MOTORSPORT

F4 NEZ: Suomalaisilla loistava viikonloppu Moskovassa – “Käytin mahdollisuuteni ja se tuotti tulosta”

F4-formuloiden NEZ-sarjan kauden viides osakilpailu ajettiin viime viikonloppuna Moskovassa, Venäjällä. Kaikissa kolmessa kilpailulähdössä palkintopallilla nähtiin suomalaisväriä ja viikonlopun kruunasi lauantaina ajettu kolmas ja viimeinen kilpailulähtö, josta Tuomas Haapalainen ja Juuso Puhakka nappasivat Suomeen komean kaksoisvoiton.

Kaksipäiväinen Moskovan F4 NEZ -kilpailuviikonloppu käynnistyi perjantaina ja heti avauspäivänä kuljettajat joutuivat kovan urakan eteen, ajettiinhan samana päivänä niin vapaat harjoitukset, ensimmäiset aika-ajot, kuin myös ensimmäinen kilpailulähtökin ja tällä kertaa iltakilpailuna. Aika-ajojen aikaan rata oli kostea, joten kuljettajat joutuivat metsästämään mahdollisimman kovia kierrosaikoja märän kelin renkailla.

Rata kuitenkin kuivui jakson aikana, joten märän kelin renkailla ajettaessa ajat huononivat loppua kohti. F4 NEZ -sarjassa ensimmäisen aika-ajon nopein kuljettaja saavuttaa paalupaikan ensimmäiseen kilpailulähtöön. Toiseksi nopeimman ajan kellottanut kuljettaja puolestaan lähtee toiseen kilpailulähtöön ykkösruudusta. Ensimmäisen aika-ajon toiseksi nopeimmat ajat puolestaan tuovat lähtöruudut toiseen kilpailulähtöön.

F4 NEZ -kautta dominoinut Christian Lundgaard oli aika-ajon nopein napaten paalupaikan ensimmäiseen lähtöön, kun taas toiseksi nopein kuljettaja, Alexander Smolyar, sai siis paalupaikan toiseen lähtöön. Suomalaisista nopein oli upeasti kolmanneksi nopeimman ajan tehnyt Sami-Matti Trogen. Tuomas Haapalaisen sijoitus oli kuudes ja Elias Niskanen oli 18. Juuso Puhakka oli epäonninen, kun Milan Ponomarenko pyörähti ja vei samalla Puhakan ulos radalta. Tämä päätti Puhakan aika-ajot ja kohtalona oli lähtöruutu kahteen ensimmäiseen lähtöön koko porukan hänniltä.

Ensimmäiseen kilpailulähtöön kuljettajat pääsivät starttaamaan kuivan kelin renkailla. Lundgaard oli jälleen kerran omaa luokkaansa ajamalla paalupaikalta voittoon, joka oli tanskalaiselle jo kauden kuudes ykkössija. Smolyar oli toinen ja Trogen kolmas, joten aika-ajojen kärkikolmikko piti sijoituksensa myös kilpailussa. Trogenille palkintosijoitus oli kauden toinen. Haapalaisen sijoitus oli kuudes ja Puhakka puolestaan nousi hienon ajon myötä kaukaa lähtöruudukon peräpäästä sijalle 10. Niskanen joutui keskeyttämään kolaroituaan kilpailun puolivälissä yhdessä Marta Garcian kanssa.

– Tein parhaani, että saisin kerättyä tärkeitä pisteitä. Starttaaminen joukon hänniltä sijalle kymmenen oli parasta mihin pystyin tänään, mutta huomenna minulla on uusi mahdollisuus toisessa aika-ajossa, Puhakka kommentoi.

 

Kuva: SMP F4 NEZ
Suomalaisjuhlaa Moskovassa, Tuomas Haapalainen (kesk.) voitti ja Juuso Puhakka (vas.) oli toinen (Kuva: SMP F4 NEZ).

 

“Kaikki ratkesi lähtöön”

Lauantaina ohjelmassa oli toinen aika-ajo, mistä haettiin lähtöruudut kolmanteen kilpailulähtöön. Lundgaard oli jälleen nopein ja suomalaiskvartetista Haapalainen neljäs, Puhakka viides, Trogen kymmenes, sekä Niskanen 17. Toiseen kilpailulähtöön lähdettiin siis perjantain aika-ajojen toiseksi parhaiden aikojen perusteella. Paalupaikalta startannut Smolyar kiihdytti kärkeen, mutta tuli hetkeä myöhemmin Haapalaisen ohittamaksi.

Haapalaisen vauhti oli hyvällä tasolla, mutta yksi mies oli jälleen kerran muille liikaa: Christian Lundgaard. Lähtöruudusta seitsemän startannut Lundgaard ohitti kilpakumppaneitaan toinen toisensa jälkeen ja pian sai myös Haapalainen huomata, että oli pudonnut toiseksi. Lundgaardille siis kauden seitsemäs voitto seitsemännestä lähtöruudusta ja pistejohto sarjan kärkipaikalla kasvoi jälleen. Haapalainen oli toinen, Smolyar kolmas, flunssasta kärsinyt Trogen viides, Puhakka yhdeksäs ja Niskanen 14.

– Sain hyvän startin ja vauhtini oli hyvällä tasolla. Ajattelin vain, että yritän kerätä mahdollisimman paljon pisteitä, koska lähtöpaikkani ei ollut hyvä. Mutta kilpailussa huomasin, että minulla olisi eväitä aina voittoon asti, joten pistin kaiken peliin. Olen todella onnellinen tästä voitosta, Lundgaard hehkutti.

Viikonloppu päättyi lauantaina iltapäivällä ajettuun kolmanteen kilpailulähtöön, josta Lundgaard lähti hakemaan “Moskovan keikan” osalta hattutemppua, viikonlopun kolmatta voittoaan. Tällä kertaa kilpailusta tuli kuitenkin suomalaisjuhla. Lundgaard lähti paalupaikalta, mutta epäonnistui startissaan ja takaa lähteneet, neljännestä lähtöruudusta startannut Haapalainen, sekä viidennen lähtöruudun Puhakka, syöksyivät tanskalaisen ohi ja karkuun. Maalissa Haapalaisen voittomarginaali Puhakkaan nähden oli puoli sekuntia, kun taas kolmanneksi ajanut Lundgaard hävisi Haapalaiselle 4,4 sekuntia. Trogen oli yhdeksäs ja Niskanen 17.

– Kaikki ratkesi lähtöön. Lundgaard blokattiin, joten käytin mahdollisuuteni ja se tuotti tulosta. Kilpailun aikana onnistuin kontroloimaan johtoani, mutta lopussa Puhakka alkoi saavuttamaan minua, joten siitä tuli vielä tiukka vääntö. Odotan nyt innolla seuraavaa osakilpailua, joka ajetaan myös täällä Moskovassa, kauden avausvoittonsa saavuttanut Haapalainen katsoi positiivisin mielin kohti tulevaa.

F4-formuloiden NEZ-sarjan seuraava ja samalla kauden toiseksi viimeinen osakilpailu ajetaan Moskovassa 18.-20. elokuuta. Kausi päättyy Assenissa, Hollannissa 20.-22. lokakuuta.

Moskovan tulokset

1. kilpailulähtö

1) Christian Lundgaard (DEN)
2) Alexander Smolyar (RUS) + 4,309
3) Sami-Matti Trogen + 6,501

———-

6) Tuomas Haapalainen + 14,925
10) Juuso Puhakka + 24,181

Elias Niskanen keskeytti

2. kilpailulähtö

1) Christian Lundgaard (DEN)
2) Tuomas Haapalainen + 4,562
3) Alexander Smolyar (RUS) + 5,604

———-

5) Sami-Matti Trogen + 8,661
9) Juuso Puhakka + 9,796
14) Elias Niskanen + 18,212

3. kilpailulähtö

1) Tuomas Haapalainen
2) Juuso Puhakka + 0,516
3) Christian Lundgaard (DEN) + 4,404

———-

9) Sami-Matti Trogen + 16,081
17) Elias Niskanen + 34,066

Suomalaisten yhteenveto viikonlopun sijoituksista

Tuomas Haapalainen: 6-2-1
Sami-Matti Trogen: 3-5-9
Juuso Puhakka: 10-9-2
Elias Niskanen: K-14-17

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: SMP F4 NEZ Championship (YouTube)

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com