F3-kausi käynnistyy Barcelonassa, suomalaissoturit valmiina menestymään – “Tätä on odotettu”

10.5.2019 / 14:09
Niko Kari kilpailee tänä vuonna Trident-tallissa (Kuva: Aki Rask).

[ A- ] / [ A+ ]

Kahdeksan kilpailuviikonloppua ja yhteensä 16 kilpailulähtöä käsittävä Formula 3 -kausi käynnistyy tänä viikonloppuna Barcelonassa, Espanjassa. Sarjassa nähdään mukana kaksi suomalaiskuljettajaa, Niko Kari ja Simo Laaksonen.

Euroopassa aiemmin ajettu kansainvälinen FIA F3- ja Formula 1:n MM-sarjan yhteydessä ajettu GP3-sarja yhdistettiin täksi vuodeksi ja uusi sarja nimettiin FIA Formula 3 -sarjaksi. FIA valitsi uuteen sarjaan molemmista viime kauden sarjoista viisi parasta tallia, joita edustavat uudessa sarjassa kolme kuljettajaa per talli. Näin lähtöruudukkoon kauden jokaiseen 16 kilpailulähtöön asettuu yhteensä peräti 30 kuljettajaa.

Kilpailuviikonloppuja kauteen sisältyy siis kahdeksan ja jokaisessa niissä ajetaan kaksi kilpailulähtöä. Kausi käynnistyy tänä viikonloppuna Espanjan Barcelonassa ja siitä kautta jatketaan Ranskan, Itävallan, Englannin, Unkarin, Belgian, sekä Italian kautta Venäjälle, missä Sotshin radalla kausi päättyy syyskuun viimeisenä viikonloppuna.

Tallit ovat testanneet kalustoaan ahkerasti talven, sekä alkukevään aikana ja nyt on aika polkaista kausi käyntiin kilpailujen osalta. Sarjassa nähdään mukana kaksi suomalaiskuljettajaa, Niko Kari, 19, sekä Simo Laaksonen, 20. Kari kilpailee italialaisessa Trident Racing -tallissa.

– Tätä on odotettu! On mukavaa päästä vihdoinkin tositoimiin ja avaamaan kausi. Olemme hioneet tallin kanssa suorituskykyämme paremmaksi päättäväisesti aina viime päiviin asti, joten lähden kauteen luottavaisin mielin. Kunhan kaikki osuu vain nappiin, on vauhdin puolesta minulla kaikki mahdollisuudet taistella kärkisijoista kisasta toiseen, Kari vakuuttaa.

Karin tallikavereina ajavat Pedro Piquet, Formula 1:n kolminkertaisen maailmanmestari Nelson Piquetin nuorin poika, sekä Devlin DeFrancesco. Kari korostaa, että samanlaisten autojen päihittäminen on hänelle suurin tasonmittari ja että hänen täytyy olla tallinsa paras kuljettaja.

– Tänä vuonna on tärkeää oppia ymmärtämään uuden auton niksit mahdollisimman nopeasti. Joka sen taitaa ensimmäisenä, on vahvoilla. Toivottavasti kova työ kantaa hedelmää minun osaltani, Kari toivoo.

 

Simo Laaksonen hakee menestystä MP Motorsport -tallin väreissä (Kuva: FIA F3 Media).

 

“Kisavauhtimme oli testeissä hyvää”

Simo Laaksonen puolestaan edustaa tänä vuonna hollantilaista MP Motorsport -tallia. Marttilalaisen mukaan kauteen valmistautuminen on sujunut hyvin ja suunnitelmien mukaisesti.

– On tätä jo odotettukin, päästään itse asiaan ja ajamaan kilpaa! Viimeistelytesteissä Unkarissa pääsimme automme kanssa aika hyvin eteenpäin, joten ihan hyvillä mielillä Barcelonaan lähdetään, Laaksonen sanoo.

Uudessa sarjassa mukana on siis 30 kuljettajaa ja Laaksosen mukaan erityisesti aika-ajot tulevat olemaan iso haaste, ruuhkaa radalla kun on varmasti luvassa.

– Nähtäväksi jää, millainen tapahtuma aika-ajosta muodostuu. Aika-ajossa olisi tärkeätä saada edes yksi puhdas kierros ja onnistua siinä, jotta koko kilpailuviikonloppu lähtisi heti oikealle uralle. On hauska nähdä, millä tavalla kukin radalle menon kanssa lopulta taktikoi. FIA on ilmoittanut, että jos aika-ajo ei 30 auton kanssa onnistu, niin sarjan seuraavassa osakilpailussa aika-ajot järjestetään kahdessa osassa, Laaksonen taustoittaa.

Kauteen valmistavissa testeissä Laaksosen vauhti oli kisapituutta ajettaessa hyvällä tasolla.

– Kisavauhtimme oli testeissä hyvää. Viime vuoteen verrattuna DRS:n käyttö kilpailuissa vapautui, eli voimme avata takasiiven DRS-alueilla aina, kun ajamme alle sekunnin päässä edellä ajavasta. Veikkaan, että uusi sääntö muuttaa kisojemme luonnetta. Joka tapauksessa hyvillä mielin matkaan lähden ja tavoitteeni on ajaa tuloksissa niin ylös kun vain on mahdollista, Laaksonen päätti.

Laaksosen tallikaverit ovat australialainen Liam Lawson, sekä hollantilainen Richard Verschoor.

Perjantain vapaissa harjoituksissa molemmat suomalaiset mahtuivat kärkikymmenikköön. Kari oli hienosti neljänneksi nopein ja Laaksosen vauhti oikeutti kahdeksanteen sijaan.

Niko Kari, 19

Syntynyt 6. lokakuuta 1999 Hyvinkäällä
SMP Formula 4 NEZ mestari 2015
AKK:n vuoden Karting-kuljettaja 2013 ja 2014
Mukana Red Bullin nuorten kuljettajien ohjelmassa 2015-2017

Simo Laaksonen, 20

Syntynyt 10. syyskuuta 1998 Marttilassa
Kartingissa KF3-luokan Suomen mestari 2012
Samassa luokassa NEZ-sarjassa neljäs 2013
Vuosina 2014-2016 mm. Ranskan F4-sarja ja Saksan F4-sarja
European F3 Open -sarjassa 2017 kuudes
GP3-sarjassa kaudella 2018 yhteensä 18 osakilpailua, yksi kolmas sija

Formula 3 kilpailukalenteri 2019

10.05.-12.05. Barcelona, Espanja
21.06.-23.06. Paul Ricard, Ranska
28.06.-30.06. Spielberg, Itävalta
12.07.-14.07. Silverstone, Englanti
02.08.-04.08. Hungaroring, Unkari
30.08.-01.09. Spa, Belgia
06.09.-08.09. Monza, Italia
27.09.-29.09. Sotshi, Venäjä

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit