F1-legendan uskomaton tilasto: 25 voittoa, mutta vain yksi kakkossija

11.4.2018 / 07:28
James "Jim" Clark 1936-1968 (Kuvan oikeudet: Evro Publishing).

[ A- ] / [ A+ ]

Viime lauantaina 7. huhtikuuta tuli kuluneeksi tasan 50 vuotta siitä, kun James “Jim” Clark, Formula 1:n MM-sarjan yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä kuljettajista menehtyi. Brittikuljettaja voitti urallaan kaksi Formula 1:n maailmanmestaruutta ja on edelleen kaikkien aikojen paalupaikkatilastossa viidentenä.

Aivan kuten moottoriurheilutoimittaja David Tremayne torstaina 5. huhtikuuta Englannissa julkaistussa kirjassaan James “Jim” Clarkia kuvailee, oli britti oman aikansa se kuljettaja, johon kilpakumppanit suorituksiaan vertasivat ja Clark oli se kuljettaja, joka piti kukistaa jos halusi menestyä. Clark oli aito urheilusankari, todellinen autourheilun herrasmies, joka on aina arvostettu korkealle kaikkien aikojen parhaimpia F1-kuljettajia listatessa.

Clark edusti koko F1-uransa ajan Lotus-tallia ja autourheilun kuninkuusluokan maailmanmestaruuden hän voitti vuosina 1963 ja 1965. Voittaessaan ensimmäisen maailmanmestaruutensa Clark oli 27-vuotias ja siihen mennessä nuorin F1-mestari kautta aikojen. Clark piti kyseistä ennätystä hallussaan aina vuoteen 1972 asti, kunnes Emerson Fittipaldi nousi mestariksi ollessaan 25-vuotias.

73 F1-starttia, 25 voittoa ja yhteensä 32 palkintosijoitusta. Siinä Clarkin komean F1-uran hienoja tilastoja, joista löytyy myös yksi todella erikoinen yksityiskohta: Clark sijoittui F1-kilpailuissa toiseksi ainoastaan yhden kerran! Clarkin voittoprosentti 34,3 % on kaikkien aikojen kolmanneksi paras F1:n MM-sarjan historiassa.

Kaikkien aikojen paalupaikkatilastossa Clark on puolestaan 33 paalupaikallaan jaetulla viidennellä sijalla yhdessä Alain Prostin kanssa, vaikka ranskalainen ajoikin urallaan 129 F1-kilpailua enemmän kuin Clark. F1-kilpailujen ns. Grand Slameja Clark ajoi urallaan peräti kahdeksan kappaletta, eli oli saman kilpailuviikonlopun aikana nopein aika-ajossa, johti kilpailua lähdöstä maaliin ja ajoi myös kilpailussa nopeimman kierrosajan.

Vuonna 1965 Clark juhli legendaarisen Indy 500 -kilpailun voittoa ensimmäisenä eurooppalaiskuljettajana kautta aikojen. Clark olisi varmasti yltänyt hienolla urallaan vieläkin komeampiin saavutuksiin, mutta kohtalo päätti kuitenkin toisin. 7. huhtikuuta vuonna 1968 Hockenheimin radalla Saksassa F2-luokan kilpailussa Clarkin Lotus-autosta irtosi rengas ja auto syöksyi puuta päin tuhoisin seurauksin. Clark oli kuollessaan vasta 32-vuotias.

Urallaan yli 50 kirjaa moottoriurheilusta kirjoittaneen Tremaynen Clarkin elämästä ja urasta kertovassa 520-sivuisessa kirjassa nimeltään Jim Clark, The Best of the Best (kustantaja Evro Publishing) on mukana peräti 425 kuvaa. Tremayne on haastatellut kirjaan useita eri kuljettajia, Clarkin sukulaisia ja ystäviä, sekä Formula 1 -maailman tekijöitä tallipäälliköistä aina mekaanikkoihin asti.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit