espanjaan ilmoittautunut, joten jäljelle jää vielä mahdolliset osallistumiset Walesin ja/tai Australian ralleihin. Sunisen kauden viimeinen pistejahti tapahtuu Walesissa.

RC2-luokan lopputulokset

1) Elfyn Evans (Ford) 4.14.22,0
2) Jan Kopecky (Skoda) + 33,3
3) Yoann Bonato (Citroen) + 3.39,6
4) Julien Maurin (Skoda) + 4.10,1
5) Teemu Suninen (Skoda) + 8.24,9 *
6) Fabio Andolfi (Hyundai) + 22.58,1 *

* = Eivät ajaneet WRC2-luokan MM-pisteistä

Pohja-ajat: Kopecky 5, Evans 5
Evansin keskinopeus: 92,2 km/h

MM-pistetilanne

1) Elfyn Evans 120 (25+25+12+0+18+15+25)
2) Teemu Suninen 93 (25+0+25+25+18)
3) Esapekka Lappi 82 (15+2+15+25+25)
4) Nicolas Fuchs 59 (12+25+18+0+4)
5) Armin Kremer 55 (18+10+12+0+15)

Suluissa ajettujen rallien pisteet tältä kaudelta. Kuljettaja saa osallistua maksimissaan seitsemään MM-ralliin kauden aikana ja loppupisteisiin lasketaan kuusi parasta tulosta. Evans on nyt ajanut kaikki seitsemän kilpailua, kun taas pisteissä sijoilla 2-5. olevat kuljettajat ovat jokainen ajaneet vasta viisi kilpailua.

Lue myös! Ogierille kauden neljäs voitto ja uran ensimmäinen Korsikassa – “Tämän me halusimmekin” (2.10.2016)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit