F1-kausi 2016: Tärkeimmät sääntömuutokset

17.3.2016 / 06:37
Valtteri Bottas aloittaa neljännen kautensa F1-kisakuskina. Hän on ajanut urallaan kahdeksan kertaa palkintokorokkeelle. (Kuva: Williams)

[ A- ] / [ A+ ]

Alkava F1-kausi tuo mukanaan muutamia hyvinkin oleellisia sääntömuutoksia. Suuren yleisön silmissä merkittävin on aika-ajojärjestelmän muuttuminen.

Aika-ajo muuttuu pudotuskisaksi

Aika-ajo ajetaan kolmessa osiossa kuten ennenkin. Ensimmäinen osio kestää 16 minuuttia, ja kun aiemmin jokainen sai käyttää koko osion aikansa parantamiseen, alkaa nyt kuljettajien eliminointi jo seitsemän minuutin jälkeen. Siitä eteenpäin hitain kuski putoaa puolentoista minuutin välein pois.

Toiseen osioon selviää entiseen tapaan 15 nopeinta, ja se kestää 15 minuuttia. Kuuden minuutin jälkeen alkaa jälleen hitaimpien kuljettajien pudottaminen puolentoista minuutin välein.

Kolmas ja viimeinen osio kestää 14 minuuttia, siihen selviää kahdeksan nopeinta kuskia. Eliminointi alkaa viiden minuutin jälkeen, ja viimeisen puolentoista minuutin aikana paalupaikan ratkaisee kaksi session nopeinta kuskia.

Uusi rengas ja talleille päätäntävaltaa

F1-sarjan rengasvalmistaja Pirelli tuo kauteen uuden rengastyypin, joka on seokseltaan pehmein mahdollinen, ja tuntee nimen ultrasoft. Nyt rengasseoksia on kahden sadekelin renkaan lisäksi viisi: ultrasoft, supersoft, soft, medium ja hard. Uutta ultrasoftia käytetään ensimmäisen kerran vasta Kanadan GP:ssä kesäkuussa.

Aiemman kahden seoksen asemesta talleilla on nyt käytössään kolme eri rengaskovuutta kilpailuviikonlopun aikana. Pirelli määrää näistä seoksia kaksi, kolmannen saa talli valita itse. Kaikkiaan rengassettejä on käytettävissä 13 per auto. Pirelli määrää pehmeimmän seoksen aika-ajon viimeiseen osioon sekä kaksi seosta kilpailuun, joista vain toista on pakko käyttää.

 


Facebook kommentit